Aktualno

GENERALNI DIREKTOR ‘PERVANOVA’ DUBROVČANIN STJEPAN VOJINIĆ O NOVIM PLANOVIMA Nakon mega tvornice u Ogulinu, u Dubrovačkom primorju gradimo hotel i turističko naselje

Vlasnik tvrtke Pervanovo Invest AB Darko Pervan, švedski poduzetnik hrvatskih korijena, odlučio je u Hrvat­skoj, točnije u Ogulinu, izgraditi novu, najsuvremenije opremljenu tvornicu drvnih podnih obloga ‘Ogulin 2’. U ovu tvornicu koja će, prema najavama, biti najveća svjetska tvornica podnih obloga, uložit će 200 milijuna eura. Ova vijest izazvala je brojne pozitivne komentare te donijela veliki dašak opti­mizma u ovo doba pandemije. Ipak, ovo, naravno nije jedino Pervanovo ulaganje u Hrvatskoj. Naime, velike planove ima i za dubrovačko područje.
— Nismo unatoč pandemiji odustali ni od naših planova u Dubrovniku, a posebno u Dubrovačkom primorju. Tre­nutno čekamo građevinsku dozvolu za jedan lijepi hotel s depandansom u Sla­nome sa stotinjak soba. Čekamo i građe­vinsku dozvolu za jednu vilu na Orsanu, kao i za malo turističko naselje u Bani­ćima. Nismo zanemarili niti zaustavili te investicije, već smo u intenzivnom ishođenju dozvola – istaknuo je za DuList Dubrovčanin Stjepan Vojinić, CEO tvrtke Pervanovo d.o.o. te direk­tor svih aktivnosti Pervanovo grupe za Hrvatsku koji nam je više rekao o novom projektu gospara Darka Pervana te daljnjim planovima i ulaganjima.
Vojinić je istaknuo kako su Darko Pervan i sestrinska tvrtka Pervanova Välinge Innovation u svijetu najpozna­tija tvrtka za inovacije, istraživanja i patentna rješenja. Naglasio je kako je put do nove tvornice krenuo još 2005. kada je Darko Pervan odlučio ulagati u Hrvatsku, a ponajprije i u dubrovačko područje.Upravo su tada na našem području kupili razne vile, stanove, kuće, palače, dvorce pa i pola jedne poslovne zgrade kraj Mercantea.
— Tada Darko Pervan nije još bio u mogućnosti ulaziti u industrijsku pro­izvodnju svojih patenata jer je imao ugovore s nositeljima licenci, ali i svo­jim partnerima u tvrtki Välinge Innova­tion koja je bila nositelj svih licencnih prava. 2015. on se razilazi s partnerima, isplaćuje ih i stječe prava da može ući u industrijsku proizvodnju svojih zamisli i patenata. Naša tvrtka potom je 2016. tražila pogodne lokacije u Europi za proizvodnju i tada je Pervan odlučio raditi u Hrvatskoj. Nekoliko je razloga, a prvi je svakako što je i sam porijeklom Hrvat te je tako želio ostaviti opipljiv trag u svojoj domovini. Želja mu je napraviti malu reindustrijaliza­ciju i podići industriju u Hrvatskoj na malo veću razinu. Tada smo krajem 2016. kupili prvu tvrtku krajem Teh­nodrvo i preimenovali je u Bjelin. Tako u Ogulinu i Bjelovaru imamo nekoliko tvornica u kojima pored velikih pilana imamo i proizvodnju troslojnih par­keta, peleta, briketa, lamela i eleme­nata, ali naš je cilj uvijek bio u Hrvatskoj pokrenuti tvornicu novih vrsta podnih obloga Woodura i Nadura. Osnova tog proizvoda gornji je i donji sloj furnira od 0,6 milimetara – rekao je Vojinić.
Kupili zemlju od 330 ‘kvadrata’
Upravo su zato, naglasio je krajem 2018. kupili tvornicu furnira u Otoku kraj Vinkovaca te im je cilj napraviti inte­griranu proizvodnju pri kojoj bi kon­trolirali kompletnu sirovinu za proi­zvode za Woodoru, Naduru i troslojni parket. Željeli su to raditi u Vukovaru, u travnju 2017. poslali su pismo namjere, međutim, istaknuo je Vojinić, nisu mogli čekati toliko dugo koliko su tra­jale administrativne peripetije. Stoga su se odlučili okušati u Ogulinu.
— Tu smo kupili zemlju od 330 tisuća ‘kvadrata’ u industrijskoj zoni i nazvali smo je Ogulin 2. Nakon godine i pol dana isprojektirali smo sve što želimo te smo morali pričekati da se prostorni planovi industrijske zone prilagode nekim našim zahtjevima. To će biti mega tvornica. Prvu smo lopatu zako­pali 1. rujna 2020., a do 1. lipnja 2021. bit će spremno centralno-logističko skla­dište od ukupno 15 tisuća ‘kvadrata’ površine. Zadali smo si zadatak da do 1. lipnja moramo ishoditi dozvole za prve dvije proizvodne hale. U Švedskoj već godinu i pol dana u tvornici radimo na novim podnim oblogama Woodora i Nadura i naša ideja je, nakon što smo ušli na tržište i nakon što je tržište pri­hvatilo nove proizvode i brend, napra­viti jedan ‘copy paste’ iz Švedske u Hrvatsku koji će u količini biti trostruk te tehnološki poboljšan i još učinkovitiji – rekao je Stjepan Vojinić te dodao kako Pervanovo Invest planira do 2027. zavr­šiti sve investicijske cikluse u Ogulinu, Bjelovaru i Otoku.
Proizvodnja od 18 milijuna kvadra­ta do 2027.
— U isto vrijeme investiramo i u ove tri naše tvornice. Tako u Bjelovaru završa­vamo novu halu od 10 tisuća kvadrata, a napravili smo i novu modernu pilanu s doradnim linijama za proizvodnju elemenata i lamela. U Otoku radimo novih šest tisuća kvadrata proizvodne hale gdje će biti smještene nove linije za spajanje furnira, a koji šaljemo u Šved­sku. Kad sve bude gotovo, dio će furnira ići i u Ogulin te ćemo tako dobiti inte­griranu proizvodnju cijele grupacije – naglasio je Vojinić te podcrtao kako je cilj Pervanovo Investa do 2027. imati punu proizvodnju u Ogulinu od 18 mili­juna kvadrata podnih obloga Woodura i Nadura te dva milijuna kvadrata trosloj­nog parketa kako bi imali cijelu lepezu proizvoda drvnih podnih obloga.
Nova megatvornica bit će prilika i za otvorenje novih radnih mjesta, a Stje­pan Vojinić je naglasio i kako Pervanovo trenutno u Hrvatskoj zapošljava oko 900 ljudi. 2017. imali su 460 radnika, kada su preuzeli tvrtku Furnir bilo ih je ukupno 620. Dakle, naglasio je Vojinić, u tri godine otvorili su skoro 300 novih radnih mjesta.
— Ne samo da smo otvorili nova radna mjesta, već smo u zadnje četiri godine povećali i plaće u prosjeku od 70 posto. Naša prosječna plaća proizvodnog radnika iznosi oko 5700 – 5800 kuna. Ako je netko operater te je u nečemu dodatno vješt, plaća mu ide i preko šest tisuća kuna. Pokušavamo vratiti digni­tet i poštovanje proizvodnom radniku koji je dosta podcijenjen u zadnjih 30 godina. Mislim da uspijevamo u velikoj mjeri, ali naravno, bit ćemo zadovoljni kada to smjestimo u prosječne europske okvire – iznio je Stjepan Vojinić.
Vodimo Hrvatsku na vodeću poziciju
Nova megatvornica Ogulin 2 dat će i veliki zamah cjelokupnom hrvatskom gospodarstvu. Naime, tržište podnih obloga u Europi iznosi oko 80 milijuna kvadrata godišnje, rekao je Vojinić, a cijela hrvatska industrija podova te raznih podnih obloga veličine je oko 2,5 do tri milijuna kvadrata godišnje.
— U Hrvatskoj je to jedna omanja pro­izvodnja s obzirom na potencijal koji imamo od drvne sirovine. Mi imamo želju i potencijal te stremimo biti naj­veći proizvođač drvenih podnih obloga u Europi s proizvodnjom od 20 milijuna kvadrata. Tada ne bismo samo mi kao grupacija, već i Hrvatska postali vodeći u Europi u proizvodnji podnih obloga. Tako bismo postali važan ‘igrač’ na globalnom tržištu. To nisu samo priče. Darko Pervan izumio je laminat čije tržište danas u svijetu iznosi milijardu ‘kvadrata’ godišnje. Izumio je i PVC – LVT pločice čije se tržište danas u svi­jetu kreće blizu 500 milijuna ‘kvadrata’. Napravio je revoluciju u povezivanju svih tih vrsta podnih obloga pa se i to tržište kreće oko dvije milijarde ‘kva­drata’ u svijetu. Točno znamo o čemu govorimo i znamo kako doći do cilja – podcrtao je Vojinić te dodao kako ih ni COVID nije značajno omeo u radu. Možda ih je tek pri samom početku, govori, ‘prikočio’ dok se nisu ponovno reorganizirali i posložili.
COVID nas nije pokolebao
— Nismo odustali niti se pokolebali. COVID je napravio u razdoblju od ožujka do lipnja dosta panike jer je došlo do prekida u opskrbi i to nam je bio naj­veći problem. Ali, kad su se uhodali protokoli i transportni pravci i kad smo upoznali što nam je činiti, sve je krenulo nabolje od ljeta i drvoprerađi­vačka industrija je tada pokazala otpor­nost i žilavost te ono što manje više svi u Hrvatskoj znamo i o čemu pričamo zadnjih godina, a to je da treba napra­viti reindustrijalizaciju. To je najbolji pokazatelj što nam je činiti. Turizam je ‘najplahija životinja’. U proizvodnji je uvijek izvjesnija sudbina jer ljudi na kraju moraju konzumirati proizvode, ali ne moraju nužno konzumirati putova­nja jer za to uvijek trebaju imati višak vremena i novca – naglasio je Vojinić.
Dotaknuli smo se i hotela Kazbek na Lapadskoj obali koji je također u vlasniš­tvu tvrtke Pervanovo. S obzirom na situ­aciju s pandemijom, istaknuo je Vojinić, ovogodišnji rezultati nisu ipak vrijedni spomena. Radili su svega mjesec dana ‘kako treba’, a u ostalim mjesecima to je bilo malo moguće ili nemoguće.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 17. veljače 2021.

Pročitajte još

STRUČNJACI ODGOVARAJU Je li nas pandemija koronavirusa zauvijek promijenila?

Dulist

POZNATI PRIMORAC O PANDEMIJI Milić: Ekstraporez na dobit od korone bio bi pravedan

Dulist

PROVJERILI SMO Zašto je kroz Čilipe u uskršnjem tjednu prošlo upola manje putnika nego kroz splitsku zračnu luku?

Iva Dedo

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija