Hrvatska

FUCHS NAKON UBOJSTAVA U BEOGRADU ‘Razgovarajte s djecom otvoreno, naše škole sigurna su mjesta’

FUCHS NAKON UBOJSTAVA U BEOGRADU 'Razgovarajte s djecom otvoreno, naše škole sigurna su mjesta'

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs uputio je pismo osnovnim i srednjim školama, učeničkim domovima te centrima za odgoj i obrazovanje u povodu tragičnog događaja i ubojstva u osnovnoj školi u Beogradu. Ministar je, donosi RTL, rekao poručio svima da ulože dodatan napor i obrate pozornost na škole kao sigurna okružja s nultom tolerancijom na nasilje.
Predložio je aktivnosti s učenicima, učiteljima, nastavnicima i stručnim suradnicima.
-U ponedjeljak, 8. svibnja 2023., organizirajte okupljanje sve djece koje će biti posvećeno prenošenju nekoliko osnovnih poruka i to da je događaj u Beograd tragedija koja je u svih nas izazvala različita emocionalna stanja. O tome trebamo otvoreno razgovarati jer je to vjerojatno najbolji način nošenja s tim nemilim događajem. Naše škole sigurna su mjesta i svi se u njima trebamo osjećati sigurno i prihvaćeno. Niti jedan oblik nasilja u školi nije dopušten te smo svi mi pozvani i odgovorni da se to uistinu i provede u djelo – naveo je ministar u svom pismu.
Nastavio je da se u svakom razrednom odjelu organizira razrednik, stručni suradnik ili drugi učitelj i nastavnik te da se otvoreno razgovara s učenicima o događaju u Beogradu, o tome što su sve učenici saznali i na koje načine su zaprimili informacije, što ih je posebno zastrašilo, zabrinulo ili rastužilo, koja razmišljanja i osjećaje je to u njih potaknulo.
-Potrebno je jasno osuditi taj događaj te osmisliti i izraditi razredni plan postupanja u slučaju da učenici saznaju o bilo kakvom nasilju ili zabrinjavajućim aktivnostima i dogovorima. Potaknite učenike da se obrate stručnom suradniku škole, razredniku ili izravno vama s punim povjerenjem da ćete zaštiti njihovu privatnost u slučaju svih sumnji i saznanja o potencijalno opasnim događajima u školi ili u školskom okružju – naveo je Fuchs.
Dodao je uputu da se organiziraju edukacije za učenike i roditelje o nenasilju te, prema potrebi, da se uključe stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo (liječnike školske medicine i Službe za mentalno zdravlje, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti) i druge stručnjake, uključujući djelatnike MUP-a.
-Edukacije su osobito potrebne u razrednim odjelima u kojima primjećujete bilo koje oblike nasilničkog ponašanja (uključujući online nasilje i zlostavljanje, kao i isključivanje iz grupe vršnjaka), te u razrednim odjelima u kojima primjećujete upotrebu energetskih pića ili sumnjate na upotrebu alkohola i drugih sredstava ovisnosti. Pojačajte sportske, likovne i glazbene sadržaje i druge aktivnosti koje potiču druženje, kao i kvalitetno i kreativno provođenje vremena u opuštenoj, prijateljskoj i uključujućoj atmosferi, te potaknite na sudjelovanje one učenike koji inače u takvim aktivnostima ne sudjeluju – navodi Fuchs.
Navodi da se treba staviti naglasak na školu i školsko okružje kao sigurno mjesto.
-Postavite natpise na vidljivim mjestima i na ulazima u školu s porukama o zabrani svih oblika nasilja (primjerice: škola bez nasilja). Pojačajte nadzor djelatnika škola u svim školskim prostorijama i hodnicima, a posebice u onima u kojima učenici mogu biti skriveni od pogleda nastavnika, poput toaleta. U zabačenim hodnicima i rjeđe korištenim prostorijama ostavite uključeno svjetlo i otvorena vrata. Zabranite svaku konzumaciju energetskih pića, dok se podrazumijeva da je zabranjena svaka konzumacija alkohola, cigareta (uključujući e-cigarete) i novih duhanskih proizvoda te drugih sredstva ovisnosti – taksativno je pobrojao na što se treba obratiti pozornost i apsolutno zabraniti. Posebnu uputu dao je nastavnicima tehničke kulture te rekao da se trebaju organizirati da skalpeli, koji su sastavni dio predmeta za tehničku kulturu, budu pohranjeni izvan dohvata učenika te da ih trebaju uručiti učenicima samo na nastavi tehničke kulture i prikupiti odmah nakon korištenja.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist