DuList IN

GITARISTIČKI VIRTUOZ Preminuo Paco de Lucia

Paco de Lucia

Paco de Lucia, jedan od najznačajnijih i najutjecajnijih flamenco gitarista svih vremena umro je u srijedu u 66. godini od srčanog udara u blizini svoga doma u Meksiku.

Svjetski poznati flamenco gitarist doživio je srčani udar igrajući se sa svojom djecom na plaži.

Paco de Lucia, pravim imenom Francisco Sánchez Gómez, rođen je 1947. godine u Algecirasu, a gitaru je počeo svirati u dobi od šest godina pod vodstvom svoga oca Antonio Sáncheza i brata Ramóna de Algecirasa. Od 1967. započinje svoju solo karijeru, a iste godine izdaje svoju prvu ploču. Godine 1973. Paco de Lucía snima pjesmu ‘Entre Dos Aguas’ koja zauzima vrh španjolske top ljestvice 20 tjedana, i tada započinje biti poznat i izvan granica Španjolske.

Njegov pravi međunarodni proboj dogodio se 1981. kada je objavio album ‘Friday Night in San Francisco’ na kojem su sudjelovali John McLaughlin i Al Di Meola. S Bryanom Adamsom snima 1995. pjesmu i video ‘Have You Ever Really Loved A Woman’ na soundtracku za film ‘Don Juan DeMarco’.

Bio je jedan od najznačajnijih i najutjecajnijih flamenco gitarista svih vremena, a smatraju ga jednim od najznačajnijih španjolskih glazbenika 20. stoljeća.

Podsjetimo, Paco de Lucia održao je sjajan koncert na Jezuitima u lipnju 2010. godine.

Pročitajte još

[FOTO] Sjajni uspjesi dubrovačkih plesača na natjecanju u Splitu

Dulist

IVANA MAROVIĆ IZ TAJLANDA ‘Jela sam škorpione, a otrovala se piletinom’

Dulist

[FOTO] UNIDU BookClub – inicijativa koja obogaćuje studentski život Dubrovnika

Nora Di Leo