Kultura

GLUMCI SE PRIDRUŽILI GODINI ČITANJA Večer hrvatskih pisaca na skalinima od Antuninske

Pod naslovom ‘Mediteran kakav je nekad bio’ u srijedu je održano čitanje suvremene hrvatske proze s mediteranskim temama u bistrou Gusto Giusto u Antuninskoj ulici i drugim gradskim lokacijama, a povodom obilježavanja Godine čitanja u Republici Hrvatskoj.

Mediteran kakav je nekad bio činili su članovi Festivalskog dramskog ansambla Romano Nikolić, Marin Klišmanić, Veronika Mach i Iva Kraljević, koji su zainteresiranoj publici čitali ulomke iz pripovijetke Karneval iz zbirke Pod balkonom Ranka Marinkovića, dijelove romana Yu puzzle Rade Jarka i romana Mirisi, zlato i tamjan Slobodana Novaka te pjesmu Tri dubrovačka ženska notturna Staše Aras. Čineći zajedno kolekciju oživljenih knjiga koje se kreću uličicama grada dok čitaju svojoj publici, glumci su izveli jako zanimljiv i nesvakidašnji koncept koji su prisutni lijepo primili, zainteresirano na kraju čitanja mijenjajući svoje naratore kako bi doživjeli sva četiri odabrana teksta.

Na prijedlog Ministarstva kulture i medija, Vlada Republike Hrvatske 2021. godinu proglasila je Godinom čitanja. Realizacija je to mjere Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja, a brojne aktivnosti u pripremi imaju za cilj poticanje čitanja. Čitanje nas odvodi u svjetove koje nikada ne bismo vidjeli, upoznaje nas s ljudima koje nikada ne bismo upoznali i omogućuje nam osjetiti emocije koje inače ne bismo osjetili.

Povodom obilježavanja Godine čitanja, na programu 72. Dubrovačkih ljetnih igara naći će se i predstavljanje romana Ivane Lovrić Jović pod nazivom „Vidi kako Lokrum pere zube“ koje će se održati u subotu, 14. kolovoza u 21 sat u atriju palače Sponza. Ulaz je slobodan no broj mjesta ograničen slijedom epidemioloških mjera.

Pročitajte još

U ČETVRTAK Otvorenje izložbe ‘Dijalog s Držićem’ u Umjetničkoj galeriji

Dulist

KRŠĆANSKO LICE KULTURE Predstavljanje knjige ‘Vjera, umjetnost i kultura u susretu’

Dulist

Uskršnja izložba u prizemlju Narodne knjižnice Grad

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija