Grad

FRANKOVIĆ U OBILASKU ‘Dom umirovljenika u Gružu primit će prve korisnike krajem iduće godine’

FRANKOVIĆ U OBILASKU 'Dom umirovljenika u Gružu primit će prve korisnike krajem iduće godine'

Krenuli su radovi na bivšem Hotelu Gruž, tj. zgradi budućeg Doma umirovljenika u Gružu, a ove srijede obišao ga je gradonačelnik Mato Franković. Istaknuo je kako je riječ o početnoj fazi radova te da je najvažnije da je Grad nakon 1971., kada je sagrađen Dom umirovljenika ispod zgrade bolnice, krenuo u ovu veliku investiciju. Vrijednost je radova, naglasio je Franković, nešto više od 13 milijuna kuna, a predviđen je za 48 korisnika. Dom će se inače sastojati od 16 jednokrevetnih, 13 dvokrevetnih soba i tri apartmana.

-Vjerujem da ćemo za godinu dana od danas svjedočiti domu koji je u završnoj fazi te da ćemo u tom razdoblju i potpuno opremiti dom i da će u idućoj godini primiti prve korisnike. To očekujemo krajem iduće godine. Ovo je prva ovakva investicija ove Gradske uprave, međutim, nije i jedina. U završnoj smo fazi izrade projektne dokumentacije glavnog projekta i izvedbenih projekata za novi dom umirovljenika ispod Opće bolnice Dubrovnik koji će imati više od 200 korisnika. Očekujem da ćemo vrlo skoro predati i zahtjev za građevinsku dozvolu, a onda očekujemo da bismo je mogli dobiti do listopada. Sve je vezano za Europske fondove, ta investicija će biti prihvatljiva za EU fondove, a to nam i odgovara s novom europskom perspektivom. Na nama je da u sljedećem četverogodišnjem razdoblju izgradimo i taj veliki dom i riješimo jedno od gorućih pitanja u Gradu Dubrovniku, a to je nedostatak kapaciteta u domovima umirovljenika – rekao je Franković.

Na novinarski upit o kritikama na neadekvatnost ove lokacije za dom umirovljenika, Franković je odgovorio kako je činjenica da je 1971. davno bila i da su tada brojni imali prilike nešto napraviti, ali da to nisu napravili.

-Vjerujem da bi se umirovjenici u Dubrovniku složili da je ovo adekvatna lokacija, blizu je medicinska skrb, ambulante su u neposrednoj blizini, placa je ispod, crkva, sve je blizu. Uistinu mislim da je ova lokacija dobra. Sigurno ljudi razmišljaju i komercijalno, da smo ovo mogli prodati, ali treba imati na umu blisku prošlost i obvezu koju je Grad preuzeo. Ovaj dom umirovljenika nije bio u vlasništvu Grada Dubrovnika, već Republike Hrvatske te je poklonjen Gradu namjenski da bude u budućnosti dom umirovljenika. To je bilo prije 15 godina – zaključio je Franković.

Dom će u konačnici imati nešto više od 1.300 metara četvornih bruto površine. Od postojeće građevine zadržat će se 690 četvornih metara, dok će se dio garaže i krovište srušiti kako bi se nadogradilo oko 620 dodatnih četvornih metara. Ovom prenamjenom zgrade dobit će se novi iskoristivi prostor, gdje će u suterenu biti smješten pogon s praonicom, spremište, prostor za osoblje te čajna kuhinja, dok će se prostorije uprave nalaziti u novoizgrađenom sjeverozapadnom dijelu. U objekt će se ugraditi dizalo, sve sobe imat će direktan pristup kupaonicama, a gotovo trećina njih će imati lođe. Za dodatnu udobnost korisnika, predviđen je i prostrani dnevni boravak s kafićem te velika taraca.

Pročitajte još

JAVNI POZIV Grad sufinancira nabavu, instaliranje i ugradnju solarnih modula na obiteljskim kućama

Dulist

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist