Aktualno

Građani pobijedili banke!

Građani pobijedili banke!

Jutros je na Trgovačkom sudu u Zagrebu izrečena povijesna presuda u slučaju „Franak“, tužbi građana prema osam banki zbog valutne klauzule u švicarskim francima, prema kojoj je sudac Radovan Dobronić presudio u korist građana!

Kako piše Net.hr, sudac Dobronić je u svojim zaključcima utvrdio kako je Erste & Steiermärkische Bank postupila suprotno odredbama Zakona o zaštiti potrošača. Raiffeisenbank je povrijedila kolektivna prava potrošača, jer ugovorena valuta u francima nije potrošača u potpunosti informiralao riziku od 2004. do 2007., a Hypo alpe-adria-bank je od 2004. do 2008. povrijedila kolektivna prava potrošača korisniska kredita 
zaključujući ugovore o franku, a da nisu potrošača u cijelosti informirala o svim bitnim parametrima za donošenje odluke.

Krivi su i jer nisu utvrdili parametre izračuna kamatnih stopa, tj. utvrđeno je da su to učinili na štetu potrošača, kazao je sudac. Za neinformiranje potrošača i za izračun kamatne stope sudac je prozvao i šestooptuženu banku, OTP banku.

Sudac je slično presudio i kada je riječ o Société générale – Splitskoj banci – nisu informirali o parametrima za donošenje valjane odluke o kreditu. Nisu informirali o parametrima za donošenje valjane odluke o kreditu.
Kamatna stopa se mijenjala u skladu s internim aktima banke, a da korisnik kredita nije bio točno obaviješten o metodi izračuna i parametrima izračuna. I to se odnosi na svih osam banaka, kazao je sudac.

– To je suprotno odredbama zakona o zaštiti potrošača, a povrijeđen je i zakon o obveznim odnosima nalaže im se da u roku od 60 dana potrošačima ponude da glavnicu izraze u kunama – izjavio je sudac.

Inače, procjena je udruge Franak kako u Hrvatskoj ima više od sto tisuća korisnika kredita vezanih za švicarce, od kojih je njih 75 tisuća stambenih kredita, kojima su zbog 'klizanja' franka i promjene kamatnih stopa rate otplate porasle od 35 do čak 100 posto.

Podsjetimo, tužba je podignuta protiv osam poslovnih banaka i to je prva ovakva tužba u povijesti hrvatskoga pravosuđa, koja će vrijediti za sve korisnike kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima, uzetim u osam banaka koje je "Potrošač" tužio.

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist