Grad

GODINE TRUDA, RADA I LJUBAVI Udruga Dva skalina proslavila 20. rođendan!

Udruga Dva skalina u društvu prijatelja obilježila je ovog četvrtka 20 godina svoga postojanja. Ova je udruga osnovana 2002. godine od strane roditelja djece s cerebralnom paralizom, a njena je svrha okupljanje i organiziranje roditelja i drugih osoba koje mogu i žele pridonijeti podizanju kvalitete života djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji. Svi prisutni na večerašnjoj proslavi punoj emocija u određenoj su mjeri pomagali i pomažu i danas njen rad. Presjek rada i djelovanja kroz 20 godina dale su predsjednica udruge Antonija Kovačić i tajnica Anita Šetka.
-Udruga dva skalina je udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom. Moram naglasiti da su uspjesi udruge tim veći jer svih 20 godina udrugu vode isključivo roditelji djece s teškoćama u razvoju i naravno da je put za ostvarivanje svih zadanih ciljeva time ponekad bio i teži i sporiji nego da te poslove vode profesionalci, ali mišljenja sam da nitko ne može biti uporniji i spremniji od roditelja za borbu, ponekad i s vjetrenjačama, kako bi svojoj djeci osigurali sva zajamčena prava za bolji i dostojanstveniji život – rekla je Antonija Kovačić.
Anita Šetka je naglasila kako je udruga nastala zahvaljujući entuzijazmu i želji nekolicine roditelja djece oboljele od cerebralne paralize da svojoj djeci osiguraju sve ono što im je potrebno, a što u to vrijeme kroz institucije, kako zbog svog stanja tako i opće svijesti ljudi o osobama s teškoćama i invaliditetom, nisu možda mogli ostvariti.
-Svoja razmišljanja i htijenja smo podijelili s profesorom Josipom Lopižićem na sastancima psihološke podrške koje je dr. Betica Radić, tadašnja ravnateljica Opće bolnice Dubrovnik, inicirala. I prof. Lopižić nam je tad rekao da ako želimo to sve ostvariti, moramo osnovati udrugu. Ideja o osnivanju udruge u nama je izazvala određeni strah jer smo bili svjesni da to nije jednostavan posao i da je to velika obaveza za koju nismo znali jesmo li spremni i hoćemo li je moći iznijeti kako treba uz svu pažnju, brigu i skrb koju smo tada morali pružiti svojoj djeci. Uspjeli smo pobijediti sve te strahove i odlučili krenuti – rekla je Šetka.
Nazočnima se obratila i prva predsjednica udruge Stane Grgurević.
-Davno je bila ta 2002. kad smo krenuli skupa mi roditelji, uz podršku svih vas, koji ste prepoznali naš rad i uspjeli smo prijeći ne samo ta dva skalina koja smo na početku zacrtali, nego smo ih u ovih 20 godina napravili već 20 – rekla je Grgurević.
-Sretni smo jer udruga više nije udruga, ona je i institucija – rekla je dalje.

Na ovoj proslavi bili su i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i zamjenik župana Joško Cebalo.
-Dva desetljeća su vrlo važna i simbolična godišnjica vrijedna naše naše pažnje. U našoj maloj zajednici udruga je jako poznata jer se istaknula kroz sve svoje članove, volontere i zaposlenike neiscrpnim i predanim djelovanjem, plemenitošću i entuzijazmom kako bi se osigurali uvjeti i pružila kontinuirana podrška usmjerena djeci s poteškoćama i njihovim obiteljima – rekla je Jelka Tepšić te se zahvalila svima koji su tijekom dva desetljeća odvajali dio sebe kako bi doprinijeli radu udruge i kako bi činili dobra djela koja ostaju trajno zapamćena, a koja su donijela puno poboljšanja.
– Grad će nastaviti i dalje podupirati sve vaše buduće planove, razvoj, projekte i ideje – rekla je Tepšić.
Zamjenik župana Joško Cebalo zahvalio se udruzi na 20 godina truda, vrijednog rada i ljubavi.
-Vaš rad i trud mogu i moraju biti putokaz svima ostalima kako moramo raditi bez obzira s čime s bavili – rekao je te istaknuo odličnu suradnju koju imaju s udrugom.
Spomenuo je i važan projekt, a to je Centar za djecu s poteškoćama kraj bolnice, koji je nastao na inicijativu samih roditelja.
-To je svima nama jedan od najdražih projekata, kad vidimo koliko taj prostor znači svima vama i udruzi, ali i korisnicima – zaključio je.
Pročelnik Grada Dubrovnika Dživo Brčić rekao je kako s udrugom intenzivno surađuje zadnjih pet godina.
-Teško vrijeme je za vama pogotovo zadnje dvije godine. Bilo je težih godina i prije, vjerojatno će ih biti i u budućnosti, ali nekako kad smo skupa onda je sve puno lakše. U Gradu i meni osobno imate partnera i nastojat ćemo vam pomoći u radu kako smo to radili i u proteklo vrijeme, nekad bolje, nekad lošije – rekao je te poželio nastavak dobre suradnje na dobrobit svih korisnika udruge.
Proslavu nije propustila ni predstavnica županije Nina Skurić, suradnica i prijateljica udruge.
Zahvalila se udruzi na svemu što radi za korisnike, roditelje i obitelji.
-Želim vam puno snage i uspjeha u vašim budućim pothvatima koji sigurno stoje pred vama – rekla je Skurić.
Čestitke je udruzi Dva skalina na 20. obljetnici djelovanja uputio i don Robert Ćibarić u svoje osobno ime, ali i u ime biskupa mons. Roka Glasnovića. Izrazio je želju da svi zajedno uz malo dobre volje uistinu pomognemo radu i djelovanju ove udruge kako bismo im pokazali da smo uz njih i da smo s njima, posebno s roditeljima i članovima obitelji kojima sigurno nije lako.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

PRIKLJUČI SE AKCIJI, UDOMI SA ŽARKOVICE Rok produljen za 45 dana, do sada zbrinuta 174 psa

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] Vlaho Arbulić: ‘Vječno sam zaljubljen u ‘komad’ zemlje na kojem sam odrastao’

Maria Prkut

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija