Grad

GODINE TRUDA, RADA I LJUBAVI Udruga Dva skalina proslavila 20. rođendan!

GODINE TRUDA, RADA I LJUBAVI Udruga Dva skalina proslavila 20. rođendan!

Udruga Dva skalina u društvu prijatelja obilježila je ovog četvrtka 20 godina svoga postojanja. Ova je udruga osnovana 2002. godine od strane roditelja djece s cerebralnom paralizom, a njena je svrha okupljanje i organiziranje roditelja i drugih osoba koje mogu i žele pridonijeti podizanju kvalitete života djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji. Svi prisutni na večerašnjoj proslavi punoj emocija u određenoj su mjeri pomagali i pomažu i danas njen rad. Presjek rada i djelovanja kroz 20 godina dale su predsjednica udruge Antonija Kovačić i tajnica Anita Šetka.
-Udruga dva skalina je udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom. Moram naglasiti da su uspjesi udruge tim veći jer svih 20 godina udrugu vode isključivo roditelji djece s teškoćama u razvoju i naravno da je put za ostvarivanje svih zadanih ciljeva time ponekad bio i teži i sporiji nego da te poslove vode profesionalci, ali mišljenja sam da nitko ne može biti uporniji i spremniji od roditelja za borbu, ponekad i s vjetrenjačama, kako bi svojoj djeci osigurali sva zajamčena prava za bolji i dostojanstveniji život – rekla je Antonija Kovačić.
Anita Šetka je naglasila kako je udruga nastala zahvaljujući entuzijazmu i želji nekolicine roditelja djece oboljele od cerebralne paralize da svojoj djeci osiguraju sve ono što im je potrebno, a što u to vrijeme kroz institucije, kako zbog svog stanja tako i opće svijesti ljudi o osobama s teškoćama i invaliditetom, nisu možda mogli ostvariti.
-Svoja razmišljanja i htijenja smo podijelili s profesorom Josipom Lopižićem na sastancima psihološke podrške koje je dr. Betica Radić, tadašnja ravnateljica Opće bolnice Dubrovnik, inicirala. I prof. Lopižić nam je tad rekao da ako želimo to sve ostvariti, moramo osnovati udrugu. Ideja o osnivanju udruge u nama je izazvala određeni strah jer smo bili svjesni da to nije jednostavan posao i da je to velika obaveza za koju nismo znali jesmo li spremni i hoćemo li je moći iznijeti kako treba uz svu pažnju, brigu i skrb koju smo tada morali pružiti svojoj djeci. Uspjeli smo pobijediti sve te strahove i odlučili krenuti – rekla je Šetka.
Nazočnima se obratila i prva predsjednica udruge Stane Grgurević.
-Davno je bila ta 2002. kad smo krenuli skupa mi roditelji, uz podršku svih vas, koji ste prepoznali naš rad i uspjeli smo prijeći ne samo ta dva skalina koja smo na početku zacrtali, nego smo ih u ovih 20 godina napravili već 20 – rekla je Grgurević.
-Sretni smo jer udruga više nije udruga, ona je i institucija – rekla je dalje.

Na ovoj proslavi bili su i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i zamjenik župana Joško Cebalo.
-Dva desetljeća su vrlo važna i simbolična godišnjica vrijedna naše naše pažnje. U našoj maloj zajednici udruga je jako poznata jer se istaknula kroz sve svoje članove, volontere i zaposlenike neiscrpnim i predanim djelovanjem, plemenitošću i entuzijazmom kako bi se osigurali uvjeti i pružila kontinuirana podrška usmjerena djeci s poteškoćama i njihovim obiteljima – rekla je Jelka Tepšić te se zahvalila svima koji su tijekom dva desetljeća odvajali dio sebe kako bi doprinijeli radu udruge i kako bi činili dobra djela koja ostaju trajno zapamćena, a koja su donijela puno poboljšanja.
– Grad će nastaviti i dalje podupirati sve vaše buduće planove, razvoj, projekte i ideje – rekla je Tepšić.
Zamjenik župana Joško Cebalo zahvalio se udruzi na 20 godina truda, vrijednog rada i ljubavi.
-Vaš rad i trud mogu i moraju biti putokaz svima ostalima kako moramo raditi bez obzira s čime s bavili – rekao je te istaknuo odličnu suradnju koju imaju s udrugom.
Spomenuo je i važan projekt, a to je Centar za djecu s poteškoćama kraj bolnice, koji je nastao na inicijativu samih roditelja.
-To je svima nama jedan od najdražih projekata, kad vidimo koliko taj prostor znači svima vama i udruzi, ali i korisnicima – zaključio je.
Pročelnik Grada Dubrovnika Dživo Brčić rekao je kako s udrugom intenzivno surađuje zadnjih pet godina.
-Teško vrijeme je za vama pogotovo zadnje dvije godine. Bilo je težih godina i prije, vjerojatno će ih biti i u budućnosti, ali nekako kad smo skupa onda je sve puno lakše. U Gradu i meni osobno imate partnera i nastojat ćemo vam pomoći u radu kako smo to radili i u proteklo vrijeme, nekad bolje, nekad lošije – rekao je te poželio nastavak dobre suradnje na dobrobit svih korisnika udruge.
Proslavu nije propustila ni predstavnica županije Nina Skurić, suradnica i prijateljica udruge.
Zahvalila se udruzi na svemu što radi za korisnike, roditelje i obitelji.
-Želim vam puno snage i uspjeha u vašim budućim pothvatima koji sigurno stoje pred vama – rekla je Skurić.
Čestitke je udruzi Dva skalina na 20. obljetnici djelovanja uputio i don Robert Ćibarić u svoje osobno ime, ali i u ime biskupa mons. Roka Glasnovića. Izrazio je želju da svi zajedno uz malo dobre volje uistinu pomognemo radu i djelovanju ove udruge kako bismo im pokazali da smo uz njih i da smo s njima, posebno s roditeljima i članovima obitelji kojima sigurno nije lako.

Pročitajte još

Grad krenuo s uređenjem igrališta na Ilijinoj glavici

Dulist

GRAD DUBROVNIK DIO KEKS OBITELJI Platite režije bez naknade preko aplikacije

Dulist

SVEUČILIŠTE U DUBROVNIKU Priča o europskim izborima na kampusu

Dulist