Grad

GRAD NAJAVLJUJE Novo sklonište za životinje imat ćemo na proljeće

GRAD NAJAVLJUJE Novo sklonište za životinje imat ćemo na proljeće

Izgradnja skloništa za životinje na području Žarkovice započet će tijekom studenog, javljaju iz Grada Dubrovnika.

Ističe se kako je takav zaključak donesen na u petak održanom sastanku na temu zbrinjavanja napuštenih životinja, a nakon Rješenja veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede kojim je, zbog neudovoljavanja zakonskim uvjetima, naloženo zatvaranje postojećeg azila i premještaj životinja u odobrena ‘no kill’ skloništa.

Prema priopćenju Grada, sastanku su nazočili gradonačelnik Andro Vlahušić, direktor Sanitata Vedran Kunica, pročelnik UO za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu Marko Miljanić, pročelnica UO za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Jelena Lončarić, pročelnica UO za gospodarenje nekretninama Branka Vukić i pročelnica UO za promet, stanogradnju i razvojne projekte Irena Kričković Labaš, čiji odjel ispred Grada Dubrovnika provodi investiciju, ali i vlasnica odobrenog skloništa “Animalis Centrum” iz Splita, veterinarka Zdenka Filipović.

– Pročelnica Kričković Labaš izvijestila je kako je javni natječaj proveden, te da uskoro slijedi potpisivanje ugovora s odabranim izvođačem, tvrtkom Titan Constructa d.o.o. iz Zagreba. Radovi na 1. fazi izgradnje skloništa rasprostranjenog na 5.000 metara kvadratnih, najavljeno je, započet će tijekom studenog, a prema natječajnoj dokumentaciji rok završetka cijele investicije iznosi 120 dana od dana uvođenja u posao, što znači da će Dubrovnik na proljeće imati novo sklonište.

Upravljanje budućim skloništem, koje će ispunjavati sve zakonske uvjete za smještaj i brigu nad napuštenim životinjama, preuzet će tvrtka Sanitat. Prema projektu T.L.O. studija za arhitekturu i urbanizam buduće sklonište raspolagat će sa 100 m2 zatvorenog prostora, 800 m2 natkrivenog i ograđenog prostora, 1.000 m2 uređenog i ograđenog vanjskog prostora, te 3.100 m2 uređenog terena.

Gradonačelnik Andro Vlahušić istkanuo je kako će se Grad Dubrovnik paralelno nastaviti ispitivati mogućnost iznalaženja većeg i kvalitetnijeg prostora van užeg gradskog područja. Upravo iz tog razloga, projektom predviđene građevine mogu se lako premjestiti na eventualnu novu lokaciju. Sklonište će raspolagati kapacitetom dostatnim za potrebe Grada Dubrovnika, što znači da će općine i gradovi s područja Dubrovačko-neretvanske županije, sukladno zakonu, morati osigurati smještaj životinja na svom području ili poput Grada potpisati ugovore s odobrenim skloništima u Hrvatskoj.

Istaknuto je također kao Društvo za zaštitu životinja Dubrovnik, prema nalogu Ministarstva poljoprivrede, više ne smije primati nove životinje, nego se one prema ugovoru s skloništem “Animalis Centrum” moraju izmještati u ovo odobreno no kill sklonište ili neka druga.
Sredstva za prvu fazu izgradnje skloništa i izrade dokumentacije osigurana su još u rujnu 2014., u vrijeme izrade izvornog proračuna. Tada je bilo planirano 1,5 milijuna kuna. Rebalansom iz listopada 2015. godine, ta su sredstva uvećana za 200.000 kuna te sada iznose 1,7 milijun kuna – priopćili su iz Gradske uprave.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović