Aktualno

FOTOGALERIJA Tijelovska procesija Gradom

FOTOGALERIJA Tijelovska procesija Gradom

Nakon euharistijskog slavlja koje je u dubrovačkoj Katedrali predvodio biskup dubrovački Mate Uzinić u četvrtak navečer je ulicama povijesne jezgre uslijedila svečana Tijelovska procesija s Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Procesija, kao bitni dio proslave današnjeg blagdana Tijelova, išla je od Katedrale Ulicom od Puča, do velike Onofrijeve fontane preko Straduna natrag do Katedrale.

Podsjetimo, ova svetkovina pojavljuje se u 13. stoljeću, no zapadno kršćanstvo počelo ga je obilježavati tek u 14. stoljeću. Postoji legenda prema kojoj je augustinska redovnica Julijana iz samostana u Belgiji imala viđenje punog Mjeseca na kojem je opazila mrlju.

Mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju nedostatkom blagdana, kojim bi se častio Presveti oltarski sakrament. Mjesni biskup je na njezinu molbu uspostavio blagdan, koji se u početku zvao blagdan Euharistije.

Papa Urban IV. objavljuje bulu 1264., kojom je taj blagdan htio proširiti na cijelu Crkvu, no u tome ga je spriječila smrt. Tek u 14. stoljeću, blagdan se proširio na cijelu Rimokatoličku Crkvu.

Pročitajte još

A BILE SU 40 KUNA Prve trešnje na virtualnoj placi i do 10 eura! Je li to realna cijena?

Dulist

NAKON TARIKA Lejla Filipović odgovorila hejterima na kritike u ‘Zvijezde pjevaju’

Dulist

SMJEŠTAJ S POGLEDOM NA MORE Nove poste kampera na putu za Copacabanu

Dulist