Zanimljivosti

Google pobijedio pisce

Google pobijedio pisce

 Google je u četvrtak dobio dugački sudski spor u kojemu su ga pisci tužili da je bez njihova pristanka skenirao milijune knjiga za svoju Google Books online knjižnicu.

Američki sudac Denny Chin prihvatio je Googleov argument da je skeniranje više od 20 milijuna knjiga i objavljivanje samo "djelića" teksta na internetu “pošteno korištenje” prema američkim zakonima o zaštiti autorskih prava, javlja Jutarnji list.

Ako žalba na presudu bude odbačena, Google će nastaviti širiti svoju knjžnicu i objavljivati stvari koje bi milijunima korisnika inače bile nedostupne.

Proces je počeo još 2005. kada je grupa autora i izdvača kolektivno tužila Google koji je tada procijenio da bi, kada bi bilo po njihovu, Cehu pisaca dugovao tri milijarde dolara, budući da on inače traži 750 dolara za svaku skeniranu knjigu. Ova presuda spasila ga je tog troška.

"Ovo je velika pobjeda za Google i blagoslov za ostale rezultate pretrage koje Google prikazuje, poput vijesti ili slika" citirao je Reuters stručnjaka za intelektualno vlasništvo Jamesa Grimmelmanna sa Sveučilišta u Marylandu.

"Ovo je presuda i u korist knjižnica istraživača jer prepoznaje interes javnosti u dostupnosti knjiga."

Sudac je u obrazloženju presude napisao da skeniranje studentima, učiteljima, znanstvenicima i javnosti omogućava da dođu do knjiga uz "pošten obzir" prema autorskim ravima. Googlovu digitalizaciju nazvao je "transformativnom" jer knjigama daje novu svrhu i karakter i zapravo potiče, a ne smanjuje prodaju knjiga.

Sudac je uzeo u obzir da Google korisnicima ne da na uvid cijele knjige. Šef Ceha pisaca Paul Aiken kaže da je razočaran presudom i da će se žaliti. "Google je napravio neautorizirane digitalne edicije skoro sve vrijedne literature zaštićene autorskim pravima i profitira od prikazivanja takvih djela. Takva masovna digitalizacija i eksploatacija daleko prelazi granice njihove obrane poštenim korištenjem", rekao je.

Google je online knjižnicu počeo praviti nakon što se 2004. s nekoilko najvećih istraživačkih knjžnica u Americi dogovorio da će digitalizirati aktualne naslove i stara izdanja. Među ostalim skenirani su naslovi iz Harvardske biblioteke, s Oxforda, Stanforda, UCLA, Sveučilišta u Michiganu i iz Njujorške javne knjižnice. Sudac Chin rekao je da je to dalo "novi život" knjigama koje se više ne izdaju i starim knjigama zaboravljenima u utrobama knjižnica. U ožujku 2011. sudac je odbio vansudsku nagodbu tešku 125 milijuna dolara jer bi, kako je tada obrazložio, to otvorila pitanja zaštite autorstva i antimonopolističkih zakona jer bi Google dobio "de facto monopol" na masovno kopiranje knjiga. U svibnju 2012. tužiteljima je rekao da mogu suditi u kolektivnoj tužbi, ali u srpnju je prizivni sud u New Yorku ocijenio da je takva odluka bila preuranjena jer je slučaj proglasila kolektivnom tužbom prije nego je ocijenjeno može li se Google braniti pošteni korištenjem knjiga. Izdavači su se lani nagodili s Googleom, ali kompaniju čeka još postupaka zbog digitaliziranog sadržaja, od fotografa do likovnih umjetnika, piše Jutarnji list.
 

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1567. Umro Marin Držić

Dulist

[VIDEO] MLADI IZUMITELJI Andro i Niko Stanoš od smeća napravili tenk na daljinsko upravljanje

Dulist

KONZUMACIJA MESA KOD HRVATA Puno ih voli pršut, kulen, teletinu i janjetinu, ali ne mogu ih priuštiti

Dulist