Kultura

Otuđeno djelo Erazma Roterdamskog vratilo se u fundus Znanstvene knjižnice

Jedinstveno djelo Erazma Roterdamskog ‘De recta Latini Graecique sermonis pronuntiatione: dialogus Ciceronianus eiusdem per eundem emendatus & auctus Erasmus, Desiderius’, čiji je vlasnik Znanstvena knjižnica Dubrovnik, vraćeno je među ostala djela zbirke starih i rijetkih knjiga ‘Antiqua’ s kojima je 1955. i uvršteno u fundus tadašnje Naučne biblioteke Dubrovnik, današnje Znanstvene knjižnice Dubrovnik Dubrovačkih knjižnica. Djelo je otuđeno iz fundusa između 1955. i 1964. prema informacijama kojima se raspolaže iz Zapisnika o provedenoj reviziji.

Kako je javnost već mogla čuti iz medija, djelo je stiglo u Dubrovnik prije mjesec dana posredstvom vikara Franjevačkog samostana Male braće u Dubrovniku i voditelja Knjižnice, fra Stipe Nosića, kojemu ovim putem Dubrovačke knjižnice od srca zahvaljuju, a poslao ga je nazad vlasniku, profesor emeritus Anthony Mortimer.

Znanstvena knjižnica Dubrovnik jedina posjeduje ovo djelo u Hrvatskoj i još jednom potvrđuje svoj status ustanove neprocjenjivog značaja za Grad Dubrovnik i Republiku Hrvatsku. Ustanove koja upravo zbog navedenoga zahtijeva posebnu skrb za svoju pisanu kulturnu baštinu svojstva zaštićenog kulturnog dobra RH.

Ovog je petka upriličena svečana primopredaja u Muzeju Franjevačkog samostana Male braće ravnateljici Dubrovačkih knjižnica Jeleni Bogdanović i voditeljici Znanstvene knjižnice Dubrovnik Pauli Raguž od strane gvardijana i vikara Franjevačkog samostana Male braće, fra Veseljka Grubišića i fra Stipe Nosića.

Ravnateljica je izjavila kako je, kao klasični filolog i kao ravnateljica ustanove na koju je silno ponosna, sretna što je upravo u njezinom ravnateljskom mandatu Erazmo vraćen u Knjižnicu.

Prošlogodišnjom revizijom (2020.) Zbirki starih i rijetkih knjiga Znanstvene knjižnice ustanovljeno je kako ima još knjiga koje nedostaju što je utvrđeno provedenim revizijama 1964., 1991., 2000. godine te je za istim raspisana međunarodna potraga prijavom Odjelu kriminalistike PU Dubrovačko-neretvanske, a odnosi se na međunarodni kriminalitet kulturnim dobrim. Budući da aukcijske kuće radi očuvanja vlastitog ugle­da ne žele u svom posjedu imati predmete koji se potražuju i surađuju s policijskim službama vezano za krađe i nezakonitu trgovinu kulturnim dobrima, nadamo se da će i ostala nestala djela pronaći svoj put “kući” i što je najvažnije zastara nema kad je riječ o kulturnim dobrima.

Pročitajte još

[FOTOGALERIJA] Bogati program za osamnaestu Noć muzeja u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

Od tombole do predavanja – kako je protekla konavoska Noć muzeja?

Dulist

[FOTOGALERIJA] Vesela Noć muzeja!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija