DuList IN

GASTROBLOGERICA ZRINKA ZEKULIĆ ‘Gladušin’ slasni desert od manga i rogača

GASTROBLOGERICA ZRINKA ZEKULIĆ ‘Gladušin’ slasni desert od manga i rogača

Moram vam biti iskrena, ‘Covid radno vrijeme’ mi je poklonilo puno sretnih trenutaka u kuhinji. Konačno sam se mogla u miru posvetiti stvarima koje sam odavno planirala. Bila sam u svom malom kreativnom svijetu, koji je teško aktivirati po narudžbi kada ja to odlučim. Igrala sam se s mangom i rogačem. Mango mi je dosta dugo bio nepoznanica, sve dok ga nisam probala prilikom putovanja u Portugal. Tamo je bio slađi od sredine čokoladne palačinke. A vidjela sam i da od njega nastaju jako fotogenične stvari. A rogač? Rogača se jednostavno ne mogu zasititi! Podsjeća me na kraj ljeta na otoku Šolti; gužva polako jenjava, dani su kraći, iako sunce još uvijek lijepo grije, a još smo i na godišnjem. Ne držiš se više toliko hlada pa na suncu grickaš plodove rogača koje si nabrao po putu.
Iako ne volim kada ljetu dođe kraj, rogač budi lijepe uspomene u meni. Još sam i pročitala da ga možemo staviti svugdje gdje bismo htjeli staviti i kakao. E pa prvo sam htjela nekako spojiti kakao i mango, pa sam spojila rogač i mango, a ništa nisam niti pekla. Ne pitajte me kako je ispalo, probajte! Zahvaliti mi možete kasnije.

Pripremila: Zrinka Zekulić – ‘Gladuša’

GASTROBLOGERICA ZRINKA ZEKULIĆ ‘Gladušin’ slasni desert od manga i rogača

RECEPT
Sastojci:
Baza:
100 g tostiranih badema
30 g kokosovih mrvica
30 g rogača u prahu
40 g kokosovog ulja
30 g javorovog sirupa

Krema:
200 g indijskih oraščića (potopljeni)
200 g očišćenog manga
200 ml kokosovog mlijeka (zajedno s masnim dijelom)
2 žlice limunovog soka
60 g agavinog/rižinog sirupa
aroma vanilije
malo manje od ½ žličice kurkume

Želatinozni sloj:
180 g pirea očišćenog manga
250 ml vode
pola žličice agar-agara
3 žlice limuna (možeš dodati i koju kap eteričnog ulja od limuna)
¼ žličice kurkume

Postupak:
Indijske oraščiće potopite noć prije u hladnoj vodi ili ako ste u žurbi, sat vremena u vrućoj vodi.
Tostirajte bademe te ih kada se malo ohlade (ne trebaju skroz) ubacite u sjeckalicu ili blender i dodajte ostale sastojke za bazu. Po dvije žlice smjese stavite na dno čaše i utisnite. Stavite u zamrzivač dok radite kremu.
Limenku kokosovog mlijeka dobro ohladite kako bi se odvojio masniji, kompaktniji dio.
Procijedite indijske oraščiće i ubacite u blender s drugim sastojcima za kremu. Blendajte dok ne nastane glatka smjesa. Smjesu razdijelite po čašama i stavite u frižider.
Za želatinozni sloj uzmite mali lončić i pjenjaču. Stavite na vatru, dodajte agar i kurkumu, i stalno miješajte, a kada zakipi dodajte pire od manga i limunov sok. Miješajte još 5–6 minuta pa procijedite kroz sito. Tekućina će biti vruća pa budite oprezni kada ju budete ulijevali u hladne čaše. Pustite da se malo ohladi, ali ne previše jer će se početi pretvarati u želatinu.
Kada ste i taj sloj stavili u čaše, ostavite bar pola sata da se sve hladi na sobnoj temperaturi, nakon toga stavite u frižider da se stisne, minimalno 5–6 sati, a najbolje preko noći.

Pročitajte još

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist