Kultura

‘Grad kao filmski set’: Večeras ne propustite iznimnu izložbu

'Grad kao filmski set': Večeras ne propustite iznimnu izložbu

Dugugodišnja je praksa da se u sklopu Dana škole u ‘Galeriji mladih’ maturanti slikarskog odjela predstave sa svojim završnim radovima. Večers će tako vi zainteresirani moći uživati u posebnoj izložbi, ‘Grad kao filmski set’, koja će se otvoriti u 7 sati i 30 minuta u Galeriji mladih.

– Ove smo godine odlučili napraviti nešto novo i u sklopu navedene manifestacije izložiti radove koji su nastali kao plod suradnje sa našim bivšim učenicima, koji su završili svoje formalno školovanje na umjetničkim akademijama i imale zapažene javne nastupe – ističu iz ove priznate srednje škole.

Tako su Roza Zanini Mozara, koja je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu završila smjer snimanja i Miran Dilberović, koji je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti diplomirao na katedri za animirani film i nove medije; održali dvije zasebne radionice za ovogodišnje maturante. Rezultate tih radionica predstavljaju na ovoj izložbi.

– Namjera nam je bila približiti učenicima suvremene stvaralačke prakse i senzibilitet vremena u kojem živimo kroz suradnju i druženje sa bivšim učenicima, sad već uspješnim umjetnicima. Dosadašnji uspjesi Roze, koja nastavlja svoje školovanje na komunikologije i Mirana, koji živi i umjetnički djeluje u Londonu odličan su primjer i poticaj učenicima, a osobito sadašnjim maturantima, za uspješan nastavak umjetničkog školovanja – ističe Voditelj Galerije mladih UŠLS, Davor Lucianović, te dodaje: ‘Nadamo se da će se ovaj vid suradnje nastaviti te da će već za koju godinu i neki od današnjih maturanata, kao etablirani mladi umjetnici voditi radionice sa budućim đacima našeg odjela. Do tada im želim uspješnu realizaciju završnih radova, koje ćemo uskoro imati priliku vidjeti i još uspješniji nastavak umjetničkog školovanja!’

Roza Zanini ističe kako su kroz radionicu fotografije održanu kroz oba polugodišta, učenici su na početku imali priliku upoznati se s fotografijom kao umjetničkim medijem te naučiti osnovna znanja o fotografiji, kao što su kadriranje, kompozicija, ekspozicija, tehnički i likovni izgled fotografije. Također su učili o povijesti raznih područja fotografije i nekim od najpoznatijih fotografa ikad. Stvarali su fotografske radove koristeći se naučenim vještinama, kao i vlastitim inspiracijama i promišljanjima, samostalno i u grupi.
U drugom polugodištu su naučeno znanje iskoristili u stvaranju takozvanih kompozicijskih studija, koje u svijetu filma stvaraju redatelj i direktor fotografije. Obično su kompozicijske studije samo nacrtane skice bez korištenja fotografije, međutim učenici su u ovom slučaju kombinirali dvije umjetničke tehnike: fotografiju i akril, i tako stvorili vlastite zamišljene priče, odnosno filmske scene.

Milan Dilberović dodaje kako je radionica oživljavanja slika nastala je u želji da sa đacima prođemo proces nastajanja kratkih igranih videa od početka do kraja, uz mali tvist. Pritom su koristili osnovne tehnike (kameru, svjetla) u snimanju materijala, aplicirali svoje slikarske vještine na post-produkciju slike i upoznali novu tehniku augmented reality-ja, uz pomoć koje su prezentirali finalni proizvod.

– Rad sa učenicima bio je za mene jako zanimljivo iskustvo, a zahvaljujući njihovom velikom iteresu i entuzijazmu, radionicu smo odradili uspješno i efikasno. Suradnja sa Umjetničkom Školom je uvijek super iskustvo, profesori uvijek spremni pomoći, dati ruke, skuhati kavu i najbitnije, dati dobar savjet. Želim se zahvaliti prof. Lucianoviću na pozivu i ostalim profesorima na super atmosferi! – ističe Dilberović.

Na radionicama su sudjelovali maturanti Matea Cvjetković, Frano Gadžić,  Anamarija Kasalo, Lidija Tomašković, Antonela Vlašić, Laura Divković, Petrunjela Perković i učenik trećeg razreda, Ernest Vierda.

Pročitajte još

[FOTO] 40 GODINA UMJETNIČKOG RADA Gradonačelnik primio Branimira Vidića Fliku

Dulist

Ivana Marija Vidović u uglednom žiriju Međunarodnog pijanističkog natjecanja Saint Paul TroisChâteaux

Dulist

OBILJEŽAVANJE 220. GODIŠNJICE SMRTI Koncert DSO-a u čast Ivana Mane Jarnovića

Dulist