Grad

Grad postavio mjerače buke na Stradunu i Bunićevoj poljani

Grad postavio mjerače buke na Stradunu i Bunićevoj poljani

Na Stradunu, točnije kraj Cele i na Bunićevoj poljani danas su postavljeni mjerači buke.

-Kao što je gradonačelnik Mato Franković najavio na nedavno održanom zboru građana Gradskog kotara Grad, danas su na Stradunu i Bunićevoj poljani postavljeni mjerači buke – ističu iz Grada Dubrovnika.

U cilju osiguravanja veće kvalitete života sugrađana, poglavito stanovnika povijesne jezgre, koja je kroz protekle godine narušena upravo reproduciranjem glazbe iznad dozvoljenih vrijednosti, Grad Dubrovnik započeo je punu primjenu odluke o buci u rujnu 2022. godine nakon stupanja na snagu odluka koje reguliraju pitanje buke te će nastaviti sustavno kontrolirati sve ugostiteljske objekte pridržavaju li se propisanih odredbi, navode iz Grada Dubrovnika.

Grad postavio mjerače buke na Stradunu i Bunićevoj poljani

Primjena Odluke o buci određuje i novčane kazne u slučaju mogućih prekršaja, a iznosi 1327 eura za pravnu i 265 eura za odgovornu osobu i oduzimanje javne površine na sedam dana. Moguće ponavljanje prekršaja ugostiteljskog objekta podrazumijevat će oduzimanje površine na 30 dana, dok će nakon trećeg prekršaja javna površina biti trajno oduzeta. Dopuštenu razinu decibela propisuje Pravilnik Ministarstva zdravstva.

Najviša dopuštena razina buke na vanjskom prostoru za mješovitu pretežno stambenu namjenu za večernje razdoblje od 19 do 23 sata iznosi 55 decibela.

Grad postavio mjerače buke na Stradunu i Bunićevoj poljani

-Navedenim je u roku ispoštovan još jedan zaključak zbora građana, ali i jedna od aktivnosti Plana upravljanja za 2023. godinu budući da je smanjenje emitiranja buke u povijesnoj jezgri jedan od bitnih ciljeva obuhvaćenih Planom upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a, prvog dokumenta takve vrste u Hrvatskoj, a čije se odredbe uvelike primjenjuju – ističu iz Grada Dubrovnika.

Pročitajte još

UKRAJINKA ANNA GADIATSKA Za mene je Dubrovnik postao drugi dom, jako sam sretna!

Maria Prkut

ZA 410 KORISNIKA Grad traži izvođače za izgradnju Doma umirovljenika ispod bolnice

Dulist

Dubrovnik domaćin konferencije KOKOSS

Dulist