DuList IN

FOTO/PROIZVODI HRVATSKOG SELA Dođite i probajte Pepefiš, motar, pekmez od ‘chilli’ paprike…

FOTO/PROIZVODI HRVATSKOG SELA Dođite i probajte Pepefiš, motar, pekmez od 'chilli' paprike...

Danas je na Trgu Marina Držića, ispred Hotela Tirena, otvoren najznačajniji i najdugovječniji sajam tradicijskih proizvoda u Hrvatskoj – ‘Proizvodi hrvatskog sela’, 

Odlučili smo provjeriti za vas što sve naši domaći proizvođači nude, ali i koje su cijene u ‘điru’. Dolaskom na sajam, prvo smo došli do štanda na kojemu se prodava odjeća s tradicionalnim detaljima. U obrtu ‘Adriana Etno’ rade majka i kćer koje u svojoj prekrasnoj kolekciji nude odjeću, a savršena je za ljetne dane, od laganih košuljica pa do dječjih haljina.

– Dolazimo i Sesveta, a na Sajmu u Dubrovniku smo prvi put. Radimo tradicionalnu i originalnu odjeću. Od ovog sajma očekujemo samo najbolje – rekle su nam sa smiješkom majka i kćer.

Na idući nas je štand privukao izrazito intenzivan miris. Čega? Sapuna, naravno u domaćoj izradi Sapunoteke iz Šibenika koje možete kupiti po cijeni od 20 kuna.

– Proizvodimo ručno rađenu prirodnu kozmetiku. Sapuni su isključivo na bazi maslinova ulja s različitim eteričnim uljima. Osim toga imamo razne kreme za ruke, lice, kosu, losione za njegu tijela, pilinge, masažu… – istaknula nam je tako draga gospođa.

Prelazimo na idući štand, ovaj put su na tapeti morske delicije u proizvodni obrta ‘Riba Dražin’. U mnogobrojnoj ponudi, najtraženiji je proizvod – motar. To je morska alga koja kako kaže prodavač ‘raste na kamenu te je puna vitamina C i joda i odlična je za štitnjaču’.

– Imamo kompletno sve što se tiče morskih proizvoda. Od fileta slanih inćuna do marinade, hobotnice. Pepefiš je zaštitni brend ‘Ribe Dražin’. To je paprika, slatko-kisela-ljuta, punjena filetom slanog inćuna, ali imamo u kombinaciji sa feta sirom. Zatim, tu su tuna u ulju termički obrađena. Ljudi su oduševljeni i uvijek se ponovo vraćaju – kazao nam je prodavač.

Obrt OPG Marija Mudruć nude brojne sadnice začinskog bilja, ali proizvode od chilli paprike u zanimljivim kombinacijama, a cijena se kreće od 30 do 50 kuna. U ponudi je i pekmez od chilli paprike kojeg morate probati – ljuto slatka kombinacija koja ide uz sve. Od začinskog bilja tu su bosiljak, menta, smilje, limunska trava, korijander po cijeni od deset kuna za sadnicu.

Na ‘mesnom’ štandu obrta Bođirković, dočekala nas je uvijek nasmijana gospođa i ponudila najboljim proizvodima. A to su uistinu – svi. Kako kaže ‘svježe meso i davno zaboravljeni mirisi pečenja, ponos su mesnica Bođirković’.

– Dolazimo iz Borova, bavimo se ovim poslom već 35 godina. Spajamo tradicionalno i moderno, pratimo trendove te se trudimo zadovoljiti svačije okuse. U Dubrovniku smo već znani gosti i svaki put s radošću dođemo u vaš Grad – rekla nam je prodavačica.

Na susjednom štandu nailazimo na još jedan mesni obrt, ovoga puta Ilije Jelavića iz Županje koji posjetiteljima nudi brojne proizvode, od pečenice po cijeni od 120 kuna do poznate nam kulenove seke, za iste novce.

– Dolazimo iz ravne Slavonije, a cijeli sam svoj radni vijek u ovoj branši i prisutni smo na brojnim sajmovima. Dolazio sam u Dubrovnik više puta, tako da više i ne brojim – istaknuo je Jelavić.

Nismo mogli poći sa sajma, a da nismo probali šampiona svih pršuta kod proizvođača Draga Bebića koji dolazi iz Metkovića. Sa svojim je pršutom osvojio brojne nagrade od Istre do Dubrovnika, čak i u Drnišu gdje je kako kaže ‘potukao sve pršute’. Kilogram pršuta kod njega možete kupiti za 100 kuna, u komadu.

Ako biste htjeli svoju kolekciju obogatiti zanimljivim suvenirima i nakitom, možete ih pronaći na štandovima obrta ‘Suveniri Bračka’ i ‘Shmizla Sonja’ gdje su u ponudi i ogrlice od koralja po cijeni od oko dvjestotnjak kuna.

Med je neizostavan proizvod na Sajmu, među kojima se izdvaja poznati zeleni u proizvodnji obrta ‘Zelena Aloja Antičević’. Tako med možete pronaći po cijeni od 25 kuna do 130 kuna ako se radi o nekim posebnijim sastojcima.

Sajam se održava uz potporu vodeće hrvatske turističke kompanije Valamar Rivijere i Turističke zajednice Grada Dubrovnika.  Imate vremena posjetiti sajam, i to do nedjelje, 11. lipnja, u vremenu od 9 do 21 sat.

Pročitajte još

ZVIJEZDE PJEVAJU Igor Barberić i Ivana Kindl osvojili prvo mjesto, Mihovil Španja srca Hrvatske

Dulist

Plesni studio Lazareti ostvario nove uspjehe na prestižnom natjecanju!

Dulist

FINALE ZVIJEZDE PJEVAJU Podržite Mihija svojim glasom!

Dulist