Aktualno

Grad od Lopuda dobiva puno, a ne ulaže ništa

Predivni otok Lopud sa svojih dvjestotinjak stanovnika pravi je dragulj u kruni elafitskih otoka koji se pružaju zapadno od Dubrovnika. Ipak, prema pritužbama mnogih stanovnika, o tom otoku više nitko ne brine. Lopuđani su prepušteni sami sebi.

Čak ni sastanak s delegacijom Gradske uprave, održan krajem lipnja, nije donio velike rezultate. Problem pješačke zone, neregistriranih vozila, oronulog parka Gjorgjić-Mayneri, kanalizacije koja prijeti izljevanjem na rivi… Otkud uopće početi? Predsjednik Mjesnog odbora Lopuda Ivan Gale kazao nam je kako su tek neke odluke u njihovoj nadležnosti.

– Mjesni odbor Lopud odlučio je kako je od 1. lipnja do 1. rujna proglašena pješačka zona na Obali Iva Kuljevana, ulici Od Šunja i ulici Od polja. Promet će se moći odvijati od 9 do 13 sati, odnosno za vrijeme dolaska trajekta i prijevoza dostave. Sada čekamo da gradski komunalci postave natpis za pješačku zonu – kazao nam je Gale. Ističe kako je problem koncesije za kopneni prijevoz putnika na relaciji Lopud-Šunj nakon sastanka ostao neriješen.
 
ČEKA SE NESREĆA
 
– Iz Gradske uprave tvrde kako se to ne može riješiti, jer nije riječ o cesti, već o pješačkoj stazi, a ta vozila ne podliježu registraciji. Sve je to ilegalno i samo se čeka kada će se dogoditi neka nesreća, pa da za to odgovaraju i Grad i Županija i Država. Bio sam kod gradonačelnika, ali oni se od toga ograđuju. Najgore će biti ako se dogodi problem i bude žrtava – ističe Gale.

Nije zadovoljan ni ponašanjem Gradske uprave prema parku perivoju Gjorgjić-Mayneri, utemeljenom davnih osamdesetih godina 19. stoljeća. Ogorčeno ističe:

– Grad na Lopudu štedi maksimalno. Na Lopudu je bio jedan čistač na plaći Grada i radio cijelu godinu, a drugi je dolazio od 15. svibnja ili 1. lipnja. Sad je došla sezona i to su ukinuli. Do prije tjedan dana plaćalo se jednoj gospođi, ali su joj kasnile dvije ili tri plaće, pa sad radi na svoju ruku i trudi se to održavati – objašnjava Gale te ističe kako Mjesni odbor u tom slučaju ne može ništa poduzeti jer nema svoj račun i ne može raspolagati novcem.

Podsjetimo, krajem siječnja 2010. godine šira delegacija gradske uprave, na čelu s gradonačelnikom Androm Vlahušićem, brodom Lučke kapetanije „Danče“ napravila je svojevrsni 'Tour d'Elafiti', a jedna od postaja bio je i Lopud. Tada ja gradonačelnik najavio kako će spomenuti park uskoro postati jedan od najljepših hortikulturnih park spomenika, a zamjeniku gradonačelnika Niku Šalji je dano u zadatak da, u suradnji s DVD Lopud, Vrtlarom (navodno su trebali izraditi projekt uređenja) i ostalim gradskim službama uredi taj park. Tada je najavljeno kako će park u punom sjaju zasjati već u proljeće, do Uskrsa. A riječ je o 2010. godini.
 
'TEAM BUILDING'
 
– Mi smo i obavili jedno generalno uređivanje parka u ljeto 2011. godine, a sjećam se da je dogovoreno zapošljavanje jedne osobe koji bi trebao održavati park. Uspjeli smo dosta toga napraviti, ali nam financije nisu odobrene. Date su mi ovlasti, a nisu odobrena sredstva. Potaknuo sam i uključivanje DVD-a koji bi znali puno toga napraviti, čak su se spominjali i alpinisti za čišćenje nekih viših grana – objašnjava zamjenik gradonačelnika Niko Šalja, koji dijeli nezadovoljstvo Lopuđana potporom gradske uprave. Točnije, gradonačelnika Vlahušića.

– Gradonačelnik obećava sve i svašta, a sredstva se ne odobre, čak i kad se naprave konkretne ponude za neke projekte – zaključuje Šalja.
Zanimljivo je spomenuti i gradonačelnikovu izjavu kako će cijela gradska uprava u ožujku iste godine doći očistiti taj park kao dio 'team buildinga'. Sapienti sat.

Iz Grada su obećali i sredstva za čitaonicu u prostoru nekadašnje udruge mladih pokraj pošte, ali je pomoć izostala. Sat na zvoniku ne funkcionira, a izgubila se i tradicija mise u crkvi svetog Nikole zadnje nedjelje u mjesecu. Posebno je zahtjevan problem kanalizacije.

– Sve fekalije odlaze u more, 30 metara od mula, i to se ništa ne riješava. Prošlih godina kanalizaciju je održavao lopudski DVD, ali su Grad i Turistička zajednica odlučili da ih više neće plaćati. Bojim se da bi fekalije mogle usred sezone iscuriti na rivu – govori Gale, koji ne razumije kako je gradskoj upravi jeftinije plaćati ukupno 10 tisuća kuna za cisternu i brod Triton iz Grada, a DVD je to naplaćivao po triput nižoj cijeni.

– Naš DVD nema opremu i gorivo. Iz Grada tvrde da su uplatili sredstva, a u biti svi lažu jer nitko ne daje ništa. Imali smo požar, srećom nije bio velik i uspjeli smo ga ugasiti. Ali Grad Dubrovnik je još od prije tri ili četiri godine dužan vatrogascima 40 tisuća kuna, zajedno s TZ-om, za održavanje perivoja. Bilo bi dobro kad bi Grad imao više sluha za Lopuđane. I da se ne ograđuju od problema, nego da sjednu s nama i pomognu nam – zaključuje Gale.
 
NAVODNO NEMA NOVCA
 
Zapovjednik DVD Lopud Frano Storelli ističe kako im nedostaju financijska sredstva za održavanje opreme, kupnju goriva i plaću jednog zaposlenika DVD-a.

– Mi smo taj novac znali zaraditi tako što bi prali rivu, kosili travu uz puteve ili održavali prohodnost. To nam je proteklih godina subvencionirala Turistička zajednica i komunalni odjel, ali ove godine od toga nema ništa, navodno jer nema novca – kaže Storelli. Objašnjava kako bi naknadu od Grada za čišćenje kanalizacije najčešće primali u materijalu, kojim bi obnavljali DVD.

Iz Grada Dubrovnika nismo dobili nikakav odgovor, premda smo čekali 15 dana. Tako ostaju nepoznati odgovori na ova, kao i na mnoga druga pitanja koja tište stanovnike ovog mirnog elafitskog otoka.

– Grad puno dobiva od ovog otoka, a u otok ne ulažu ništa – kazao nam je predsjednik Mjesnog odbora Ivan Gale. Dovoljno za zaključak.

Pročitajte još

POČELA IZBORNA ŠUTNJA Kazne za prekršitelje do pola milijuna kuna

Dulist

OSMI LET TJEDNO ZA NEW YORK United Airlines povećava broj letova prema Dubrovniku!

Dulist

ODLIČNE VIJESTI Lapadska škola dobila Snoezelen sobu za djecu s teškoćama u razvoju!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija