Aktualno

Franković: ’36 Imoćana dalo je svoj život da bi se ovaj kraj danas mogao zvati hrvatskim’

Franković: '36 Imoćana dalo je svoj život da bi se ovaj kraj danas mogao zvati hrvatskim'

U Trstenome, kod spomen obilježja hrvatskim braniteljima iz Imotskog, gradonačelnik Mato Franković, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić i pročelnik Službe za unutarnju reviziju Ivan Bajić u jutarnjim su satima položili vijence i zapalili svijeće povodom obilježavanja 25. obljetnice podizanja spomen obilježja i 30. obljetnice deblokade Golubova kamena.
Uz predstavnike Grada Dubrovnika, nedužno stradalim braniteljima s područja Imotske krajine koji su zdušno i hrabro stali u obranu juga Hrvatske u najtežim vremenima rata poklonili su se i gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić, predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije i udruga proisteklih iz Domovinskog rata.
Gradonačelnik Franković u ovoj je prilici iskazao duboku zahvalu i poštovanje prema svim imotskim sokolovima za obol koji su ostavili i koji je osigurao slobodu i mir dubrovačkog i hrvatskog puka.

-36 ljudskih života Imoćana je dano da bi se ovaj kraj danas mogao zvati hrvatskim, da bismo mogli ovdje vijoriti hrvatsku zastavu, da bismo mogli ponosno razmišljati drugačije i biti dionici različitih političkih stranaka, da mi danas uživamo u miru i hrvatskoj slobodi. Nažalost, i danas postoje pojedinci koji iz nekog razloga vraćaju relikvije povijesti i na taj način žele obezvrijediti ono najveće u hrvatskoj povijesti, a to je Domovinski rat. Upravo s ovog mjesta želim poručiti da sve hrvatske brigade koje su se borile da mi živimo danas slobodno su naš ponos, sve naše postrojbe su naš ponos i nitko nam taj ponos ne smije uništiti. Ti ljudi su časno ginuli za hrvatsko tlo i za našu slobodu – naglasio je Franković u svom obraćanju te je izrazio nadu da će Dubrovnik i Imotski uskoro potpisati i povelju prijateljstva kao trajni pečat na sve ono što su Imoćani dali jugu Hrvatske.
Podsjetimo, u obrani šireg dubrovačkog područja tijekom Domovinskog rata sudjelovalo je preko pet tisuća Imoćana, od kojih je 36 poginulih branitelja, a njih stotinjak tijekom vojnih operacija lakše je i teže ranjeno.
Sveta misa zadušnica za sve žrtve služena je u mjesnoj crkvi sv. Vida.

Pročitajte još

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist

OBRAĐENA GOTOVO SVA BIRAČKA MJESTA HDZ-u 61 mandat, SDP-u 42

Dulist

NOVI PROGRAM Što pogledati u Kinematografima Dubrovnik?

Dulist