Aktualno

Gdje se u Hrvatskoj najviše razvrstava otpad, a gdje najmanje?

Prema europskoj direktivi i našem zakonu o gospodarenju otpadom, do 2025. trebali bismo reciklirati 55 posto, a do 2035. 65 posto ukupnog otpada. Prema posljednjim podacima Eurostata, Hrvatska ga trenutačno razvrstava manje od 30 posto. Pitanjima vezanim za otpad bavi se HRejting. Razvrstavaju li, ako ne zašto ne, što najviše, koje su prepreke neka su od pitanja postavljenih u istraživanju. Točno 40,7 posto ispitanika izjasnilo se da u potpunosti razvrstava, 23,8 djelomično, 32,6 posto da ne razvrstavaju uopće. No, naravno, nije ista situacija u svim krajevima zemlje.

Najsavjesniji su na sjevernom dijelu Jadrana, 57 posto ih kaže da razvrstava u potpunosti, slijedi sjeverozapadna Hrvatska s 55,1 posto, Zagreb i okolica 43,6 posto. Najmanje u potpunosti razvrstavaju Dalmatinci, svega 25,1 posto, prenosi HRT.

Građaneima je postavljeno pitanje zašto ne razvrstavaju otpad. Kao glavni razlog naveli su da nemaju uvjete u domaćinstvu, desetak posto prstom je uperilo u lokalnu vlast koja nije stvorila uvjete za razvrstavanje, a 3,2 posto je priznalo da su jednostavno lijeni.

Što građani najviše odvajaju, a što najmanje? Ispitivanje je dalo očekivane rezultate. Stvorili smo naviku odvajati papir, plastiku, metalnu ambalažu i limenke, međutim oko ulja od kuhanja i lijekova se ipak znatno rjeđe potrudimo.

Više od 50 posto Dalmatinaca, oko 50 posto stanovnika središnje i gorske Hrvatske, gotovo 50 posto stanovnika Zagreba i okolice, kao i Slavonije, Baranje i Srijema smatra da gradovi i općine nisu spremni za gospodarenje s otpadom. Sjever Hrvatske, kako kopneni tako i morski, svojim lokalnim upravama dao je bolju ocjenu, onih koji smatraju da gradovi i općine nisu spremni je na Sjevernom Jadranu 38,3 posto, u sjeverozapadnoj Hrvatskoj 27,5.

Učestalost odvoza otpada, tema o kojoj se često raspreda, naročito u Zagrebu u zadnje vrijeme, naišla je ipak na manje kritike. Diljem zemlje mahom je oko 30 posto onih koji smatraju da bi se otpad trebao češće odvoziti.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 1400 ispitanika od 17. do 19. listopada. Najveća pogreška iznosi +/- 2,95%, a razina pouzdanosti 95%.

Pročitajte još

Hrvatska pošta upozorila na novu prijevaru: ‘Nemojte odgovarati na takve poruke’

Dulist

Elektrojug javlja da se radovi na Vrbici odgađaju, sutra intervencija na Lopudu

Dulist

MIJENJA SE LOKACIJA ‘Torta party’ ipak u Studentskom domu!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija