Grad

FOTO/VIDEO Migrantska kriza u očima malih Mokošana

FOTO/VIDEO Migrantska kriza u očima malih Mokošana

‘Djeca migranti’ tema je projekta C.R.T.A umjetnice Melinde Šefčić, koji se ovog petka provodi u OŠ Mokošica.

Riječ je o projektu u sklopu kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Melinda Šefčić objašnjava koncept projekta kao „Ujedinjenu kreativnost“ i mjesto spajanja stvaralačkih snaga, prostor okupljanja i razmjene ideja.

Bit ovakvih umjetničkih akcija jest pružanje prilike za iskazivanje osobnih doživljaja i emocija, čime se doprinosi osvještavanju pozitivnih kvaliteta i potencijala svakog pojedinca u stjecanju osjećaja ispunjenosti i zadovoljstva. Ovaj je projekt jedinstven jer spaja dječju kreativnost i maštu u zajedničku cjelinu. Krajnja će instalacija tvoriti 2D crtež na podu koji se još ne može u potpunosti predvidjeti, a zasigurno će biti simbol složenosti svijeta u kojem živimo.

Kroz jednu od uvodnih aktivnosti projekta Rijeke dubrovačke u sklopu kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. propitat će se aktualno stanje u Europi u odnosu na izbjegličku krizu kroz dječji osvrt na temu, čime se na zanimljiv način želi potaknuti njihova svijest o trenutnim događanjima.

Kako se ističe u najavi projekta, crtež je eksperiment, a „eksperimentirati znači živjeti u svijetu kao otvorenom procesu, projektu i trenutku.“ Crtež je stoga zapis, kronika razvoja misli, prikaz osobne „slike zbilje“, a najčešće i naša primarna putanja u potrazi za odgovorima. Glavni segmenti crteža koje prepoznajemo u toku njegova nastajanja su, upravo ovim prirodnim redom – ritam linije, ton plohe i asocijacija. Oni nas upućuju na formalni jezik likovne i vizualne kulture koji neprestano koristimo u stvaralačkom nemiru. Ta dimenzija jezika podsjeća da likovno stvaralaštvo njegujemo iz vječite potrebe da propitujemo i na propitano odgovaramo.

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Andro Vidak na Orsuli je ostavio četiri apartmana! Ima nove velike planove za taj gradski park!

Barbara Đurasović

UŽIVO OD 10 SATI Pratite otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

JAVNI POZIV Grad sufinancira nabavu, instaliranje i ugradnju solarnih modula na obiteljskim kućama

Dulist