Zanimljivosti

GRAD IM DAO ODBIJENICU RTS želi snimati film kultura Srba u Dubrovniku

Gradska uprava proteklih dana zaprimila je zanimljiv e-mail. Naime, Radio televizija Srbije zatražila je dopuštenje za snimanje filma kultura Srba u Dubrovniku.

– Rekli su da žele snimati o povijesnim znamenitim ličnostima, a naveli su o kojima se to radi: Ruđer Bošković, Vlaho Bukovac, Baltazar Bogišić i mnogi drugi – kazao je Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika za Rtl.hr.

Dozvolu nisu dobili, pa je reagiralo i srpsko veleposlanstvo u Hrvatskoj, koje se diči dubrovačkim Srbima.

Podsjetimo, proteklog vikenda u dubrovačkoj javnosti odijeknula je vijest o novom Zakonu o kulturnom nasleđivanju Republike Srbije prema kojem je njihovo višestoljetno svojatanje dubrovačke književnosti postalo i službeno. U članku 23., napisano je kako pod rijetke i stare knjige, među ostalim, spadaju djela dubrovačke književnosti do 1867., a koja prema njima pripadaju jednako hrvatskom i srpskom krugu. Navedeno je izazvalo burne reakcije politike i znastvenika koji su ovaj potez naših susjeda ocijenili skandaloznim, ali i očekivanim.

Pročitajte još

Pogledajte izložbu podvodnih fotografija u Sponzi

Dulist

Više od 220 tisuća ljudi gledalo je lani hrvatske filmove

Dulist

SJEĆATE LI SE? Na današnji dan 2012. Dubrovnik i okolicu zahvatila ciklona ‘Gabor’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija