Kultura

FOTOGALERIJA Unatoč kiši, publika uživala u ‘Pjesmama čeznuća’

FOTOGALERIJA Unatoč kiši, publika uživala u 'Pjesmama čeznuća'

Iako se ovog petka zbog kiše koncert iz Umjetničke galerije Dubrovnik ‘preselio’ u Hotel Excelsior, nikako to nije smetalo ljubiteljima dobre glazbe za uživanje u prvom koncertu nove sezone Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

Njime je ravnao maestro Noam Zur, a kao solistica nastupila je priznata dubrovačka mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović, koja uz naš Orestar nastupa nastupa od svojih početaka i osim raznih prigodnih koncerata, zajedno su izveli niz respektabilnih ciklusa, poput Wesendonklieder, Les nuits d’ete, Oratorij o Gradu slobode…
Dobitnica je niza nagrada, među kojima su: nagrade Orlando (2000. i 2013.), nagrada Milka Trnina (2006.), Plaketa Grada Zagreba (2009.), nagrada Tito Strozzi (2011.), Nagrada Grada Zagreba (2012.), odlikovanje Danice Hrvatske sa likom Marka Marulića i nagrada Najbolji Wagnerijanac 2013., Nagrada Marijana Radev (2003.,2011.,2015.) i Nagrada Grada Dubrovnika (2018).

U petak navečer publika je imala prilike uživati u djelima Mornareva ljubav, Žalba na zemlju i S dragim u svijet iz ciklusa Pjesme čeznuća Jakova Gotovca.

Noam Zur, izraelski dirigent i glazbeni direktor Međunarodnog festivala opernih arija „Tino Pattiera“ koji trenutno obnaša funkciju glavnog dirigenta u simfonijskom orkestru grada Salte u Argentini, večeras je dirigirao koncertom, a vrijedi dodati kako je podjednako tražen skladatelj i dirigent za operni i simfonijski repertoar.

Njegov repertoar uključuje više od 30 opera i više od 250 simfonijskih djela iz svih stilova i razdoblja. Od 2001. Zur dirigira u renomiranim koncertnim dvoranama te s vodećim orkestrima SAD, Njemačke, Izraela, Meksika, Argentine, Južne Afrike, Švicarske, Austrije, Francuske, Estonije, Rumunjske, Skandinavije, Češke, Srbije i Italije. Uz skladateljsku i dirigentsku karijeru, Noam Zur aktivno podučava dirigente, instrumentaliste i pjevače, te je često gostujući profesor u Izraelu, Argentini, Meksiku i Rumunjskoj.

Izvedbi Pjesama čeznuća prethodila je Mozartova Serenada u D duru „Posthorn“, a kako je bilo na koncertu, pogledajte u našoj fotogaleriji.

Pročitajte još

KONCERT U CRKVI MALE BRAĆE Obilježeno 220 godina smrti Ivana Mane Jarnovića

Dulist

[FOTO] 40 GODINA UMJETNIČKOG RADA Gradonačelnik primio Branimira Vidića Fliku

Dulist

Ivana Marija Vidović u uglednom žiriju Međunarodnog pijanističkog natjecanja Saint Paul TroisChâteaux

Dulist