Hrvatska

GLAS PODUZETNIKA Ograničene mogućnosti financiranja neprofitnih organizacija

Besparica (Ilustracija/ Shutterstock Images LLC)

Prema podacima ureda za udruge iz 2020.god, u Hrvatskoj je registrirano preko 51.000 neprofitnih organizacija (socijalne, humanitarne, sportski klubovi i druge). U današnje vrijeme ove organizacije susreću se sa problemom financiranja. Proračunski i drugi javni izvori naglašeno su prisutni u financiranju rada udruga, te se restrikcije u proračunima odražavaju na financiranje udruga koje često budu prvi gubitnici sredstava. Drugi izvori koji se odnose na participacije članova udruge, donacije privatnog i poslovnog sektora, inozemne donacije, jednokratne akcije prikupljanja sredstava potpomognute medijima i drugim javnim glasilima i slični izvori nisu dostupni svima i nisu dostatni – naglašavaju iz udruge ‘Glas poduzetnika’ u svom priopćenju. Prenosimo ga u cijelosti.

Prema postojećem Zakonu o porezu na dobit, poduzetnici su ograničeni s novčanim donacijama (2% ukupnih prihoda od prošle godine) te kada dosegnu dozvoljenu granicu, kako bi pomogli sportskim klubovima nude sponzorstva što klubove dovodi do gospodarske djelatnosti, odnosno do poreza na dobit. Također, ukoliko su sponzorstva većeg iznosa, klubovi i organizacije ulaze u sustav plaćanja PDV-a što ih onda dovodi do financijskih problema.

Udruga Glas poduzetnika predlaže da se darovanja u naravi ili novcu za sve organizacije i klubove povećaju s postojećih 2% prihoda ostvarenog u prethodnoj godini na 5% prihoda. Iznimno, svota može biti i veća od 5% prihoda prethodne godine ako je dana prema odlukama nadležnih ministarstva o provedbi financiranja posebnih programa i akcija. Također, predlažemo da poduzetnici prilikom donacija u robi ne moraju iskazati PDV na izlaznim računima.

– Cijelo vrijeme vlada nam daje mrvice umjesto da konkretno pomogne poduzetnicima od kojih se i financira, pod hitno je potrebno smanjiti stopu PDV-a, te povećati prag za ulazak u sustav PDV-a – navodi Ivana Ožegović iz udruge Glas poduzetnika.

Pročitajte još

Naša ‘osobna’ proglašena jednim od najljepših identifikacijskih dokumenata

Dulist

Trgovci će birati 16 radnih nedjelja, iznimka su određeni prodajni objekti

Dulist

Vlada: Besplatni školski obroci za 311 tisuća učenika

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija