Aktualno

Gorivo od ponoća skuplje od 8 do 16 lipa

gorivo povecanje cijena

Motorni će benzini od ponoći poskupjeti od 14 do 16 lipa po litri, dok će za 8 lipa poskupjeti eurodizel, plavi dizel i lož ulje, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koje je danas objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 7. do 20. siječnja.

Prema tim podacima, naftne će kompanije u iduća dva tjedna moći imati najvišu cijenu eurosupera BS 95 od 10,31 kunu, što je 14 lipa više od dosadašnjih 10,17 kuna.

Za 15, odnosno 16 lipa po litri poskupjeti će eurosuperi 98 i 100 pa će se eurosuper BS 98 od ponoći prodavati po 10,62 kune (do sada 10,47 kuna), a eurosuper BS 100 stajat će 10,83 kune (do sada 10,67 kuna).

Nova najviša cijena eurodizela BS od sutra će biti 9,83 kune, što je 8 lipa više od dosadašnjih 9,75 kuna.

Za 8 lipa po litri poskupjeti će i plavi dizel i lož ulje pa će se plinsko ulje pobojano plavom bojom prodavati po 6,30 kuna (do sada 6,22 kune), a loživo ulje po 6,75 kuna (do sada 6,67 kuna).

Ministarstvo je najviše razine maloprodajnih cijena u idućem dvotjednom razdoblju utvrdilo temeljem Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Prema tom Pravilniku, Ministarstvo svaka dva tjedna utvrđuje i objavljuje najviše razine maloprodajnih cijena derivata, a promjene ponajviše ovise o kretanju cijene naftnih derivata na mediteranskom tržištu te tečaju američkog dolara. Najveća dopuštena promjena najviše maloprodajne cijene je tri posto u slučaju rasta, a najviše šest posto u slučaju pada cijena, predviđa Pravilnik.

Pravilnik o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata još uvijek je na snazi, jer novi zakon o tržištu nafte i naftnih derivata, koji predviđa ukidanje pravilnika te slobodno formiranje cijena naftnih derivata, još uvijek nije raspravljen niti usvojen u Hrvatskom saboru.

Naime, Vlada je sa sjednice održane 5. prosinca 2013. u saborsku proceduru uputila prijedlog novog zakona o tržištu nafte i naftnih derivata, koji predviđa slobodno formiranje cijena naftnih derivata.

S obzirom da će Hrvatski sabor ponovno zasjedati nakon 15. siječnja 2014. novi zakon o tržištu nafte i naftnih derivata može biti usvojen najranije na tom zasjedanju. Nakon usvajanja u Hrvatskom saboru, zakon će biti objavljen u Narodnim novinama, te 8 dana po objavi stupiti na snagu. Tek tada će formiranje maloprodajnih cijena naftnih derivata biti slobodno, izvijestili su iz Ministarstva gospodarstva krajem prošle godine.

dulist.hr/index.hr

Pročitajte još

Dva slaba potresa na Pelješcu

Dulist

‘Cijepljenje je već uvjet za ukrcaj pomoraca, a Ministarstvo zdravstva nije zainteresirano za njihov problem’

Dulist

Oporavak hrvatskog gospodarstva ovisit će o ulaganjima u privatni sektor

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija