Kultura

GALERIJA JOSIP RAČIĆ Izložba ‘Mjera’ Katarine Alamat Kusijanović ovog četvrtka

GALERIJA JOSIP RAČIĆ Izložba 'Mjera' Katarine Alamat Kusijanović ovog četvrtka

Nakon dvogodišnje pauze uvjetovane epidemiološkim odredbama, Nacionalni muzej moderne umjetnosti ponovno organizira javna otvorenja izložbi. U Galeriji Josip Račić NMMU-a u četvrtak, 7. travnja u 20 sati, održat će se svečano otvorenje izložbe suvremene dubrovačke umjetnice Katarine Alamat Kusijanović pod nazivom „Mjera“. Na izložbi u kustoskoj koncepciji povjesničara umjetnosti i likovnog kritičara Vanje Babića bit će predstavljeno 96 radova malog formata od kojih po 48 radova čine dvojne kompozicije i 5 reljefa većih dimenzija, nastalih u vrijeme covid pandemije, u kojima Katarina Alamat Kusijanović propituje vlastiti odnos prema svijetu i društvu. Uz monumentalne reljefe u bijeloj kredi, publika će u Galeriji Josip Račić do 1. svibnja imati priliku vidjeti i pozlaćene reljefe na drvu te zrcalne akrile na pleksiglasu, popraćene zvukovima čiopa, kiše i vjetra…. (dokumentarni zvuk: Ivana Đula, Luka Vrbanić)

Spomenuti radovi u većoj ili manjoj mjeri ponavljaju tekst latinske izreke s luka gotičko – renesansne Palače Sponza u Dubrovniku FALLERE NOSTRA VETANT ET FALLI PONDERA MEQVE PONDERO CVM MERCES, PONDERAT IPSE DEVS (Utezi ne daju naši da se vara i prevaren bude. Robu dok mjerim ja, mene tad mjeri Bog), koju umjetnica doživljava kao svojevrsno načelo po kojem bismo trebali živjeti. Mjere i mjerenja za Katarinu Alamat Kusijanović predstavljaju temelj civilizacije i primarni su alat našeg saznanja i razumijevanja svijeta na svim razinama. Prezentacijom radova koji su u većem opsegu krajem 2020. bili pokazani na izložbi Mensura u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, Katarina Alamat Kusijanović predstavit će se i zagrebačkoj publici. Izložbu prati dvojezični katalog na hrvatskom i engleskom jeziku s tekstom Vanje Babića, čiji dizajn potpisuje Ana Zubić.

Životopis
Katarina Alamat Kusijanović rođena je 1965. u Dubrovniku. Diplomirala je 1989. na Višoj pedagoškoj školi u Beogradu na Odsjeku konzervacije i restauracije štafelajnog slikarstva, a potom i 2004. na Likovnoj akademiji u Splitu. Od 1992. članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. U Hrvatskom restauratorskom zavodu radila je od 2008. do 2013. kao konzervator-restaurator savjetnik gdje je vodila Restauratorski odjel Dubrovnik. Održala je niz predavanja na stručnim i znanstvenim skupovima u Hrvatskoj i inozemstvu kao djelatnica Hrvatskog restauratorskog zavoda, a objavila je dva znanstvena i više stručnih radova. Autorica je izložbene instalacije Skriveni trečento (pred Kneževim dvorom, Dubrovnik, 2018.) i izložbe Oltarna slika Jacopa Tintoretta iz korčulanske katedrale (Knežev dvor, Dubrovnik, 2008.). Od 2008. radi kao vanjski suradnik – dizajner za Jadranske Luksuzne Hotele, a od 2019. voditeljica je odjela za dizajn interijera. Izložbom MENSURA / MJERA održanoj 2020., u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik interpretirala je prošlost, sadašnjost i budućnost Grada kroz ideju mjere kao antiteze kaosu, već stoljećima proverbijalno uklesanu u kamen Dubrovnika. Izlagala je na dvanaest samostalnih i na mnogim skupnim izložbama. Živi i radi u Dubrovniku.

*Pri posjetu Galeriji obavezno je pridržavanje epidemioloških mjera koje je propisao HZJZ i odluka koje je donio Stožer civilne zaštite RH.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist

[FOTO] ODRŽAN KVIZ O KULTNOM SERIJALU Tko zna najviše o ‘Gospodaru prstenova’?

Dulist