Kultura

Gostujuća izložba ‘A la turka 2’ u Etnografskom muzeju

a la turka 2 izlozba

Izložba „A la turka 2– orijentalni utjecaji na hrvatske narodne nošnje i nošnje drugih naroda“, koju zajednički organiziraju Dubrovački muzeji, Kulturni centar Travno – Centra za tradicijsku kulturnu baštinu i Turski kulturni centar Yunus Emre pri Veleposlanstvu Republike Turske u Zagrebu, bit će otvorena u utorak, 25. lipnja u 20 sati u Etnografskom muzeju u žitnici „Rupe“.

Na izložbi će biti prikazana brojna i vrijedna tekstilna građa iz Centra za tradicijsku kulturnu baštinu, čiji fundus broji više od 38.000 predmeta, kao i dio građe koji se nalazi u fundusu Dubrovačkih muzeja. Znatan utjecaj na odijevanje u pojedinim hrvatskim regijama i u susjednim zemljama imala je višestoljetna prisutnost i blizina Osmanskog Carstva. Terminom „orijentalni“ u hrvatskoj se znanosti, pa tako i u etnologiji, označava kompleksni spoj kultura koje su došle posredovanjem Turaka, a obuhvaćaju elemente turske nacionalne kulture te elemente koje je turska kultura preuzela iz bizantske, perzijske i arapske kulture te kulture Dalekog istoka. Njihov utjecaj ogleda se u krojevima nošnji, odabiru tkanina, tehnikama ukrašavanja ili pak u nazivlju pojedinih odjevnih dijelova i tehnika ukrašavanja.

Kroz postav izložbe predstavljene su nošnje koje pripadaju hrvatskom nacionalnom korpusu na prostoru Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore, Srbije i Kosova, kao i one naroda i etničkih skupina koje žive u Bosni i Hercegovini, Albaniji, Crnoj Gori, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

Autori izložbe su Josip Forjan i Ivana Mihajlić iz Centra za tradicijsku kulturnu baštinu dok je kustos dubrovačke izložbe Ivica Kipre. Otvorenju izložbe prisustvovati će i ravnatelj Turskog kulturnog centra Republike Turske u Zagrebu Fuat Korkmaz te koordinator za obrazovanje Fatih Erkin Mahdum. Izložba ostaje otvorena do 8. kolovoza 2024.

Pročitajte još

Brass & Percussion septet DSO-a na Osječkom ljetu kulture

Dulist

KONCERT KOJI SE NE ZABORAVLJA Glazbena čarolija Max Emanuel Cenčić i Latinitas Nostra

Dulist

Otvorenje izložbe “Slatki i grki Vojnovićev fundus” u Narodnoj knjižnici Grad

Dulist