Zanimljivosti

Glavata želva, pravi mali borac, stigla u Pulu na oporavak

Glavata želva, pravi mali borac, stigla u Pulu na oporavak

U oporavilište za gmazove Aquariuma Pula u utorak u popodnevnim satima pristigao je Dančea Putnik, glavata želva (Caretta caretta), duljine oklopa 66 cm i 33 kg težine, prenosi Akvarij Pula.

Djelatnici JU Dubrovačko-neretvanske županije 26. travnja zaprimili su dojavu o pronalasku jedinke na području Dubrovnika, na potezu Boninovo – Danče, prema kojem je dobila i ime.

Kornjača je prenoćila u dubrovačkom akvariju te je sljedeći dan transportirana katamaranom ‘Krilo Lux’ u Split. Veterinar dr. Mario Gavranović RTG snimkom ustanovio je da nema prisutnosti stranog tijela da je bez vanjskih ozljeda, ali u vrlo teškom stanju s upaljenim očima i neuhranjena.

Po dolasku u oporavilište, jedinka je smještena u jedinicu intezivne njege, svjesna je okoline te na podražaje reagira vrlo naglo. U potkožju se palpatorno osjećaju otekline (edemi – abnormalno nakupljanje tekućine u unutarstaničnim i međustaničnim prostorima) te nastavljamo s propisanom terapijom (antibiotici, vitamini i infuzijska otopina).

-Ovom prilikom, posebno zahvaljujemo djelatnicima JU Dubrovačko-neretvanske županije, djelatnicima dubrovačkog akvarija te gosp. Bojanu Nerloviću koji se osobno pobrinuo za prijevoz kornjače katamaranom ‘Krilo Lux’ od Dubrovnika do Split te veterinaru dr Gavranoviću za prvi pregled, prihvat i obradu kornjače – istaknuli su iz Akvarija Pula.

Pročitajte još

DUBROVNIK NEKAD I SAD Fotografije nekadašnjeg svjetskog fotografa i nizozemskog istraživača naših krajeva

Dulist

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist