Kultura

‘GDJE JE TEZORO?’ Dubrovački osnovnoškolci upoznali se s opusom Marina Držića

'GDJE JE TEZORO?' Dubrovački osnovnoškolci upoznali se s opusom Marina Držića

Dom Marina Držića organizirao je pilot projekt ‘Gdje je tezoro? Komedija Skup – upoznavanje s opusom Marina Držića’ u kojem se učenicima viših razreda osnovnih škola kroz analizu i interpretaciju odabranih ulomaka približilo djelo našeg Dubrovčanina i velikog hrvatskog komediografa Marina Držića. Projekt se provodio u šestim i sedmim razredima tri dubrovačke osnovne škole: OŠ Marina Držića, OŠ Montovjerna i OŠ Ivana Gundulića. Radionice su izvodile izv. prof. dr. sc. Katja Bakija sa Sveučilišta u Dubrovniku i profesorica hrvatskog jezika Marija Konsuo.

Radionica je osmišljena i realizirana u svrhu približavanja djela Marina Držića mlađoj čitateljskoj publici, tj. učenicima viših razreda osnovnih škola i ujedno kao poticaj za čitanje i razvijanje čitateljskih kompetencija te kao prilika za upoznavanje Držićevog bogatog i raznorodnog književnog opusa. Polaznici su kroz interaktivnu nastavu i rad u grupama imali priliku čitati i analizirati odabrane fragmente Držićeve komedije Skup. Radionicom se nastojalo potaknuti stvaranje nove angažirane čitateljske publike, razviti svijest o književnoj vrijednosti djela Marina Držića i istovremeno afirmirati dubrovačku i hrvatsku književnu i kulturnu baštinu.

Projekt je znakovito počeo u Osnovnoj školi Marina Držića, svoje putovanje radionica je nastavila u OŠ Montovjerna te je pilot projekt zaključen u OŠ Ivana Gundulića.

Ravnatelj Doma Marina Držića Nikša Matić tom prigodom uručio je poklone knjižnicama škola – po dvadeset i pet primjeraka cjelovitog strip izdanja Novele od Stanca što je još jedan od načina približavanja djela Marina Držića mlađoj čitateljskoj publici, odnosno učenicima osnovnih škola. Planirano je da se projekt nastavi početkom iduće školske godine u što više dubrovačkih osnovnih škola i da se po završetku provede evaluacija kako bi se vrednovali postignuti rezultati.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist