Aktualno

FRANKOVIĆ NASTAVLJA Zaustavlja buku od potezanja kufera po Stradunu

FRANKOVIĆ NASTAVLJA Zaustavlja buku od potezanja kufera po Stradunu

Grad Dubrovnik odlučio se na mjerenje buke nakon što je zakonskim izmjenama jedinicama lokalne samouprave po prvi put omogućeno da sankcioniraju buku, što je dosad bilo u nadležnosti sanitarne inspekcije.

A gradonačelnik Mato Franković, kako piše Jutarnji list, tvrdi da ima puno ambicioznije planove po pitanju uvođenja reda u prostor povijesne jezgre.

Osim buke koja dolazi iz kafića, grad se planira obračunati i s onom koju za sobom ostavljaju vlasnici – kufera na kotačiće.

Upravo kuferi noću šire nesnosnu buku kamenim gradskim ulicama zbog čega će turisti s početkom ove sezone torbe na kotačiće povijesnom jezgrom morati nositi u rukama, a u studenom ove godine započet će unutar jezgre izgradnja novog javnog WC-a s prostorom za ostavljanje prtljage nakon čega će turistima biti zabranjeno s torbama šetati samim centrom grada.

“Oni će torbe ostavljati na za to predviđenom punktu, a mi ćemo im, naravno za naknadu, stvari donositi na adresu na kojoj će odsjesti. To je tek početak, konačni je cilj u sklopu zračne luke napraviti logistički centar nakon čega će se sva prtljaga dubrovačkih posjetitelja razvoziti iz Ćilipa direktno na adrese gostiju”, rekao je za Jutarnji Franković.

Gradonačelnik je najavio i obračun s dostavljačima – trenutno je regulirano da se dostava u povijesnoj jezgri obavlja od 5 do 7:30 sati ujutro te da istovremeno ne smije biti prisutno više od deset dostavnih vozila, no plan je da obavljanje dostave preuzme Grad koji će za to nabaviti elektrovučna vozila i zaposliti dostavljače.

Prvo takvo vozilo, najavio je Franković, stiže u lipnju, a plan je kroz dvije godine u potpunosti riješiti i problem dostave i problem prtljage, što bi sve trebalo rezultirati Dubrovnikom kao ugodnijim gradom za život.

Gradonačelnik je na pitanje je li njegov obračun s ugostiteljima i turistima zapravo dio predizborne kampanje, rekao da motiv nije politika nego želja da se uvede red u grad.

Pročitajte još

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist