Aktualno

FRANKOVIĆ Što prije treba zbrinuti bolesne pse, udomiti preostale i trajno zatvoriti Žarkovicu!

FRANKOVIĆ Što prije treba zbrinuti bolesne pse, udomiti preostale i trajno zatvoriti Žarkovicu!

Azil na Žarkovici mora se trajno zatvoriti! Rekao je to gradonačelnik Mato Franković, koji se na konferenciji za medije, a nakon pitanja novinara, osvrnuo na izjave odvjetnice Viktorije Knežević, koja se dotaknula pitanja financiranja azila. Naime, ona se osvrnula na njegove ranije izjave koje se odnose na 4,4 milijuna kuna koliko je Grad izdvojio u pet godina. Napomenula je pri tome kako se taj iznos odnosi na sve životinje, ne samo na pse.

Istaknuo je kako je Grad Dubrovnik od 2017. do 2021. ukupno za hranu za pse na Žarkovici platio 4. 172.543,10 kune. U 2022. Grad je putem Sanitata, dodao je, sklopio ugovor za iznos od 949 tisuća kuna.
-Kad zbrojite prve mjesece u 2022. i prethodno razdoblje dođete do iznosa od 4,5 milijuna kuna. Ne vidim razloga da se opovrgava nešto što je jednostavno i lako provjerljivo, postoje svi računi i dokaznice da je hrana dostavljena – rekao je Franković.

Osvrnuo se i na izjavu Knežević kako je Žarkovica zakonska obveza Grada Dubrovnika.

-To je neistina. Zakonska obveza Grada, a nakon sastanka s Državnim inspektoratom jest riješiti pitanje Žarkovice. U najkraćem mogućem vremenu zbrinuti bolesne životinje, udomiti preostale životinje i zatvoriti trajno azil Žarkovica jer on ničim ne udovoljava onome što bi suvremeni azil trebao imati. I na taj način zaštititi životinje koje se gore danas nalaze, a koje se nalaze u lošem stanju. To je zakonska obveza Grada – naglasio je. Rekao je kako je prostor Žarkovice izložen jakom vjetru i svim vremenskim nepogodama, te da taj prostor, bez obzira koliko da se u njega uloži novaca, nije adekvatan za boravak životinja.
– Državni inspektorat će u roku 48 sati izdati rješenje, a mi ćemo postupiti po njemu, nadam se i u suradnji s Društvom za zaštitu životinja Dubrovnik. Ako želimo suradnju, a trebali bismo je željeti, trebali bismo željeti ono što je najbolje za pse. Trenutno stanje Žarkovice nije najbolje za pse. Najbolje je da se o njima skrbimo, udomimo ih i riješimo pitanje Žarkovice – napomenuo je dalje.

Gradonačelnika su pitali i što će biti s novim životinjama koje će biti potrebno zbrinuti. Rekao je kako će se svaka nova životinja zbrinuti s dva azila s kojima Grad ima ugovor. Potom se vratio na Žarkovicu.

-Neće se ukloniti životinje. Mi moramo provesti sve postupke sukladno Zakonu, vjerujem u suradnji s Društvom i drugim udrugama koje su se već i ponudile pomoći u procesu zbrinjavanja i udomljavanja. Značajni dio pasa je bolesno, obzirom na njihovo stanje, moramo provesti tretman ozdravljenja kako bi se mogle udomiti – rekao je Franković te istaknuo kako značajan broj pasa ima lišmaniozu te se takvi psi ne mogu udomiti.

-Pronađene su brojne nepravilnosti, psi u jako lošem fizičkom stanju, s velikom količinom nametnika… Vjerujem da ćemo uz stručnu potporu i veterinara i inspektorata, ali i uz potporu volontera provesti ono što je najbolje za pse, a to je udomljavanje. Državni inspektorat nas je upozorio da samo registrirani azili mogu provoditi udomljavanje, Žarkovica ne može zakonski to provoditi. I oni će dobiti rješenje i naloge. Zakona je jasan i nedvojben i azil će se morati zatvoriti – rekao je gradonačelnik. Obavijestio je i kako je imao priliku vidjeti videa koji su ga duboko potresli, ali nije želio o detaljima.

-U trenutku dobivanja rješenja mi ćemo započeti s našim procesima, a o tome ćemo vas izvijestiti kad dobijemo zakonsku pretpostavku za postupanje, sad je nemamo – zaključio je.

Inače, nakon press konferencije stiglo je i služeno priopčćenje iz Grada Dubrovnika na ovu temu. Prenosimo ga u cijelosti. 

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković održao je danas sastanak s glavnim državnim inspektorom Andrijom Mikulićem, na temu zbrinjavanja životinja s lokacije Žarkovica.

Na sastanku su detaljno definirane potrebne radnje u nadolazećim tjednima, a sve sa ciljem zbrinjavanja te osiguravanja kvalitetnih uvjeta i zdravstvene skrbi za životinje koje se nalaze na području Žarkovice.

‘Državni inspektorat ima izuzetno širok djelokrug rada no ono na što sam posebno osjetljivi i što nam je izuzetno važno je zaštita zdravlja i dobrobiti životinja. Upravo zato, sinergijskim djelovanjem s drugim nadležnim institucijama, kontinuirano, pa tako i u ovom slučaju, nadziremo provedbu zakonodavstva s ciljem prevencije nezakonitosti i zaštite životinja’, rekao je Mikulić te je naglasio kako je sukladno Zakonu o zaštiti životinja zbrinjavanje napuštenih životinja obaveza jedinica lokalne samouprave.

FRANKOVIĆ Što prije treba zbrinuti bolesne pse, udomiti preostale i trajno zatvoriti Žarkovicu!

Grad Dubrovnik će po primitku Rješenja postupati sukladno daljnjim naputcima nadležnih tijela, a svoje obveze će izvršavati putem ugovorene suradnje s ovlaštenim skloništima za životinje s područja Republike Hrvatske. Isto tako, po primitku službenog rješenja kojim će biti utvrđeni svi daljnji koraci postupanja, Grad Dubrovnik će izvijestiti zainteresiranu javnost.

Podsjetimo, na području Žarkovice izvršen je nadzor s ciljem uvida u zdravlje i dobrobit životinja. Nadzorom su utvrđene nepravilnosti te je Državni inspektorat naložio hitno zbrinjavanje bolesnih i ozlijeđenih životinja s lokacije Žarkovica.

Pročitajte još

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist