GradUrednički izbor

GRAD O DOGAĐAJU NA ILIJINOJ GLAVICI ‘Srušio je gradski zid s ciljem komercijalizacije i uklonio ukrasni kamen kojeg su platili Dubrovčani’

GRAD O DOGAĐAJU NA ILIJINOJ GLAVICI 'Srušio je gradski zid s ciljem komercijalizacije i uklonio ukrasni kamen kojeg su platili Dubrovčani'

Veliki broj policijskih službenika i prometnih redara izašao je na intervenciju ovog petka u jutarnjim satima na Ilijinoj glavici. Iz Grada Dubrovnika su poslali podulju kronologiju ovog događaja ističući među ostalim kako je građanin uništio gradsku imovinu, srušio gradski zid s ciljem komercijalizacije te da je uklonio ukrasni kamen kojeg su platili građani Dubrovnika. Prenosimo odgovor u cijelosti.

‘Prije desetak godina Grad Dubrovnik je uredio raskrižje na Ilijinoj glavici kada je, između ostalog, Ulicu Pera Bakića – kolnik, sa sjeverne strane zaštitio zidom, a zid je obložen kamenom.

Dana 28.4.2021. godine službenici Odsjeka za komunalno redarstvo su postupali temeljem dojave građana da na križanju Ulica Pera Bakića i Gornji Kono netko uništava gradski zid. Dolaskom na mjesto događaja utvrđeno je da s navedenog zida nedostaje oko 12 m2 ukrasnog kamena. Daljnjim provjerama je utvrđeno da je kamen počeo uklanjati Pero Jagić, iz Dubrovnika, a  da je betonski zid, kao i ukrasni kamen na njemu, vlasnost Grada Dubrovnika.

Odmah je pokrenut upravni postupak kojim se Peru Jagiću rješenjem naložilo da obustavi daljnje uklanjanje kamena te da isti vrati u prvobitno stanje, a rješenje je gospodinu Jagiću uredno dostavljeno dana 13.05.2021. godine. Međutim, izvršenik Jagić ne da nije obustavio uklanjanje gradskog kamena i vratio istog u prvobitno stanje, već je u potpunosti uklonio oko 20 m2 kamena te na zaprepaštenje svih slomio gradski zid, iza kojeg se nalazi prostor dimenzija cca 20 m2 (iz toga je postalo razvidno da je motiv gospodina Jagića komercijalizacija prostora, neovlaštene izgrađene garaže “skrivene” iza zida).

Službenici Odsjeka za komunalno redarstvo su, vidjevši da isti ne postupa po rješenju nego, dapače, i dalje nastavlja s devastacijom gradske imovine, nastavili s upravnim postupkom i dana 15.06.2021. gdinu Jagiću poslali Rješenje o izvršenju u kojem je navedeno da će, s obzirom da se oglušuje na naloženo, Grad Dubrovnik vratit zid u prvobitno stanje o njegovom trošku, a što je bilo zakazano za dan 23.07.2021. godine. Pero Jagić je navedeno rješenje o izvršenju uredno primio 02.07.2021. godine te na isti u zakonskom roku uložio prigovor obrazlažući da će sam vratiti zid u prvobitno stanje, ali kad završi sezona, jer da mu garaža treba za goste kojima iznajmljuje apartman u neposrednoj blizini.

Važno je napomenuti da se Pero Jagić nije žalio na prvo Rješenje Grada Dubrovnika dok se na Rješenje o izvršenju može žaliti samo na mjesto i vrijeme izvršenja. Dakle, ne ulaganjem žalbe na prvo rješenje isti de facto prihvaća naloženo.

Nadalje, dana 23.07.2021. godine službenici Odsjeka za komunalno redarstvo su sa ovlaštenom građevinskom tvrtkom došli na mjesto izvršenja rješenja s ciljem vraćanja zida u prvobitno stanje, ali nisu mogli pristupiti izvršenju jer se u garaži nalazilo vozilo stranih registarskih oznaka. Od Pera Jagića je traženo da se vozilo ukloni, ali je isti to odbio. Također, dana 02.08.2021. godine službenici Odsjeka za komunalno redarstvo su ponovno na identičan način došli izvršiti rješenje Grada Dubrovnika, ali je opet u unutrašnjosti bilo vozilo kojeg je Pero Jagić ponovno odbio ukloniti te kojom prilikom je izjavio da neće dopustiti zatvaranje zida.

Treći put su službenici Odsjeka za komunalno redarstvo došli dana 13.8.2021 te skupa s policijom pristupili rješenju Grada Dubrovnika te krenuli s vraćanjem i zaštitom imovine Grada. Jučer je također bilo vozilo u garaži, koje je uklonjeno dok je Pera Jagića privela policija jer je ometao izvršenje.

Jako je važno napomenuti da Pero Jagić nema nikakve dozvole za garažu na tom mjestu, odnosno kao i za svaku takvu građevinu mora imati valjanu dokumentaciju i odobrenja od strane UO za promet i UO za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje. Osim što nema ništa od toga, gospodin Jagić je uz to uništio gradsku imovinu, srušio gradski zid s ciljem komercijalizacije, uklonio ukrasni kamen kojeg su platili građani Dubrovnika, zavlačio službenike Grada u obavljanju njihovog posla te u konačnici sprječavao izvršenje do te mjere da ga je privela policija.’

Policija o događaju
Iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske u odgovoru na upit istaknuli su da su policijski službenici u petak, 13. kolovoza 2021. godine u 9 sati, sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, pružali pomoć Upravnom odjelu za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu Grada Dubrovnika pri provedbi njihovog izvršnog akta vraćanja uklonjenog kamenog zida u prvobitno stanje pored raskrižja Ulica Pera Bakića i Gornji kono u Dubrovniku.

-Na traženje ovrhovoditelja jedna muška osoba koja je ometala ovrhu, od strane policije je odvedena s mjesta ovrhe, o čemu će biti dostavljeno izvješće nadležnom sudu – navode iz policije.

Pročitajte još

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist