AktualnoUrednički izbor

GENERALNI DIREKTOR ‘PERVANOVA’ DUBROVČANIN STJEPAN VOJINIĆ O NOVIM PLANOVIMA Nakon mega tvornice u Ogulinu, u Dubrovačkom primorju gradimo hotel i turističko naselje

GENERALNI DIREKTOR ‘PERVANOVA’ DUBROVČANIN STJEPAN VOJINIĆ O NOVIM PLANOVIMA Nakon mega tvornice u Ogulinu, u Dubrovačkom primorju gradimo hotel i turističko naselje

Vlasnik tvrtke Pervanovo Invest AB Darko Pervan, švedski poduzetnik hrvatskih korijena, odlučio je u Hrvat­skoj, točnije u Ogulinu, izgraditi novu, najsuvremenije opremljenu tvornicu drvnih podnih obloga ‘Ogulin 2’. U ovu tvornicu koja će, prema najavama, biti najveća svjetska tvornica podnih obloga, uložit će 200 milijuna eura. Ova vijest izazvala je brojne pozitivne komentare te donijela veliki dašak opti­mizma u ovo doba pandemije. Ipak, ovo, naravno nije jedino Pervanovo ulaganje u Hrvatskoj. Naime, velike planove ima i za dubrovačko područje.
— Nismo unatoč pandemiji odustali ni od naših planova u Dubrovniku, a posebno u Dubrovačkom primorju. Tre­nutno čekamo građevinsku dozvolu za jedan lijepi hotel s depandansom u Sla­nome sa stotinjak soba. Čekamo i građe­vinsku dozvolu za jednu vilu na Orsanu, kao i za malo turističko naselje u Bani­ćima. Nismo zanemarili niti zaustavili te investicije, već smo u intenzivnom ishođenju dozvola – istaknuo je za DuList Dubrovčanin Stjepan Vojinić, CEO tvrtke Pervanovo d.o.o. te direk­tor svih aktivnosti Pervanovo grupe za Hrvatsku koji nam je više rekao o novom projektu gospara Darka Pervana te daljnjim planovima i ulaganjima.
Vojinić je istaknuo kako su Darko Pervan i sestrinska tvrtka Pervanova Välinge Innovation u svijetu najpozna­tija tvrtka za inovacije, istraživanja i patentna rješenja. Naglasio je kako je put do nove tvornice krenuo još 2005. kada je Darko Pervan odlučio ulagati u Hrvatsku, a ponajprije i u dubrovačko područje.Upravo su tada na našem području kupili razne vile, stanove, kuće, palače, dvorce pa i pola jedne poslovne zgrade kraj Mercantea.
— Tada Darko Pervan nije još bio u mogućnosti ulaziti u industrijsku pro­izvodnju svojih patenata jer je imao ugovore s nositeljima licenci, ali i svo­jim partnerima u tvrtki Välinge Innova­tion koja je bila nositelj svih licencnih prava. 2015. on se razilazi s partnerima, isplaćuje ih i stječe prava da može ući u industrijsku proizvodnju svojih zamisli i patenata. Naša tvrtka potom je 2016. tražila pogodne lokacije u Europi za proizvodnju i tada je Pervan odlučio raditi u Hrvatskoj. Nekoliko je razloga, a prvi je svakako što je i sam porijeklom Hrvat te je tako želio ostaviti opipljiv trag u svojoj domovini. Želja mu je napraviti malu reindustrijaliza­ciju i podići industriju u Hrvatskoj na malo veću razinu. Tada smo krajem 2016. kupili prvu tvrtku krajem Teh­nodrvo i preimenovali je u Bjelin. Tako u Ogulinu i Bjelovaru imamo nekoliko tvornica u kojima pored velikih pilana imamo i proizvodnju troslojnih par­keta, peleta, briketa, lamela i eleme­nata, ali naš je cilj uvijek bio u Hrvatskoj pokrenuti tvornicu novih vrsta podnih obloga Woodura i Nadura. Osnova tog proizvoda gornji je i donji sloj furnira od 0,6 milimetara – rekao je Vojinić.
Kupili zemlju od 330 ‘kvadrata’
Upravo su zato, naglasio je krajem 2018. kupili tvornicu furnira u Otoku kraj Vinkovaca te im je cilj napraviti inte­griranu proizvodnju pri kojoj bi kon­trolirali kompletnu sirovinu za proi­zvode za Woodoru, Naduru i troslojni parket. Željeli su to raditi u Vukovaru, u travnju 2017. poslali su pismo namjere, međutim, istaknuo je Vojinić, nisu mogli čekati toliko dugo koliko su tra­jale administrativne peripetije. Stoga su se odlučili okušati u Ogulinu.
— Tu smo kupili zemlju od 330 tisuća ‘kvadrata’ u industrijskoj zoni i nazvali smo je Ogulin 2. Nakon godine i pol dana isprojektirali smo sve što želimo te smo morali pričekati da se prostorni planovi industrijske zone prilagode nekim našim zahtjevima. To će biti mega tvornica. Prvu smo lopatu zako­pali 1. rujna 2020., a do 1. lipnja 2021. bit će spremno centralno-logističko skla­dište od ukupno 15 tisuća ‘kvadrata’ površine. Zadali smo si zadatak da do 1. lipnja moramo ishoditi dozvole za prve dvije proizvodne hale. U Švedskoj već godinu i pol dana u tvornici radimo na novim podnim oblogama Woodora i Nadura i naša ideja je, nakon što smo ušli na tržište i nakon što je tržište pri­hvatilo nove proizvode i brend, napra­viti jedan ‘copy paste’ iz Švedske u Hrvatsku koji će u količini biti trostruk te tehnološki poboljšan i još učinkovitiji – rekao je Stjepan Vojinić te dodao kako Pervanovo Invest planira do 2027. zavr­šiti sve investicijske cikluse u Ogulinu, Bjelovaru i Otoku.
Proizvodnja od 18 milijuna kvadra­ta do 2027.
— U isto vrijeme investiramo i u ove tri naše tvornice. Tako u Bjelovaru završa­vamo novu halu od 10 tisuća kvadrata, a napravili smo i novu modernu pilanu s doradnim linijama za proizvodnju elemenata i lamela. U Otoku radimo novih šest tisuća kvadrata proizvodne hale gdje će biti smještene nove linije za spajanje furnira, a koji šaljemo u Šved­sku. Kad sve bude gotovo, dio će furnira ići i u Ogulin te ćemo tako dobiti inte­griranu proizvodnju cijele grupacije – naglasio je Vojinić te podcrtao kako je cilj Pervanovo Investa do 2027. imati punu proizvodnju u Ogulinu od 18 mili­juna kvadrata podnih obloga Woodura i Nadura te dva milijuna kvadrata trosloj­nog parketa kako bi imali cijelu lepezu proizvoda drvnih podnih obloga.
Nova megatvornica bit će prilika i za otvorenje novih radnih mjesta, a Stje­pan Vojinić je naglasio i kako Pervanovo trenutno u Hrvatskoj zapošljava oko 900 ljudi. 2017. imali su 460 radnika, kada su preuzeli tvrtku Furnir bilo ih je ukupno 620. Dakle, naglasio je Vojinić, u tri godine otvorili su skoro 300 novih radnih mjesta.
— Ne samo da smo otvorili nova radna mjesta, već smo u zadnje četiri godine povećali i plaće u prosjeku od 70 posto. Naša prosječna plaća proizvodnog radnika iznosi oko 5700 – 5800 kuna. Ako je netko operater te je u nečemu dodatno vješt, plaća mu ide i preko šest tisuća kuna. Pokušavamo vratiti digni­tet i poštovanje proizvodnom radniku koji je dosta podcijenjen u zadnjih 30 godina. Mislim da uspijevamo u velikoj mjeri, ali naravno, bit ćemo zadovoljni kada to smjestimo u prosječne europske okvire – iznio je Stjepan Vojinić.
Vodimo Hrvatsku na vodeću poziciju
Nova megatvornica Ogulin 2 dat će i veliki zamah cjelokupnom hrvatskom gospodarstvu. Naime, tržište podnih obloga u Europi iznosi oko 80 milijuna kvadrata godišnje, rekao je Vojinić, a cijela hrvatska industrija podova te raznih podnih obloga veličine je oko 2,5 do tri milijuna kvadrata godišnje.
— U Hrvatskoj je to jedna omanja pro­izvodnja s obzirom na potencijal koji imamo od drvne sirovine. Mi imamo želju i potencijal te stremimo biti naj­veći proizvođač drvenih podnih obloga u Europi s proizvodnjom od 20 milijuna kvadrata. Tada ne bismo samo mi kao grupacija, već i Hrvatska postali vodeći u Europi u proizvodnji podnih obloga. Tako bismo postali važan ‘igrač’ na globalnom tržištu. To nisu samo priče. Darko Pervan izumio je laminat čije tržište danas u svijetu iznosi milijardu ‘kvadrata’ godišnje. Izumio je i PVC – LVT pločice čije se tržište danas u svi­jetu kreće blizu 500 milijuna ‘kvadrata’. Napravio je revoluciju u povezivanju svih tih vrsta podnih obloga pa se i to tržište kreće oko dvije milijarde ‘kva­drata’ u svijetu. Točno znamo o čemu govorimo i znamo kako doći do cilja – podcrtao je Vojinić te dodao kako ih ni COVID nije značajno omeo u radu. Možda ih je tek pri samom početku, govori, ‘prikočio’ dok se nisu ponovno reorganizirali i posložili.
COVID nas nije pokolebao
— Nismo odustali niti se pokolebali. COVID je napravio u razdoblju od ožujka do lipnja dosta panike jer je došlo do prekida u opskrbi i to nam je bio naj­veći problem. Ali, kad su se uhodali protokoli i transportni pravci i kad smo upoznali što nam je činiti, sve je krenulo nabolje od ljeta i drvoprerađi­vačka industrija je tada pokazala otpor­nost i žilavost te ono što manje više svi u Hrvatskoj znamo i o čemu pričamo zadnjih godina, a to je da treba napra­viti reindustrijalizaciju. To je najbolji pokazatelj što nam je činiti. Turizam je ‘najplahija životinja’. U proizvodnji je uvijek izvjesnija sudbina jer ljudi na kraju moraju konzumirati proizvode, ali ne moraju nužno konzumirati putova­nja jer za to uvijek trebaju imati višak vremena i novca – naglasio je Vojinić.
Dotaknuli smo se i hotela Kazbek na Lapadskoj obali koji je također u vlasniš­tvu tvrtke Pervanovo. S obzirom na situ­aciju s pandemijom, istaknuo je Vojinić, ovogodišnji rezultati nisu ipak vrijedni spomena. Radili su svega mjesec dana ‘kako treba’, a u ostalim mjesecima to je bilo malo moguće ili nemoguće.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 17. veljače 2021.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist