Kultura

FOTO/PREDIVNA VEČER Mali umjetnici izložili radove u Umjetničkoj galeriji

FOTO/PREDIVNA VEČER Mali umjetnici izložili radove u Umjetničkoj galeriji

Predivna atmosfera vladala je u utorak navečer u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik gdje je otvorena izložba dječjih radova s likovnih radionica i Male škole arhitekture.

Brojna djeca čiji su radovi izloženi i njihovi ponosni roditelji okupili su se večeras na izložbi koja je rezultat besplatnih likovnih radionica koje su se u organizaciji Umjetničke galerije Dubrovnik održale u periodu od 16. veljače do 27. svibnja za djecu od prvog do osmog razreda osnovne škole. Naime, radionice su se održavale svakoga tjedna od ponedjeljka do subote, a vodili su ih profesionalni likovni pedagozi s višegodišnjim iskustvom u radu s djecom, umjetnici Ivan Perak i Jasmina Runje.

– Planirali smo na radionice upisati oko dvadeset djece, a onda se prijavilo preko 90 djece. Morali smo napraviti selekciju, po onom principu ‘tko prvi, njegova djevojka’ – rekao je ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Marin Ivanović i naglasio koje dvije stvari smatra vrlo bitnima.

– Nama su važne dvije stvari; prvo je da likovnu umjetnost, koju imate samo jedanput tjedno, kronično nedostaje i djeca imaju potrebu da se likovno izraze. Likovnost je jedan od najvažnijih načina pri utvrđivanju inteligencije djece te ima veliku pedagošku ulogu. Druga važna stvar bila je činjenica da je ovaj prostor Umjetničke galerije Dubrovnik koji je djeci bio nedostupan i dalek postao njihov prostor. Oni kad su ulazili ovdje, ulazili su ovdje kao da ulaze doma – veselo, radosno… To nas čini osobito sretnima. Ova djeca su posebna publika kojoj smo se mi oduvijek veselili – rekao je Ivanović.

– Hvala Marinu što nam je omogućio ovu priliku te nama da radimo s ovom djecom. Njih je na početku radionice bilo strah, velika zgrada, gdje idu… A na kraju su ulazili kao u svoju kuću, izrazito veseli i to je bilo najbitnije. Jasmina i ja smo se trudili da to sve skupa napravimo što ležernije i opuštenije – rekao je jedan od voditelja radionice umjetnik Ivan Perak.

Osim izložbe dječjih radova proizašlih iz ovih likovnih radionica, izloženi su i radovi proizašli iz radionice Male škole arhitekture koju je početkom svibnja organizirala Sekcija mladih Društva arhitekata Dubrovnik.

– Sudjelovala su djeca od 8 do 15 godine na trima radionicama, što nije praksa Male škole arhitekture koja se počela održavati 2010. godine pod vodstvom Društva arhitekata Dubrovnik. Jedan ciklus je već bio završen tijekom četiri godine što smo bili obilježili publikacijom i izložbom. Sada smo krenuli u novi ciklus. Zahvaljujem Božu Beniću, predsjedniku DAD-a, ali i cijelom vodstvu koje je ukazalo povjerenje Sekciji mladih DAD-a. Ova radionica prva je u nizu sljedećeg ciklusa. Nadamo se kako ćemo nastaviti rad na radionicama. Također ovim putem želim zahvaliti Jasmini i Ivanu koji su nam omogućili da održimo te tri radionice. Ponosni smo na djecu i vjerujemo kako među njima ima budućih arhitekata, slikara i kipara – rekla je voditeljica Sekcije mladih DAD-a Nikolina Obradović i jedna od voditeljica radionice Male škole arhitekture.

Uz Nikolinu Obradović, ove radionice vodili su i su Tea Krmek, Anja Madunović, Ivana Lukenda Trtoman, Ivan Vojnić, Valentina Štivčić, koji su u suradnji s Jasminom Runje i Ivanom Perakom, voditeljima likovnih radionica u Umjetničkoj galeriji s polaznicima obišli tada aktualnu Izložbu ostvarenja dubrovačkih arhitekata 2012.-2016. te između 39 radova izabrali sebi najdraže i izradili njihove modele od glinamola.

Na samom kraju djeca su dobila diplome kao uspomenu na ovo druženje te je održan prigodan tratamenat za njih i roditelje.

Pročitajte još

[FOTO] IZLOŽBA ‘SNOVITI GRAD’ Spomen počasnom građaninu Dubrovnika, sv. Ivanu Pavlu II.

Dulist

[FOTO] NAGRADA HAZU Mari Marić priznanje za monografiju o Lokrumu

Dulist

Predstavom ‘Umišljeni bolesnik’ Flika proslavlja 40 godina rada

Dulist