Politika

Franković vlasnicima Dubine: Nitko vas nije istjerao, nego vam se više puta pomagalo

tup006

Gradsko vijeće ne može raspravljat o Turističkoj zajednici, ali može o turizmu – rekao je gradonačelnik Mato Franković na sjednici Gradskog vijeća. Pitanje tematske sjednice potaknuo je vijećnik Krešo Marković pitavši kad će se sjednica, a koja je bila najavljena, i održati.
Gradonačelnik je, naime, istaknuo kako su na sjednici u četvrtak dvije točke ključne za budućnost turizma, a odnose se na studiju nosivog kapaciteta te zonu posebnog prometnog režima.
Vijećnik Andro Vlahušić rekao je kako je Zagreb iz Dubrovnika najudaljeniji europski grad.
-Možete putovati do bilo koje europske destinacije za 30 do 40 eura, a do Zagreba će biti preko 200 eura – rekao je na sjednici Gradskog vijeća. Pitao je stoga planira li Grad ijedan model subvencioniranja karata.
Gradonačelnik Mato Franković najavio je kako će se s jeseni krenuti s popodnevnim programima na gruškoj placi. I to je pitanje potaknuo Vlahušić.
-Treba krenuti s drugim proizvodima, već se javljaju proizvođači koji su zainteresrani da tu imaju neka događanja popodne. Tamo svašta može biti, a prostor je i više nego zanimljiv – rekao je te dodao kako placu s parkom i TUP-u treba sagledavati kao cjelinu.
Kad je riječ o avio kartama, rekao  je kako su tu dva problema: skupoća karte i nemogućnost dobivanja karte.
-Mi ćemo vrlo skoro odraditi sastanak s Croatia Airlinesom jer nije korektno penalizirati građane Dubrovnika, a to su napravili. Grad Dubrovnik je subvencionirao karte, a oni su digli cijenu za subvencije – rekao je gradonačelnik. Na subvencijama je zapravo CA zarađivala.
Vijećnik Đuro Capor osvrnuo se na studiju nosivog kapaciteta Grada te pitao zašto vijećnici ne mogu pročitati cjelovitu studiju, a ne prošireni sažetak.
Gradonačelnik Mato Franković iskazao je žaljenje jer je Caporu nedostajalo malo glasova za ući u Sabor.
-Drago mi je da nas uvijek ima više u Saboru, ali nažalost opet je sve skupa palo na moja leđa – rekao je Franković. Potom je rekao kako je sažetak priprema za samu raspravu te da su vijećnici upozoreni kako će predstavljanje Studije trajati 45 minuta do sat vremena, nakon čega će vijećnici moći raspravljati o njoj.
-Izrađena je prema UNESCO smjernicama i prva je takva u RH – dodao je gradonačelnik. Istaknuo je kako ne vidi u ničemu problem te je rekao kako će vidjeti može li im se materijali snimiti na CD.
Capor je rekao kako gradski vijećnici ne usvajaju prezentaciju ili sažetak, već cjelovitu dokumentaciju.
-Vijećnik Marko Potrebica pitao je oko TUP-a te pitao gradonačelnika je li mijenjao planove za TUP budući da je vijećnica Anita Bonačić Obradović rekla kako se tamo gradi šoping centra. Pitao je i zbog čega je klubu Dubina raskinut najam. I on se osvrnuo na Croatia Airlines.
-Nama je javni prijevoz CA te je godinama maćeha za nas, dižemo se ujutro ko zombiji, dolazimo doma nakon ponoća. Dubrovnik je za CA najzadnja rupa na svirali, a jedna od bitnijih destinacija po prihodovnoj strukturi – smatra te dodaje kako nam treba normalni zračni prijevoznik.
Gradonačelnik mu je odgovorio da će TUP ostati onakav kakav je sada, ali oplemenjen različitim sadržajima. Jedan od takvih je Obiteljski centar. Investicija je pri kraju. Druga investicija je nova knjižnica.

-TUP je već sada centar kulturnih i kreativnih industrija i kao takav se treba razvijati i dalje. Moram reći da sam se neugodno iznenadio vidjevši osvrt kluba Dubine – rekao je te istaknuo kako su, kad je Grad preuzeo odgovornost za TUP,  vlasnicitri puta dolazili tražiti pomoć, odnosno reprogram duga te im se izašlo ususret.

-Nitko vas nije istjerao nego vam se više puta pomagalo – poručio je Franković te dodao kako klub i danas ima 38 tisuća kuna duga. TUP je odlučio prijaviti svoj dug tek kad je vidio da je treći u redu za naplatu.

 

Pročitajte još

Knežević iz Sabora: ‘Zakoni i Ustav sprječavaju smjenu sudaca i državnih odvjetnika koji ne rade svoj posao’

Dulist

Franković je od danas saborski zastupnik: ‘I dalje ću braniti boje našeg grada’

Dulist

Konstituiran novi saziv Sabora, Jandroković treći put predsjednik

Dulist