Grad

Franković: ‘Vjerujem da ćemo prve natječaje za električne autobuse raspisati za nekih pola godine’

Franković: 'Vjerujem da ćemo prve natječaje za električne autobuse raspisati za nekih pola godine'

Obnova Libertasovog voznog parka je u tijeku. Osim nabave novih autobusa, u proteklom razdoblju su odrađene i testne vožnje električnih autobusa. Gradonačelnik Mato Franković rekao je kako bi prvi natječaji za električne autobuse mogli biti raspisani za nekih pola godine.

-Vidjeli ste da smo imali tri vrste električnih autobusa. Sva su tri izvrsno odgovorila na sve izazove koje imamo. Međutim, ne možemo prejudicirati koja od ta tri će biti kupljena. Imamo linije kao što je Kineski zid, a za koju je potrebna specifična vrsta vozila. Kroz ITU mehanizam, ići ćemo u smjeru elektrifikacije vozila i nabave namjenskih, specijaliziranih vozila za specijalizirana područja. Ja vjerujem da ćemo, što se tiče ITU-a, završiti cijeli proces do kraja rujna – istaknuo je Franković odgovarajući na pitanje novinara na konferenciji za medije.

Time će, kako kaže, biti u potpunosti u mogućnosti prijaviti se na predstojeći natječaj koji bi trebao, po nekim informacijama, biti raspisan do 15. rujna od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

-U tom trenutku, formiramo formalno-pravnu ITU jedinicu. Nakon toga, dobivamo određeni iznos sredstava. Čuli smo da je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije rekla da je to otprilike nekih 22 milijuna eura za ITU područje koje obuhvaća Dubrovačko primorje, Grad Dubrovnik, Župu dubrovačku i Konavle. Cilj ITU mehanizma je veća fluktuacija i spajanje tih područja. Autobusi će biti sigurno jedni od sredstava koje će biti moguće financirati. Kao što sam rekao, spremni smo napraviti iskorak i mislim da je to potrebno – ići u nabavu električnih vozila koja su u samom startu puno skuplja. Jedan električni autobus je duplo skuplji u odnosu na dizel. Međutim, uštede s vremenom su puno veće, a znamo koji je stvari efekt po pitanju ekologije. Vjerujem da ćemo sigurno u nekih nadolazećih šest do sedam mjeseci raspisati prve natječaje za električne autobuse – zaključio je.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović