Hrvatska

Glas poduzetnika predlaže da do 15 posto napojnica bude neoporezivo

konobar sezonci10

Udruga Glas poduzetnika osvrnula se na regulaciju poreznog tretmana napojnica. S obzirom na sve češće korištenje kartičnog plaćanja, uvodi se mogućnost plaćanja napojnica za usluge koji će se potom porezno teretiti.

-Ugostitelji ističu kako je već prisutan izražen nedostatak radnika te ograničeni resursi za povećanje plaće zaposlenika. Glavni resursi koje su ugostitelji vidjeli kao prostor za poboljšanje uvjeta svojim zaposlenicima jest neoporeziv tretman dijela napojnice, te su kolege iz NUU-a išle s navedenim prijedlogom prema nadležnom ministarstvu financija. Mi u UGP-u smatramo da sve uslužne djelatnosti trebaju imati neoporezivi dio napojnice. Trenutno se napojnice oporezuju kao plaće, što znači da iz nje morate platiti porez, prirez i doprinose. Prema tome kada, na primjer, ugostiteljskom djelatniku putem kartičnog plaćanja ostavite napojnicu od 2 eura, njemu ostaje tek nešto više od jednog eura jer ostatak odlazi na troškove doprinosa, poreza i prireza – naglašavaju u priopćenju.

Namjera jest da djelatnici nagradu koju su zaslužili svojim radom prime u cijelosti, barem do 15% posto iznosa računa. Spomenuti postotak izračunat je iz trendova koji se, kako kažu, može uočiti u zapadnim zemljama u kojima napojnica iznositi 10 do 20 posto iznosa računa.

-Prema tome, naš inicijalni prijedlog počiva na tome da do 15 posto dodatnog iznosa na račun, a koji se tretira kao napojnica, bude neoporezivo. Osim toga, predlažu da gornja granica neoporezivog iznosa iznosi 20 000€ godišnje po zaposleniku, a iznos iznad da se oporezuje porezom na dohodak, kako se neoporezivanje napojnica ne bi zloupotrebljavalo – istaknuli su. Trenutno tretiranje napojnice kao plaće donosi zaposlenicima u ugostiteljstvu, ali i u drugim uslužnim djelatnostima određene troškove, a do 2018. godine se čak na napojnicu obračunavao i PDV od čega se brzo odustalo.

-Oporezivanje napojnica nije novitet, nego u Hrvatskoj možemo pronaći tek nekolicinu lokala unutar kojih je moguće ostaviti napojnicu prilikom kartičnog plaćanja, a ono sada sve više postaje uobičajena praksa. Zbog svega navedenog ideja koju kolege ugostitelji predlažu zapravo predstavlja porezno rasterećenje kojime žele povećati zadovoljstvo svojih zaposlenih i omogućiti im prostor za veću zaradu. Povećanje primanja u ovom momentu povećane inflacije i nestabilnosti mora biti cilj djelovanja Vlade – rekli su.

-Ako ministar Primorac doista bude do kraja hrabar i mudar i dođe do zakona o neoporezivanju napojnica do određene adekvatne granice za uslužne djelatnosti, a uz traženo smanjivanje PDV-a na 13% za iste djelatnosti, to će biti pravi koraci za oživljavanje malog poduzetništva i borbe protiv sive ekonomije! – rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik UGP-a.

Pročitajte još

Gorivo od utorka jeftinije?

Dulist

Umro muškarac koji se zapalio na Markovu trgu

Dulist

REZULTATI DIP-a HDZ sa 6 mandata, SDP 4, Domovinski i Možemo s po 1 mandatom. Šuica opet opet u EU parlamentu

Dulist