Aktualno

Grad kakav nikad nije bio

Grad kakav nikad nije bio

Trebala je to biti posebna večer za sve ljubitelje HBO-ova serijala „Igra prijestolja“, samo da nije bilo iznimnog komoda dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića koji je sve uzvanike ostavio da čekaju projekciju punu uru vremena.

Očekivala se pretpremijera prve epizode dugo očekivane druge sezone svjetski popularne serije koja je snimana u Dubrovniku i u kojoj je naš grad oslikao Kraljev grudobran, prijestolnicu Sedam kraljevina, središte svih intriga i manipulacija odakle se vuču konci vrlo kompleksne sage. Dubrovnik je dobio priliku, barem onih oko 150 sretnika pozvanih na ovu projekciju, uživati poseban status. Ipak su svi članovi ekipe ove visoko budžetne serije HBO-a bili oduševljeni radom i uvjetima koje su zatekli u Gradu, a posebno samim srednjovjekovnim ambijentom koji se idealno poklopio sa potrebama snimanja. Stoga je i projekcija zakazana prije svjetske premijere koja je u nedjelju na HBO-u za američko tržište, a od ponedjeljka i na hrvatskom kanalu HBO-a.

Svi poklonici pisca Georga R.R. Martina prema čijem je književnom serijalu „Pjesme vatre i leda“ i snimljena serija itekako su naučeni strpljenju, jer na posljednju objavljenu knjigu „Ples sa zmajevima“ su čekali godinama, a već je počelo novo iščekivanje još dva najavljena dijela sage kojima će biti zaokružena i raspetljana ova iznimna priča, koja je žanru povijesnog fantasyija priskrbila brojne poklonike. Međutim, nitko nije mogao očekivati ovakvu bahatost u ponašanju dubrovačkog gradonačelnika Vlahušića koji je, iako je znao za obvezu na Gradskom vijeću kojemu mora položiti račune, makar i  bez oporbe, ostavio sve ostale uzvanike da čekaju kada će se smilovati i pojaviti kako bi projekcija mogla početi.

Organizatorima pretpremijere bilo je očito neugodno, ali i nakon akademskih petnaest minuta čekanja, dobivali su poruke od Vlahušićevih „ađutanata“ da stiže za pet minuta. I tako u nedogled.
Odlučili su ipak prekinuti čekanje i započeti s projekcijom, ali nakon što su prikazane uvodne projekcije dojmova ekipe sa snimanja u Dubrovniku i prepoznatljiva najavna špica serije, sve je prekinuto. Pogađate zašto. „Veliki vođa“ stiže!? Očito je to bilo previše i od njega pa su demonstrativno projekciju napustili voditelj Art radionice Lazareti Slaven Tolj te gradske vijećnice Dubravka Šuica i Dubravka Marunčić.

Ulazak gradonačelnika bio je znak da projekcija može početi, a publika je mogla uživati u kadrovima snimanim u dubrovačkim ambijentima i vidjeti Grad kakav nikad nije bio, ali i s prepoznatljivim vizurama kojim ova svjetski popularna serija s milijunima poklonika uistinu čini veliku promociju Dubrovniku. Naravno, pravi je užitak bio ponovno se susresti s iznimno slojevitim Martinovim likovima i uistinu fantastičnom pričom koja ostavlja bez daha.
Naravno, svi se nadaju, a i oduševljenje filmske ekipe nam daje za pravo očekivati kako će i sljedeće sezone „Igre prijestolja“ biti snimane u Dubrovniku.
 

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist