Županija

GLAZBA S TROVRA Stavljena prva tuba u vjetroorgulje, na 114 metara visine!

GLAZBA S TROVRA Stavljena prva tuba u vjetroorgulje, na 114 metara visine!

Na gradilište jedinstvenog svjetskog projekta vjetroorgulja, na 114 metara visokom brdu Trovro u Rogotinu dopremljena je iz Koprivnice 21 tuba i u ponedjeljak je započela ugradnja prve tube u betonsku konstrukciju dugačku 15,5 metara koju su izgradili djelatnici tvrtke Trag iz Dubrovnika.

Tube su od posebne vrste inoxa, otpornog na najzahtjevnije vremenske uvjete, izgrađene u tvrtki Kvaternik Orguljarstvo iz Koprivnice, a direktor te tvrtke Alen Kvaternik došao je na gradilište kako bi s glavnim inženjerom gradilišta Ivanom Šimovićem i nadzornim inženjerom Matkom Medakom organizirao radove na ugradnji tuba. Kroz tube promjera 120 centimetara će ulaziti zrak u svirala i tako stvarati zvuk. Svirala će iz Koprivnice u Rogotin biti dopremljena nakon ugradnje tuba.

Trenutno su završene dvije od tri konstrukcije, dok se treća završava nakon čega slijedi ugradnja svirala i oblaganje kamenom što predstavlja završnu fazu projekta orgulja na brdu Trovro.

Investicija vjetroorgolja je vrijedna nešto više od tri milijuna kuna i osim ugradnje tuba uključuje popločavanje staze kamenim pločama od kamena s toga lokaliteta, postavljanje klupica od prirodnih materijala, kamena i drveta u skladu s lokalnim ambijentom, postavljanje info karte, izradu platoa od kamenog suhozida, izgradnju promatračnice s panoramskim dvogledom i izgradnja edu-eko vrta s hortikulturno uređenim sadržajem.

Vjetroorgulje su jedno od devet planiranih infrastrukturnih zahvata koji se provode u sklopu projekta ‘Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve“ kojem je nositelj Dubrovačko-neretvanska županija, a partneri su Regionalna agencija DUNEA, Grad Ploče, Grad Metković i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020., a financiran je iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist