AktualnoUrednički izbor

GRAD SE ‘ISPRSIO’ Gotovo milijun i pol kuna za Graša i osam koncerata

GRAD SE 'ISPRSIO' Gotovo milijun i pol kuna za Graša i osam koncerata

Zimski festival nam kuca na vrata. Stradun je okićen, svijetleći medo kao miljenik najmlađih vraća se u punom sjaju, a i kućice su stigle. Program Festivala najavljuje nam brojne nastupe velikih hrvatskih izvođača u Gradu. Kućice se otvaraju 26. studenog te će istu večer sezonu koncerta otvoriti grupa Dalmatino na Stradunu. Ususret Festivalu provjerili smo kakav nas zabavni program čeka i koliko ćemo platiti glazbenike. Očekuju nas, naime, brojni nastupi raznih regionalnih zvijezda. Za cjelokupni glazbeni program izdvojit će se gotovo milijun i pol kuna, a sam Doček košta više od pola milijuna kuna! Naime, 883.250 kuna izdvojit će se za koncerte u sklopu DZF-a te dodatnih 562.500,00 isključivo za koncert povodom dočeka Nove godine, od čega 375 tisuća kuna ‘otpada’ na honorar glavne zvijezde večeri Petra Graša. Iz Grada Dubrovnika također naglašavaju kako su osigurali 100 tisuća kuna za Dubrovački božićni koncert u Hotelu Rixos Premium na kojem će nastupati brojni izvođači i glazbenici.

Piše: Marko Tolja

Što nas čeka ove zime?
Sezonu koncerta, spomenuli smo, otvara grupa Dalmatino. Za taj nastup dobili su 75 tisuća kuna. Nešto manju cifru od Dalmatina zaradio je i Urban sa svojom ‘četvorkom’ koji će za 45 tisuća kuna zapjevati 3. prosinca. Za blagdan sv. Nikole i Dan dubrovačkih branitelja Stradunom planiran je koncert Doris Dragović koja je, ne računajući Graša, naplatila Gradu najveći iznos od čak 150 tisuća kuna za gažu. Četiri dana nakon, stiže Neno Belan sa svojom ekipom koji će, u usporedbi s Doris, nastupati za ‘sitnih’ 38 tisuća kuna. Opća opasnost se vraća na Stradun 17. prosinca, a njihov honorar jednak je onom koji su zaradili Urban&4. Na Stjepandan, 26.prosinca, Željko Bebek će svojim hitovima zabavljati svoju dubrovačku publiku. Bebeku je za nastup pripalo 79 tisuća kuna, čime se na ljestvicu najviše plaćenih pozicionirao odmah iza Doris Dragović. Dan prije Stare godine za 77 tisuća kuna zapjevat će nam Massimo, koji je u svojoj šezdesetoj godini nedavno pred punom zagrebačkom Arenom održao njegov najveći koncert u karijeri. Prvog dana nove godine nastupit će Tomislav Bralić i klapa Intrade koji su ostvarili honorar od 50 tisuća kuna.

GRAD SE 'ISPRSIO' Gotovo milijun i pol kuna za Graša i osam koncerata
Petar Grašo

Za zabavu u najluđoj noći godine, spomenuli smo, zadužen je Petar Grašo, s kojim ćemo pjevajući ‘jednu malu fritulu’ ući u 2023. godinu. Za usporedbu, Split će za približno istu svotu novca kao i Dubrovnik u Novu uploviti sa Severinom. Spomenimo, Grašov novogodišnji honorar nije najveći koji se iz gradske blagajne izdvajao proteklih godina. Vrh ljestvice i dalje drži Dino Merlin koji je za svoj nastup na Stradunu u svoj džep stavio pola milijuna kuna, a sve to bez troškova cijele organizacije. Godinu prije, za doček 2016., unutar zidina nastupala je Severina kojoj se cijena nastupa nije promijenila do danas. Tako smo tada, kao i njeni Splićani ove godine, za njen nastup izdvojili 50 tisuća eura, odnosno oko 375 tisuća kuna, baš koliko će nas koštati Grašo. Najmanji iznos u proteklim godinama izdvojili smo lani, što ne treba čuditi s obzirom na lošu ekonomsku situaciju pa smo za koncert Vatre i Silentea izdvojili malo preko četvrtine milijuna kuna. Također, moramo istaknuti kako je Grašo za svoj novogodišnji nastup 2018. na Rabu ‘uzeo’ 15 tisuća eura odnosno oko 115 tisuća kuna, a 2019. za onaj u Vodicama 25 tisuća eura ili oko 190 tisuća kuna, što je ‘razumljiv’ pomak s obzirom na to da je u međuvremenu izbacio hitove poput ‘Ako te pitaju’ i ‘Fritula’. Međutim, nerazumljivim se čini ovogodišnji skok cijene od gotovo 200 tisuća kuna, posebno iz razloga što Grašo nije izbacio nijednu značajniju pjesmu u posljednje dvije godine.

Koncert Dina Merlina u Revelinu
Dino Merlin

Nisu nastupi samo na Stradunu
Za glazbeni dio Festivala djelomično se pobrinuo i Studentski dom, koji će u svom dvorištu ugostiti brojne izvođače poput Matije Cveka, Giuliana i Bosutskih bećara, te će se Sajam okusa Srijema i Slavonije pobrinuti da od tamo ne odu gladni. Grad Dubrovnik također je najavio raznovrsni program u kulturnim ustanovama. Omiljeni ‘Orašar’ vraća se u Kazalište Marina Držića te uz izvedbe ‘Zlatno Libro’ i ‘Bajka o baki Mokoš’ upotpunit će program Festivala s 12 predstava za najmlađe. Uz to, s izložbom u Lazaretima ove godine ćemo obilježiti i ‘Osam stoljeća dubrovačkog kolendavanja’. Također, ne smijemo zaboraviti na naše ‘Vatrene’ koje ćemo kao i prije 4 godine moći zajedno podržati ispred Crkve sv. Vlaha prateći utakmice iz Katara na velikom platnu. Na nama samo ostaje da se radujemo bogatom programu nastupa, kućicama i svim popratnim sadržajima te da se nadamo lijepom vremenu.

Objavljeno u tiskanom izdanju 16. studenog 2022.

Pročitajte još

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist