Grad

FRANKOVIĆEVA HITNA ‘PRESSICA’ Zamjenica Orlanda Tokić suspendirana

FRANKOVIĆEVA HITNA 'PRESSICA' Zamjenica Orlanda Tokić suspendirana

Zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić suspendirana je do daljnjega s dužnosti zamjenice zbog mogućeg sukoba interesa, odnosno do pravorijeka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Razlog tome jest njeno sudjelovanje u izradi idejnog rješenja tvrtke Primorje gradnja, koja je, podsjetimo, iskazala interes za kupnju 700 ‘kvadrata’ gradskog zemljišta u Janjinskoj ulici. Iako je Tokić s Primorje gradnjom ugovor potpisala prije nego što je uopće postala HDZ-ovom kandidatkinjom za zamjenicu gradonačelnika, Mato Franković, kako je rekao na hitno sazvanoj konferenciji za medije, želi otkloniti svaku sumnju u mogući sukob interesa.

– Na temelju konstrukcija oporbe i na temelju činjeničnog stanja iz predočenih dokumenata, utvrdio sam kako je zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić, prije nego što je stupila na ovu dužnost, točnije u siječnju 2017. godine, a kad nije obnašala dužnost u HDZ-u te nije bila ni kandidat, potpisala ugovor o izradi projektne dokumentacije s tvrtkom Primorje gradnja, a koji je po zahtjevu investitora uključivao čestice zemlje od kojih je jedna u vlasništvu Grada Dubrovnika. Privatni investitor je podnio zahtjev prema Gradu Dubrovniku u kojem je iskazao interes za kupnju zemljišta u vlasništva grada te je kod svake situacije kao što je ova prvo upućen da prvo ishoduje lokacijsku dozvolu za cestu sukladno GUP-u, a nakon toga dio čestice, koji eventualno ostane neiskorišten, može se prodati investitoru. Obzirom kako smo u ovoj gradskoj upravi digli visoko ljestvicu moralnosti, odlučio sam sve navedene dokumente uputiti Povjerenstvu za sukob interesa koji će utvrditi je li zamjenica Tokić u konkretnom slučaju bila u sukobu interesa ili nije. U međuvremenu, do očitovanja Povjerenstva, zamjenica Tokić neće imati nikakvih zaduženja u Gradu Dubrovniku i bit će izuzeta iz svih dužnosti koje su u njenoj nadležnosti. Nakon pravorijeka Povjerenstva, donijet ću daljnje odluke – rekao je gradonačelnik Franković dodavši kako su svi oni imali život prije nego što su postali dužnosnici pa je tako i Orlanda Tokić ‘prije nego što je postala dužnosnica i kandidat potpisala ugovor s tvrtkom Primorje gradnja za izradu idejnog rješenja koje sada oporba prikazuje kao nešto suspektno’.

-Nije na meni utvrđivati je li netko kriv ili nije. Za to postoji Povjerenstvo za sukob interesa, ali ako postoje opravdane sumnje, a svi skupa držimo do visoke ljestvice moralnosti, onda je korektno da u ovom trenutku zamjenica ne obnaša svoju dužnost do jasnog pravorijeka Povjerenstva. Kad donese pravorijek možemo govoriti o svim daljnjim radnjama – rekao je Franković dodavši kako će se od nje, u slučaju da se utvrdi sukob interesa, tražiti povlačenje s dužnosti zamjenice.

Jedno od pitanja novinara odnosilo se i na samo zemljište, odnosno na povlačenje točke o raspisivanju natječaja za prodaju spornog zemljišta sa sjednice Gradskog vijeća. Franković je tu bio jasan i rekao je kako se dok je on gradonačelnik ta točka više neće naći na dnevnom redu Gradskog vijeća.

-Sama prodaja tog zemljišta u ničemu nije bila sporna. Jedini sporni su na kraju postali akteri, a da je to bio bilo tko drugi i da investitor nije prodavao zemlju, bio bih čvrsto za to, imao sam dovoljno ruku u Gradskom vijeću da to izglasamo. Nisam izglasao, povukao sam točku jedino iz razloga jer je gospodin Kristić rekao da je investitor već prodao stanove koji se nalaze na zemljištu u vlasništvu Grada Dubrovnika. To znači da je investitor prejudicirao da će to kupiti. E neće! Neće se tako nitko ponašati s gradskim zemljištem – rekao je Franković izrazivši nadu da Kristić čvrsto stoji iza javno izrečenih riječi jer u suprotnom i za to postoji odgovornost.

-Nikakva se šteta nije dogodila po Grad Dubrovnik niti bi se dogodila da se zemljište prodalo, ali moramo biti moralni i moralno odgovorni. Ako smo mi prozivali bivšeg gradonačelnika Vlahušića da daje poslove svome bratu, onda istovremeno istu ljestvicu postupanja trebamo imati prema sebi i prema narodu. To je jedini razlog zašto sam ovako odlučio, ali nisam prijeki sud. Postoji Povjerenstvo za sukob interesa. Ako oni kažu da je sukob interesa, sorry, ali ako kažu da nije, onda žena nije u problemu jer se ovo sve skupa dogodilo prije nego je postala zamjenica gradonačelnika – rekao je gradonačelnik dodavši kako ovakvih sličnih zahtjeva Grad dobiva na desetke pa ih je slijedom toga na desetke usvojilo i Gradsko vijeće u prethodnim mandatima.

Kritizirao je i oporbene vijećnike.

-Vijećnici se sad prave da nisu ništa znali. Oprostite, ako dobijete materijale vezano za ukidanje statusa puta, kako vi kao vijećnik Grada Dubrovnika ne čitate materijal i onda kažete: Netko nas je preveslao. Pa tko vas je preveslao? Dižeš ruku za nešto što ne znaš što je. To je nečuveno. Srđevci se opet ponašaju tako da malom soljenkom idu okolo i svima sole pamet, ali konstantno zaboravljaju s vremena na vrijeme sebe posoliti. Kad bi to napravili stvari bi bile puno bolje – kritičan je bio Franković  naglasivši kako svojom odgovornošću smatra pitanje prodaje stanova na zemljištu u vlasništvu Grada Dubrovnika bez da se prethodno dobila suglasnost.

– U nijednom trenutku točku nisam povukao jer sam smatrao da je to nešto suspektno i loše za Grad, nema se Grad čime tu oštetiti. Sve drugo su posljedice cjelokupne priče – rekao je i dodao kako ne žali što je točku povukao s dnevnog reda Gradskog vijeća.

Uputio je i poruku investitorima:

-Moramo poslati jasnu poruku investitorima, građevinarima i svima ostalima koji imaju posla s Gradom da ne mogu i neće prejudicirati neke stvari. Nikakvih problema ne bi bilo da je tvrtka Primorje gradnja kupila zemljište od Grada pa krenula prodavati stanove. Tada bi sve bilo u redu – zaključio je.

 

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist