Aktualno

Frane Čizmić novi ravnatelj Državnog arhiva

Frane Čizmić novi ravnatelj Državnog arhiva

Frane Čizmić (HNS) novi je ravnatelj Državnog arhiva u Dubrovniku. Njega je nakon provedenog natječaja izabrala osobno ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić (HNS).

– Nemam tu informaciju. Zbilja zasad ništa ne znam – kazao je za duList Čizmić, dosadašnji v.d. ravnatelja Prirodoslovnog muzeja. Informaciju nam je pak potvrdio dosadašnji ravnatelj Ivo Venier.
– Da, stiglo je rješenje – kazao je Venier, dodavši kako je rješenje stiglo na adresu Arhiva.

Inače, Ivo Venier je na mjesto ravnatelja došao 2008. godine, nakon što je s te pozicije smijenjen Ivo Orešković, navodno zbog posudbe Povelje Kulina Bana Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

Ovakav izbor svakako ide na ruku gradonačelniku Andru Vlahušiću, kojem sada rastu šanse za vraćanje Palače Sponza, u kojoj je smješten Državni arhiv, u vlasništvo Grada Dubrovnika.

Podsjetimo, još u srpnju 2009. godine, na početku svog prvog gradonačelničkog mandata, Vlahušić je iznio ideju o vraćanju Sponze Gradu (točnije prijenosu titulara vlasništva), što je bio uvjet za financijsku pomoć od 10 milijuna kuna Državnom arhivu za uređenje nove zgrade u bivšoj vojarni u Gružu. Gradonačelnikova ideja bila je da se prostor Sponze koristi za prijeme visokih gostiju.

Međutim, tada je na ministar kulture bio HDZ-ov Božo Biškupić, koji je javno podržao ideju, ali do konačne realizacije nije došlo. Tri godine kasnije aktualna ministrica Zlatar-Violić na sastanku s ravnateljem Venierom složila se s Vlahušićevom idejom, ali s tim da arhiv ostane trajni korisnik Sponze.

Može se očekivati da će se sada, kad čelna mjesta u ministarstvu, Gradu i Arhivu drže HNS-ovci, ideja o prijenosu titulara vlasništva nad Sponzom puno lakše ostvariti.

Pročitajte još

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist