Hrvatska

‘GODINA COVID-A I DVA POTRESA’ Ministar Marić otkrio kako će se naći 120 milijuna kuna za obnovu

'GODINA COVID-A I DVA POTRESA' Ministar Marić otkrio kako će se naći 120 milijuna kuna za obnovu

Ministar financija Zdravko Marić gostovao je u RTL-u Danas i govorio o pomoći potresom pogođenim područjima. Objasnio je gdje su pronašli 120 milijuna kuna interventne pomoći.

-Uvijek pred kraj godine računamo s onim što smatramo da će ostati neutrošeno i kako s tim novcem baratati. U ovim okolnostima Covida, sav smo fokus usmjerili na borbu protiv Covida, međutim s obzirom na ove okolnosti uspjeli smo u okviru zakonske preraspodjele pronaći sredstva da ostvarimo odmah ovu pomoć – kazao je Marić.

Pozvao je sve da prijave institucijama ako naiđu na neke lažne računa na kojima se prikuplja novac za potresna područja.

-Vlada je na tragu one aktivnosti iz proljeća otvorila posebni podračun državne riznice i krenule su prve donacije – kazao je i dodao je da će o donacijama izvještavati javnost.

Rekao je da još ne zna hoće li se ići na proširenje zakona za obnovu Zagreba i okolice.

-Sigurno možemo računati na europska sredstva, Fond solidarnosti. ZA Zagreb i okolicu je iša najveća pojedinačna isplata iz tog fonda, 684 milijuna eura. Računamo i na nastavak suradnje s međunarodnim institucijama, Svjetska banka, potpredsjednica Svjetske banke me zvala gotovo odmah nakon potresa i iskazala je i spremnost naše suradnje – kazao je.

Na pitanje što nam je donio povjerenik EK Janez Lenarčić rekao je da je donio veliku podršku europskih država. Gradonačelnik Petrinje je zatražio deblokiranje blokiranih računa građana s potresnog područja, a Marić je kazao da je o tome već razgovarao s ministrom Malenicom i premijerom, pišu Vijesti.rtl.hr.

-Ne samo temeljem apela gospodina Dumbovića nego i općenito uzevši u obzir cijelu problematiku, što ćemo na kraju smisliti i implementirati, to ćemo vidjeti – kazao je Marić.

Na pitanje koliko je 2020. godina koštala Hrvatsku, Marić je rekao da su računali prije nekoliko dana i zaključili da su probili iznos od 30 milijardi kuna.

-Za ovaj potres još ne možemo niti procijeniti kolika je šteta. Najveća šteta je gubitak sedam života, a nadamo se da ne bude i više. Velika materijalna šteta će povećati iznos. Dosad smo za očuvanje radnih mjesta i ljudskih života i zdravlja građana 30-ak milijardi kuna – rekao je.

-To je nevjerojatna godina. Covid i dva razorna potresa. Ali pokazali smo da i u ovim okolnostima smo kadri i znamo se i moramo se nositi sa svim tim izazovima – zaključio je Marić.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist