Grad

FRANKOVIĆ OBIŠAO LAPADSKU OBALU ‘Stižemo zacrtani rok, radovi su se zahuktali’

FRANKOVIĆ OBIŠAO LAPADSKU OBALU 'Stižemo zacrtani rok, radovi su se zahuktali'

Radovi na Lapadskoj obali napreduju izvrsno – rekao je ovog četvrtka tijekom obilaska gradilišta gradonačelnik Mato Franković te istaknuo kako su se radovi zahuktali.
-Uvjereni smo da ćemo stići zacrtani rok, koji je negdje u ovo vrijeme iduće godine ili možda mjesec dana kasnije. Ovo je najveći infrastrukturni projekt koji se trenutno radi u užem dijelu grada, a koji će našim sugrađanima dovesti dvotračnu cestu, pješačku zonu, biciklističku stazu… On će rasteretiti i Ulicu kralja Tomislava te će omogućiti stanovnicima Solituda bržu komunikaciju – rekao je dalje te posebno naglasio problem koji je godinama mučio stanovnike Lapadske obale.
-Ovim projektom se rješavaju i dugogodišnji problemi pucanja vodovodnih i kanalizacijskih cijevi, plutanja obiteljskih objekata… Svjedoci smo da je to bilo pravilo svake godine, a ne iznimka – rekao je te napomenuo kako je projekt u potpunosti najvećim dijelom financiran europskim sredstvima te ostalim dijelom nacionalnim.
Na pitanje je li poskupljenje kako građevinskog materijala tako i energenata utjecalo na troškovničku stranu projekta, rekao je kako će se to znati tek nakon završnih računa.
-Za sada smo imali određene male korekcije i dodatna traženja, što je obrađeno od strane nadležnih tijela Grada i nadzornog inženjera, ali i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje. Napravili smo dobru stvar prilikom izmjene materijala za pobijanje pilota, kada smo s čelika prešli na drugi materijal koji je u tom trenutku bila povoljnija, ali jednako vrijedna opcija, što nam je omogućilo lakše brođenje kroz cijeli ovaj postupak. Sigurno da će tu biti još problema i izazova, ali je najvažnije da ih sve rješavamo u partnerstvu sa svim tijelima – rekao je gradonačelnik.

Novi nadzor
Potvrdio je i kako je izabran novi nadzor, tvrtka Bastion.
-Imali smo određenih poteškoća i sporazumno smo raskinuli ugovor te smo proveli postupak nabave i ugovorili drugi nadzor. To nije neuobičajeno, događa se na brojnim gradilištima u RH – rekao je Franković te istaknuo kako je nezadovoljstvo bilo obostrano.
Pročelnika Upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima Paula Pikunić Vugdelija rekla je nekoliko tehničkih pojedinosti projekta.
-Trenutno se radi obalni zid, koji se između svakog pilota sastoji od tri segmenta, jednog horizontalnog i dva vertikalna. Na pogonu ispred Kazbeka se privremeno proizvode ti elementi te se pomoću kuka dizalicom ugrađuju. Ukupno ih je dosad proizvedeno za oko 153 metra obalnog zida, a ugrađeno je kompleta 98 metara i još 40 horizontalnih elemenata – objasnila je pročelnica te istaknula kako se prvo polaže horizontalni, a potom se dva vertikalna ukopavaju.
-Mi smo u mjesec dana napravili 20 posto ukupne duljine zida što je jako dobra dinamika, puno bolja nego što smo očekivali. Mukotrpno je bilo doći do te faze jer smo se morali prilagođavati geologiji, ali sad kad smo osmislili rješenje ide puno brže nego je bilo prvotno zamišljeno. Nakon toga slijedi nasip krupnim kamenom iza zida i onda svi drugi elementi u trupu ceste koji su projektirani, skupa s instalacijama – objasnila je.

Veza ribnjaka s morem
U posljednje vrijeme ponovno je aktualizirano pitanje veze između ribnjaka ljetnikovca Sorkočević i mora. Je li se promišljalo o armiranobetonskom kanalu većih dimenzija?, pitanje je bilo za pročelnicu Pikunić Vugdelija.
-On je u projektu i ima svijetli otvor za protok mora u ribnjak 80 puta 80. To će biti puno bolje nego što je sad, samo što još nismo došli u tu fazu radova i trenutno je taj protok kroz kameni nasip. To je krupni kamen i on je sasvim dovoljan, mogu se vidjeti i ribe koje ulaze i smeće nekad nažalost uđe u ribnjak tako da protok postoji. Mi smo u stalnoj komunikaciji s HAZU-om i redovito nas izvještavaju o tome jesu li primijetili kakve promjene, a oni su i u direktnoj komunikaciji s izvođačem. Ne bismo nikad dozvolili da se nešto dogodi ili ošteti. Čak smo vantroškovnički dogovorili praćenje zida i to dodatno platili sve iz predostrožnosti da se slučajno ne bi što dogodilo starini. Na oprezu smo i u stalnoj komunikaciji s ljudima koji o tome brinu – zaključila je pročelnica.

 

Pročitajte još

[FOTO] Vrtlarovi djelatnici u proljetnom uređenju grada

Dulist

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist