DuList IN

GASTROBLOGERICA ZRINKA ZEKULIĆ ‘Gladušin’ slasni desert od manga i rogača

Moram vam biti iskrena, ‘Covid radno vrijeme’ mi je poklonilo puno sretnih trenutaka u kuhinji. Konačno sam se mogla u miru posvetiti stvarima koje sam odavno planirala. Bila sam u svom malom kreativnom svijetu, koji je teško aktivirati po narudžbi kada ja to odlučim. Igrala sam se s mangom i rogačem. Mango mi je dosta dugo bio nepoznanica, sve dok ga nisam probala prilikom putovanja u Portugal. Tamo je bio slađi od sredine čokoladne palačinke. A vidjela sam i da od njega nastaju jako fotogenične stvari. A rogač? Rogača se jednostavno ne mogu zasititi! Podsjeća me na kraj ljeta na otoku Šolti; gužva polako jenjava, dani su kraći, iako sunce još uvijek lijepo grije, a još smo i na godišnjem. Ne držiš se više toliko hlada pa na suncu grickaš plodove rogača koje si nabrao po putu.
Iako ne volim kada ljetu dođe kraj, rogač budi lijepe uspomene u meni. Još sam i pročitala da ga možemo staviti svugdje gdje bismo htjeli staviti i kakao. E pa prvo sam htjela nekako spojiti kakao i mango, pa sam spojila rogač i mango, a ništa nisam niti pekla. Ne pitajte me kako je ispalo, probajte! Zahvaliti mi možete kasnije.

Pripremila: Zrinka Zekulić – ‘Gladuša’

RECEPT
Sastojci:
Baza:
100 g tostiranih badema
30 g kokosovih mrvica
30 g rogača u prahu
40 g kokosovog ulja
30 g javorovog sirupa

Krema:
200 g indijskih oraščića (potopljeni)
200 g očišćenog manga
200 ml kokosovog mlijeka (zajedno s masnim dijelom)
2 žlice limunovog soka
60 g agavinog/rižinog sirupa
aroma vanilije
malo manje od ½ žličice kurkume

Želatinozni sloj:
180 g pirea očišćenog manga
250 ml vode
pola žličice agar-agara
3 žlice limuna (možeš dodati i koju kap eteričnog ulja od limuna)
¼ žličice kurkume

Postupak:
Indijske oraščiće potopite noć prije u hladnoj vodi ili ako ste u žurbi, sat vremena u vrućoj vodi.
Tostirajte bademe te ih kada se malo ohlade (ne trebaju skroz) ubacite u sjeckalicu ili blender i dodajte ostale sastojke za bazu. Po dvije žlice smjese stavite na dno čaše i utisnite. Stavite u zamrzivač dok radite kremu.
Limenku kokosovog mlijeka dobro ohladite kako bi se odvojio masniji, kompaktniji dio.
Procijedite indijske oraščiće i ubacite u blender s drugim sastojcima za kremu. Blendajte dok ne nastane glatka smjesa. Smjesu razdijelite po čašama i stavite u frižider.
Za želatinozni sloj uzmite mali lončić i pjenjaču. Stavite na vatru, dodajte agar i kurkumu, i stalno miješajte, a kada zakipi dodajte pire od manga i limunov sok. Miješajte još 5–6 minuta pa procijedite kroz sito. Tekućina će biti vruća pa budite oprezni kada ju budete ulijevali u hladne čaše. Pustite da se malo ohladi, ali ne previše jer će se početi pretvarati u želatinu.
Kada ste i taj sloj stavili u čaše, ostavite bar pola sata da se sve hladi na sobnoj temperaturi, nakon toga stavite u frižider da se stisne, minimalno 5–6 sati, a najbolje preko noći.

Pročitajte još

OD HITOVA ‘SREBRNIH KRILA’ DO FILMSKIH TEMA Rucner, Kalember i Duvnjak otvorili festival ‘Ana u Gradu’

Dulist

FOTO Osmaši cijeli dan ‘luduju’ po gradskim ulicama

Dulist

LIJEPA ‘BARBARA’ Jahta američkog milijardera usidrena ispred Lokruma

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija