Grad

FRANKOVIĆ O SUMRATINU ‘Dilali su se dokumenti, a investitor je slao prijeteće poruke zamjenici Tokić’

FRANKOVIĆ O SUMRATINU 'Dilali su se dokumenti, a investitor je slao prijeteće poruke zamjenici Tokić'

Vaše vrijeme je prošlo. Ja ću sigurno još biti gradonačelnik do kraja ovog mandata, a vjerujem da će mi sugrađani dati povjerenje i u budućnosti. To za vas sigurno znači da nećete moći raditi što god hoćete i kako hoćete. Pritiske na mene, moju obitelj i moje suradnike možete vršiti dnevno, blatiti nas možete na minutnoj bazi, ali uspjeti nećete. Grad je jači od vas – poručio je gradonačelnik Mato Franković ‘vidljivim i nevidljivim predstavnicima nekretninskog lobija u Gradu’ na konferenciji za medije ovog ponedjeljka, a na temu optužbi tvrtke Consultants vezano za Hotel Sumratin. Podsjetimo, investitor Marko Balija iz tvrtke Consultants uputio je proteklog petka pismo gradskim vijećnicima, a vezano za ovaj projekt.

-Investitor je za navedeni hotel predao dokumentaciju za ishođenje lokacijske dozvole 13. ožujka 2019., no ista nije bila kompletna te se tijekom cijelog postupka investitor usklađivao u odnosu na javne prometne površine te u odnosu na prostorni plan. Također, u obuhvat predmetne investicije ulazi i čestica u vlasništvu Grada Dubrovnika 1255/3 k.o. Gruž te je stoga Grad Dubrovnik u ovom predmetu oko hotela Sumratin ujedno i stranka u postupku jer u konačnici nakon ishođenja lokacijske dozvole Gradsko vijeće odlučuje o možebitnoj prodaji navedene čestice. Poučen iskustvom iz prijašnjih predmeta, dao sam nalog zamjenici gradonačelnika Orlandi Tokić da izvrši uvid u dokumentaciju iz koje je utvrđeno kako predana dokumentacija nije u skladu s GUP-om te uvjetima prometa o čemu sam pisanim putem e-mailom izvijestio tadašnju pročelnicu Silvu Vlašić – rekao je gradonačelnik Franković istaknuvši kako je isti dan kada je obavijestio sada bivšu pročelnicu Vlašić, a da je to bilo 24. travnja 2020., investitor u popodnevnim satima krenuo s pritiscima prema zamjenici gradonačelnika Orlandi Tokić.

-Slao joj je poruke u kojima ju je upozoravao na sljedeće: Orlanda, dosta sam trpio, ali sada je prevršena svaka mjera. Molim te da se prestaneš baviti sa mnom, mojim firmama i zaustavljanjem mojih investicija, pogotovo hotela Sumratin što u posljednje vrijeme činiš. Druga poruka je glasila: U ponedjeljak čekam da promet više nema problema s mojim projektom nakon godinu i pol dana čekanja da se izda dozvola – pročitao je gradonačelnik dodavši kako je investitor Balija nakon toga njemu uputio niz mailova u kojima je isticao primjedbe na rad zamjenice Tokić.

-Potpuna je neistina da nisam odgovorio na pritužbe što ih je investitor istaknuo u svome dopisu vijećnicima. Na više pritužbi odgovorio sam putem e-maila, a u trenutku kada je investitor počeo spominjati sumnju u počinjenje kaznenog djela zloupotrebe položaja i ovlasti, isto sam bez odgode prijavio Državnom odvjetništvu, a o čemu sam obavijestio i investitora. Nakon toga sam 29. travnja 2020. uputio e-mail Županijskom državnom odvjetništvu te sam im dostavio prepisku tvrtke Consultants u vlasništvu Marka Balije prema kojoj ta osoba tvrdi kako smatra da je njegova tvrtka oštećena u procesu ishođenja dokumentacije za rekonstrukciju Hotela Sumratin. Nakon svega o svemu sam obavijestio zamjenicu Tokić koja je prijavila Marka Baliju na policiju zbog poslanih prijetećih poruka, a prilikom svoje izjave u policiji zamjenica je izjavila kako smatra da navedene prijave ne ugrožavaju njezinu sigurnost već da je ovo shvatila kao prijetnje njezinom ugledu i egzistenciji stoga je policija odbacila navedenu prijavu – rekao je gradonačelnik.

Naglasio je kako je vrlo zanimljivo da je Balija prilikom davanja iskaza u policiji izjavio da je reagirao burno budući da je došao u posjed e-maila kojeg je on uputio počelnici Vlašić, a koji se odnosi na investiciju hotela Sumratin.

-Stoga je poslao one poruke. Pitanje je tko je anonimno isprintao službenu korespondenciju između mene i pročelnice Vlašić te istu predao Marku Baliji? U policiji je Balija naveo kako je tu poruku našao u poštanskom sandučiću – istaknuo je Franković.

-Kada se sve uzme u obzir, s obzirom na dilanje dokumenata u Upravnom odjelu za izdavanje prostorno-planske dokumentacije i kada se vidi sprega pojedinih službenika s investitorima te kada svjedočite maksimalnom pogodovanju nekretninskom lobiju u pojedinim izvojenim slučajevima, onda vam je jasno zašto su se mnogi zabrinuli u trenutku kada su slijedile promjene u tom odjelu. Nakon svega Balija je zatražio sastanak sa mnom i nadležnim pročelnicima Medovićem i Šutalom i on se održao 14. srpnja 2020. a na temu investicije u hotel Sumratin te smo ga obavijestili kako će se poštovati svi zakonski uvjeti predviđeni GUP-om. Investitor se potom uskladio sa stavom UO za promet te se redovno nastavila procedura – rekao je gradonačelnik istaknuvši kako se sugrađani sigurno pitaju zašto je investitor ponovno reagirao?

-15. rujna investitor je zaprimio zaključak Upravnog odjela za izdavanje prostorno-planske dokumentacije u kojem jasno stoji kako predani dokument nije u skladu s GUP-om te da je potrebno ispraviti u pogledu sadržaja podzemnih etaža i uskladiti izmijenjeni geodetski projekt s arhitekturom. Nakon toga Balija je 23. rujna tražio od UO za urbanizam očitovanje u kojem traži tumačenje odjela je li prema važećem GUP-u dozvoljeno u podrumskoj etaži imati fitness, wellness i ostale sadržaje. Nakon što je UO izvršio uvid u dokumentaciju, investitoru se očitovao 25. rujna te je investitor očito nezadovoljan stavom Upravnog odjela odlučio napisati mail vijećnicima. Međutim, isti taj investitor tog dana, kada šalje vijećnicima pismo, priznaje svoju pogrešku te dostavlja novu dokumentaciju sukladno zaključku resornih upravnih odjela. Jasno je da je u dva navrata, kada investitor nije bio zadovoljan s tumačenjem GUP-a pritiskom na čelnika tijela tražio da se ne uvaže odredbe GUP-a nego da se izda lokacijska dozvola po njegovom projektu koji evidentno nije sukladan s GUP-om i pozitivnim zakonskim propisima – istaknuo je gradonačelnik te je upitao zbog čega se investitor obratio gradskim vijećnicima?

-Svojom radnjom on je želio izvršiti pritisak na Gradsko vijeće jer upravo ono odlučuje hoće li ili neće odobriti prodaju čestice u vlasništvu Grada Dubrovnika a koja je sastavni dio projekta Hotela Sumratin – zaključio je gradonačelnik Franković.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist