Kultura

GLUMCI SE PRIDRUŽILI GODINI ČITANJA Večer hrvatskih pisaca na skalinima od Antuninske

GLUMCI SE PRIDRUŽILI GODINI ČITANJA Večer hrvatskih pisaca na skalinima od Antuninske

Pod naslovom ‘Mediteran kakav je nekad bio’ u srijedu je održano čitanje suvremene hrvatske proze s mediteranskim temama u bistrou Gusto Giusto u Antuninskoj ulici i drugim gradskim lokacijama, a povodom obilježavanja Godine čitanja u Republici Hrvatskoj.

Mediteran kakav je nekad bio činili su članovi Festivalskog dramskog ansambla Romano Nikolić, Marin Klišmanić, Veronika Mach i Iva Kraljević, koji su zainteresiranoj publici čitali ulomke iz pripovijetke Karneval iz zbirke Pod balkonom Ranka Marinkovića, dijelove romana Yu puzzle Rade Jarka i romana Mirisi, zlato i tamjan Slobodana Novaka te pjesmu Tri dubrovačka ženska notturna Staše Aras. Čineći zajedno kolekciju oživljenih knjiga koje se kreću uličicama grada dok čitaju svojoj publici, glumci su izveli jako zanimljiv i nesvakidašnji koncept koji su prisutni lijepo primili, zainteresirano na kraju čitanja mijenjajući svoje naratore kako bi doživjeli sva četiri odabrana teksta.

Na prijedlog Ministarstva kulture i medija, Vlada Republike Hrvatske 2021. godinu proglasila je Godinom čitanja. Realizacija je to mjere Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja, a brojne aktivnosti u pripremi imaju za cilj poticanje čitanja. Čitanje nas odvodi u svjetove koje nikada ne bismo vidjeli, upoznaje nas s ljudima koje nikada ne bismo upoznali i omogućuje nam osjetiti emocije koje inače ne bismo osjetili.

Povodom obilježavanja Godine čitanja, na programu 72. Dubrovačkih ljetnih igara naći će se i predstavljanje romana Ivane Lovrić Jović pod nazivom „Vidi kako Lokrum pere zube“ koje će se održati u subotu, 14. kolovoza u 21 sat u atriju palače Sponza. Ulaz je slobodan no broj mjesta ograničen slijedom epidemioloških mjera.

Pročitajte još

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist