DuList INUrednički izbor

‘Gladuša’ je pripremila šest recepata za kolače u kojima ćete uživati bez grižnje savjesti

'Gladuša' je pripremila šest recepata za kolače u kojima ćete uživati bez grižnje savjesti

Nikada nisam voljela zimu, moja duša je topla i ljetna — prava dalmatinska. Ako bih mogla, potpisala bih da ljeto traje 11 mjeseci. Zašto ne svih 12? Onaj jedan neka bude snježni, adventski, najbožićniji koji može postojati. Lampice, borići, božićne pjesme, programi pretplaćeni na božićne filmove sa sretnim krajem i pečenje kolača s mamom kada dođem u Ploče – (v) molila bih.

Piše/Foto: Zrinka Zekulić – Gladuša

Znam da ovo nije tipično blagdansko raspoloženje, u zraku se ne osjeća uzbuđenje, već strah i zabrinutost. Posvuda blokade s popisom stvari koje više ne možemo raditi. Ali ovaj Grinch zvan Korona ne može oduzeti one trenutke koje možemo stvoriti s najmilijima u naša četiri zida. Možda će baš ovaj Božić biti onaj pravi — u toplom domu s obitelji, uživajući u hrani koju smo svi zajedno spremali. Pustite na trenutak nek se svijet bori, upalite pećnicu i izgubite se u moru vaših najdražih recepata. Možda će vas baš ove slastice motivirati da probate nešto novo i drukčije. Nisam tradicionalan tip – mama i ja svake godine za Božić eksperimentiramo s kolačima jer želimo u njima uživati bez grižnje savjesti. Pridružite nam se ovaj put! Nadam se da će svatko od vas pronaći nešto za sebe.

A LA RASPUCANCI'Gladuša' je pripremila šest recepata za kolače u kojima ćete uživati bez grižnje savjestiSastojci:
140 g tapioke
130 g heljdinog brašna
80 g rižinog brašna
40 g kakaa u prahu (nezaslađenog)
40 g rogača (ili 80 g kakao praha)
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice soli
150 g kokosovog šećera
1 žličica zelenog kardamoma u prahu (opcija)
120 g maslinovog ulja
4 jaja

Postupak:
Pomiješajte suhe sastojke. Ukoliko ne volite aromu ili okus rogača, slobodno njegovu količinu zamjenite kakaom. Meni je rogač i draži od kakaa jer ima prirodnu slatkoću pa ne moram dodavati puno drugih zaslađivača. Ako koristite samo nezaslađeni kakao u prahu, onda dodajte barem 20–30 g šećera. No, dajte priliku rogaču, osvojit će vas! U drugoj posudi, mikserom lagano istucite jaja pa im dodajte maslinovo ulje. Potom jaja s uljem postupno umiješajte u suhu smjesu. Vjerojatno će vam se učiniti kako se brašna razdvajaju i da je sve mrvičasto, ali nastavite miksati dok se svi sastojci ne spoje. Neće nastati kompletno kompaktna smjesa, no miksajte dok se sve skupa ne odvoji od stijenke posude. Vidjet ćete da će se kuglice praviti vrlo jednostavno. Smočite ruke i oblikujte smjesu u kuglice koje slažite na pleh, na papir za pečenje. Trebali biste dobiti 30-ak kolačića. Pecite ih na 180 stupnjeva s uključenom ventilacijom, oko 15 minuta. Prije nego ih odvojite, pustite da se ohlade. Spremite ih u zatvorene posude na nekoliko dana ili po potrebi zaledite.

BEZGLUTENSKI BOŽIĆNI ČAJNI KOLAČIĆI S KARDAMOMOM I ČOKOLADOM 'Gladuša' je pripremila šest recepata za kolače u kojima ćete uživati bez grižnje savjesti
Sastojci:
50 g bademovog brašna (ili samljevenih badema)
150 g heljdinog brašna
80 g kokosovog šećera
1 žlica tapioke
50 g kokosovog ulja
1 jaje
½ žličice praška za pečenje
1 žličica cimeta
½ žličice samljevenog zelenog kardamoma
½ žličice klinčića (oko 2 klinčića)
½ žličice đumbira u prahu prstohvat soli
50 g čokoladnih kapljica od tamne čokolade (kupljeno u Intersparu)

Postupak:
Bademe usitnite, ako nemate gotovo brašno, s kardamomom i klinčićima u blenderu/ sjeckalici pa dodajte ostale začine, heljdino brašno i prašak za pečenje. Jaja izmiksajte sa šećerom da budu pjenasta. U suhu smjesu ulijte otopljeno i ohlađeno kokosovo ulje, zatim polagano umiješajte jaja sa šećerom te dodajte čokoladne kapljice. Spojite sve u kompaktnu smjesu i stavite u frižider na 30 minuta. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva (s ventilacijom). Smjesu podijelite na četiri dijela i svaki zarolajte u malu kobasicu. Nasjeckajte na manje keksiće, poslažite po papiru za pečenje i lagano pritisnite dlanom da se spljošte. Pecite ih 8–10 minuta, dok ne vidite da su se blago zarumenili. Ostavite ih da se ohlade.

TART SA ŠUMSKIM VOĆEM I KOKOSOM 'Gladuša' je pripremila šest recepata za kolače u kojima ćete uživati bez grižnje savjestiSastojci:
Tart:
20 g bijelog pirovog brašna
30 g rogača
36 g maslinovog ulja
35 g vode

Voćna fila:
300 g šumskog voća
100 ml vode
60 g javorovog sirupa
Pola žličice agar agar-a
Žličica arome vanilije (Dr. Oetker)

Kokos fila:
250 g kokosove kreme (mlijeka) iz konzerve; malo više od pola konzerve)
20 g tapioke (ili drugog škroba)
Na vrh žličice agara (1 g)
25 g kokosovih mrvica
50 g brezinog šećera
Pola žličice arome vanilije (opcija)

Postupak:
Zamijesite tijesto, omotajte ga plastičnom folijom i stavite u frižider da odmori, minimalno 30 minuta. Pripremite obje file i pustite da se ohlade. Voćna fila: Stavite zaleđeno šumsko voće, javorov sirup i vodu u lonac i kuhajte dok se svo voće ne raspadne, a voda gotovo skroz ne ishlapi. Potom dodajte agar i miješajte na laganijoj vatri 3–4 minute. Kokos fila: Pomiješajte sve sastojke u loncu i miješajte na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne. Pokrijte lonac kako ne bi nastala kora i pustite da se hladi. Tijesto razvaljajte, a kalup od 20 cm premažite kokosovim uljem. Neka vas ne brine što će tijesto pucati; spajajte ga ako treba u dijelovima samo pazite da svi dijelovi budu spojeni. Prije stavljanja u pećnicu, vilicom izbodite dno tijesta. Pecite 20 minuta na 160 stupnjeva, s uključenom ventilacijom. Pustite da se tijesto ohladi prije stavljanja krema. Prvo izlijte kremu od šumskog voća pa nakon nje i kokosovu. Stavite u frižider da se sve skupa stisne i uživajte u ovom ukusnom tartu!

ČOKOLADNA TORTA S KOKOSOM'Gladuša' je pripremila šest recepata za kolače u kojima ćete uživati bez grižnje savjesti
Podloga:
200 g bezglutenskih keksa
50 g kokosovog ulja
1 jaje

Krema:
500 ml kokosovog mlijeka u limenci
200 ml vode
100 g javorovog sirupa
1 žličica agar agara
30 g kakao praha
125 g 70%-tne čokolade
1 žličica ruma
1 žličica cimeta
50 g ribanog kokosa

Postupak:
Pećnicu zagrijte na 150 stupnjeva (uz ventilaciju). U blenderu smrvite kekse, otopite kokosovo ulje i dodajte ga smrvljenim keksima. Jaje smiksajte i dodajte u smjesu s keksima. Izmješajte sve i stavite u kalup te prstima utisnite u podlogu. Pecite u pećnici 10 minuta dok se ne posuši. Izvadite i ostavite da se skroz ohladi prije nego stavite kremu. Tamnu čokoladu otopite na pari. Zagrijte kokosovo mlijeko i vodu, dodajte javorov sirup i kad zakuha, dodajte agar pa smanjite vatru. Kuhajte uz miješanje 7–8 minuta. Podijelite u dva dijela, te u prvi dio stavite otopljenu čokoladu, kakao prah koji ste prethodno razmutili s malo vode kako ne bi nastale grudice, 1 žličicu ruma, 1 žličicu cimeta. Taj dio ulijte u kalup (promjer 20 cm) na bazu. U drugi dio umiješajte ribani kokos i izlijevajte polako u sredinu tamne kreme. Još uvijek će sve biti u tekućem stanju, no neka vas to ne zabrine. Nastojte odmah smjestiti kalup gdje vam je najzgodnije da se hladi sat vremena, a da ga ne morate premiještati. Kada ste bijelu kremu ulili u sredinu tamne, uzmite tanki štapić i ‘iscrtajte’ broj 8 nekoliko puta, kako bi na površini nastali razni uzorci. Ostavite kolač da se hladi otprilike 1 sat prije nego ga (oprezno) prebacite u frižider da se stisne preko noći.

TORTA S BIJELIM BATATOM I KOKOSOM
'Gladuša' je pripremila šest recepata za kolače u kojima ćete uživati bez grižnje savjestiBiskvit

Suhi sastojci:
180 g bijelog pirovog brašna (može i zobeno)
120 g rižinog brašna
100 g kokosovih mrvica (ne brašna!)
140 g kokosovog šećera
2 žličice praška za pecivo
1 žličice sode bikarbone prstohvat soli

Mokri sastojci:
160 g kaše od jabuka
320 ml kokosovog mlijeka iz limenke (300 g)
90 g javorovog sirupa
1 žlica mirina ili jabučnog octa
1 žličica arome vanilije

Krema:
2 manja ili 1 srednji bijeli batat (oko 300 g)
120 g kokosovog maslaca
100 g rižinog sirupa/javorovog sirupa
150 g kokosovog mlijeka iz limenke

Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva s uključenom ventilacijom. Pomiješajte suhe sastojke, a mokre izmiksajte u blenderu pa ih dodajte suhima. Kokosovim uljem namastite kalup (promjera 20 cm) i izlijte u njega smjesu. Obzirom na to da ćete kasnije biskvit morati rezati na pola, možete ga peći u dva jednaka kalupa, oko 30 minuta, tj. dok čačkalica zabodena u njega ne izađe suha. Ja sam ipak pekla sve u jednom kalupu, oko 45–50 minuta. Pustite da se biskvit dobro ohladi prije rezanja. Dok se biskvit hladi, izradite kremu. Batat ogulite i skuhajte. Kada se ohladi, pridružite ga ostalim sastojcima kreme u blenderu i smiksajte. Ako je potrebno, dodajte još malo kokosove vode iz limenke.

Malena napomena: kokosov maslac nije isto što i kokosovo ulje. Kokosov maslac, poznat i kao kokosova krema ili pire od kokosa, dobiva se od sitno mljevene sušene pulpe kokosa te sadrži otprilike 65 % kokosovog ulja. Kremu svakako kušajte; ja preferiram manje slatke kolače pa će vam možda nedostajati slatkoće. U tom slučaju, dodajte po potrebi još rižinog sirupa. Na kraju, složite tortu. Nožem poravnajte vrh biskvita ili, ako vam pokoja neravnina ne smeta, ovaj korak jednostavno preskočite. Nakon toga prerežite biskvit na pola. Ako ste vješti, možete ga prerezati povlačenjem tankim napetim koncem ili jednostavno upotrijebite oštar, dugačak nož. Gornji dio oprezno odložite na stranu, namažite filu na donji dio i ponovno vratite gornji dio biskvita. Jedan dio kreme stavite između dva dijela biskvita, a ostatkom na kraju premažite cijelu tortu. Ukrasite je po želji kokosovim listićima ili mrvicama.

MEKANI BOŽIĆNI KOLAČIĆI S PEKMEZOM (GLUTEN FREE)
'Gladuša' je pripremila šest recepata za kolače u kojima ćete uživati bez grižnje savjesti
Sastojci:
150 g bademovog brašna (ili samljevenih badema)
50 g kokosovog brašna
100 g kokosovog šećera
100 g kokosovog ulja
1 veliko jaje sobne temperature
1 žličica ekstrakta od vanilije
100 g džema korica
1 limuna
1 žličica praška za pečenje prstohvat soli

Postupak:
Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva (s upaljenim ventilatorom). Pomiješajte brašna, prašak za pecivo, kokosov šećer, prstohvat soli i dodajte koricu jednog limuna. U drugoj zdjeli kratko razmutite jaje, koje ste prethodno izvadili iz frižidera, da se ugrije na sobnoj temperaturi. Dodajte otopljeno i ohlađeno kokosovo ulje i ekstrakt vanilije. Suhe sastojke dodajte u mokre i sve izmiješajte dok ne nastane kompaktna masa. Možda će vam se činiti prevlažno pa zato ostavite smjesu 10 minuta negdje sa strane, kako bi kokosovo brašno upilo tekućinu. U međuvremenu pripremite protvan s papirom za pečenje i pravite kuglice od smjese. Veličinom neka budu otprilike kao Rafaello kuglice ili melo veće. Uzimajte po žlicu smjese, rukama oblikujte u kuglicu, stavite na papir za pečenje, lagano spljoštite dlanom te prstom napravite malo udubljenje za džem. Ja sam koristila onaj od domaćih šljiva, a vi možete po želji. Pecite u pećnici oko 8 minuta, dok ne primjetite da su rubovi promijenili boju. Izvadite kolače i ostavite ih na protvanu još 5 minuta jer će biti jako mekani. Kada se stisnu, premjestite ih da se skroz ohlade. Kolačiće možete čuvati do 5 dana u zatvorenoj posudi, po mogućnosti u frižideru.

Uživajte!

Pročitajte još

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist

Napustio nas je Nikša Bender, dugogodišnji turistički djelatnik

Dulist