Grad

GRADONAČELNIK PREDSTAVIO PRORAČUN Suludo je trošiti vlastite novce kad imamo EU fondove. Oni će promijeniti ovaj grad

GRADONAČELNIK PREDSTAVIO PRORAČUN Suludo je trošiti vlastite novce kad imamo EU fondove. Oni će promijeniti ovaj grad

Gradonačelnik Mato Franković predstavio je ovog ponedjeljka prijedlog Proračuna Grada Dubrovnika za 2022. godinu. Nazvao ga je realnim, pomalo konzervativnim. Proračun za iduću godinu planira se u iznosu od 562 milijuna kuna, pri čemu na proračunske korisnike otpada 89 milijuna kuna.
-Ako stvari budu išle u smjeru u kojem svi skupa želimo, pri polovici 2022. ići ćemo u korekcije proračuna, ali ne kao ove godine na manje, nego na više – optimističan je gradonačelnik te je dao usporedbu iznosa proračuna od 2017. godine. Tada je, naime, gradski proračun bio 432 milijuna kuna. Godine 2019. proračun je bio rekordan te je iznosio 741 milijun kuna, no s dolaskom pandemije i financijske krize on se smanjuje sve do iznosa od 562 milijuna kuna u 2022. godini.
Gradonačelnik je ipak naglasio kako je to za 100 milijuna kuna više nego 2017. godine.

 

EU fondovi dodatni ‘kotač zamaha’
-U trenutcima kad se stvari normaliziraju, proračunska sredstva će rasti, a rasti će zasigurno ne samo kao razlog povratka turističke sezone, već i kao razlog dobrog korištenja europskih sredstva. Pred nama se nalazi cijeli niz programa Europske unije na koje se planiramo prijaviti, a neka od njih su direktno usmjerena prema gradu. Kroz njih ćemo doživjeti i dodatni rast proračunskih prohoda i siguran sam da ćemo i na osnovu toga maksimalno povećati proračun – rekao je Franković te istaknuo kako je cilj da proračun dođe na milijardu kuna, što bi se i bilo ostvarilo da se nije dogodila kriza.
-Vjerujem da ćemo kroz druge izvore financiranja postići ono što smo prvotno i željeli – smatra gradonačelnik.
-U trenutcima svjetske pandemije i u trenutcima u kojima smo najviše pogođeni krizom, bilo je mudro i pametno promišljati konzervativno, a sve s ciljem kako bismo u skoroj budućnosti mogli ići na rebalans proračuna koji će osigurati dodatni kotač zamaha ovoj gradskoj upravi i sugrađanima. Cijeli je niz projekata planiranih iz europskih fondova. Na njih se oslanjamo, u njih vjerujemo i bilo bi suludo trošiti vlastite novce ako možemo imati fondove kao izvor financiranja. Stoga ciljamo prema njima. Vjerujemo da će do kraja ovog mandata EU fondovi u potpunosti promijeniti kvalitetu života naših sugrađana na bolje jer će ih dotaknuti u svakom mogućem segmentu života, od vodoopskrbe, odvodnje, javnog prijevoza, sportskih i društvenih sadržaja do škola, vrtića, koncertnih dvorana… EU fondovi promijenit će grad, a mi smo spremni jer smo pripremili cijeli niz projekata, a ostalo je u pripremi – naglasio je dalje Franković.

Škole, vrtići, oborinska odvodnja…
Gradonačelnik je iznio i niz projekata koji su po pojedinim upravnim odjelima planiranu u 2022. godinu. Primjerice tu su sanacija obale Rijeke dubrovačke, Park and Ride sustav na Pobrežju, oborinska odvodnja u ulici Andrije Hebranga te Montovjerna – Batala, nastavak radova na Lapadskoj obali, a u planu je i projektna dokumentacija za cestu Nuncijata ili pak za dubrovačko stanogradnju u Solitudu. Govorio je gradonačelnik i o izgradnji Doma umirovljenika ispod Opće bolnice Dubrovnik za kojega se nada građevinskoj dozvoli do kraja ove godine, a cijeli niz projekata odnosi se i na školske te vrtiće objekte. Tako je u planu i rekonstrukcija Osnovne škole Ivana Gundulića, kojoj zbog velikog priljeva nove djece prijeti povratak rada u dvije smjene. Uskoro bi se trebala ishoditi i dozvola za rekonstrukciju veslačkog hangara, u planu je i energetska obnova dvorane u Gospinom polju, ali i nova dvorana koja će se graditi za potrebe Svjetskog rukometnog prvenstva. Do ljeta bi Grad trebao biti spreman usvojiti izmjene prostorno-planske dokumentacije te raspisati javnu nabavu za glavni projekt nove sportske dvorane. Uz to treba riješiti i imovinsko pravne odnose budući da je dio zemljišta na kojem se planira gradnja u privatnim rukama. Naravno, Grad će nastaviti i dalje pomagati socijalno ugroženim skupinama, ali i gospodarstvenicima. Radi će se i čitav niz novih urbanističkih planova uređenja kao što su primjerice UPU-i za Grad i Sveti Jakov, a prema riječima gradonačelnika svaki od tih planova jednako je važan jer se dotiče i javnog interesa.
Za kulturne ustanove planiran je iznos od skoro 10 milijuna kuna, za javne potrebe u kulturi milijun kuna, dok je za javne potrebe u športu planiran iznos do 14 milijuna kuna, uz 9,3 milijuna kuna namijenjenih Javnoj ustanovi Športski objekti Dubrovnik.

‘Snalazimo se u teškim vremenima’
U prijedlogu Proračuna za 2022. planiran je i manjak ove godine, no gradonačelnik naglašava kako je riječ o knjižnom manjku.
-Planiramo određeni financijski manjak, no to ne znači da ćemo ostati bez novaca. Imat ćemo knjižni manjak i mislimo da će se on dogoditi, ali teško je u ovom trenutku reći koliki će biti jer imamo još mjesec dana proračunske godine. To je izgledalo puno lošije u lipnju nego što izgleda danas – rekao je gradonačelnik te dodao kako su srpanj i kolovoz krenuli u boljem smjeru te se manjak stalno smanjivao, od 45 milijuna kuna koliko je bio u lipnju došlo se prema kraju korlovoza i rujnu s 25 milijuna kuna.
-Sad ćemo vidjeti kako ćemo sve iznivelirati do kraja godine, no važno je reći da tekuća likvidnost nije upitna. Grad izvršava sve svoje obveze, prema svim svojim dobavljačima. Čak smo ispunili i sva kolektivna prava prema svojim zaposlenicima. Snalazimo se u vrlo teškim vremenima – rekao je te napomenuo kako je od početka krize grad izgubio gotovo 600 milijuna kuna proračunskih prihoda, a kad se u to uključi gubitak svih društava dođe se do iznosa od milijardu i 150 milijuna kuna izgubljenih proračunskih sredstava.
-Unatoč svemu pomogli smo svakome kome je pomoć bila potrebna, nikoga nismo zakinuli. Jesmo smanjili plaće 10 posto, ali drukčije nismo mogli, no sve drugo smo davali sukladno kolektivnim ugovorima – rekao je gradonačelnik.

Pročitajte još

Maro Kristić: Svi smo zakazali i uzrokovali nered na tržištu rada

Dulist

[FOTO] ZBOR GRAĐANA GK GRAD Evo što sve tišti stanovnike unutar zidina

Dulist

Dubrovačka biskupija traži zakupce za prostore u Gradu i Mlinima

Dulist