Grad

FOTOGALERIJA Svjetski dan Down sindroma i u Dubrovniku

Svjetski dan Down sindroma Dubrovnik 2015.

U prostorijama Udruge za Down sindrom Dubrovačko-neretvanske županije danas je obilježen svjetski dan tog sindroma.

”Početkom ožujka započela je međunarodna kampanja povodom Svjetskog dana Down sindroma 21. 03. u organizaciji World Youth Alliance Europe i World Youth Alliance Hrvatska u suradnji sa Foundation Jerome Lejeune, oblačenjem različitih čarapa, a s glavnom porukom „U različitosti smo pronašli priliku”. Cilj ove kampanje je podizanje svijesti o osobama s Down sindromom i njihovoj ulozi u društvu”, rekla je predsjednica udruge Katja Mišeta.
”Datum 21. ožujka simbolizira 3 reprodukcije 21. kromosoma što je glavno genetsko obilježje osoba s Down sindromom. Želju da baš ovaj datum bude dan osoba s Down sindromom prvo su pokrenuli roditelji osoba s Down sindromom iz Europe, te su nakon druge kampanje koju su pokrenule Latinoameričke zemlje uz potporu velikog broja zemalja, Ujedinjeni narodi 10. studenog 2011.godine donijeli odluku da se 21.03. obilježi kao Svjetski dan Down sindroma”, istaknula je ona.
Na nivou Hrvatske djeluje devet Udruga za Down sindrom na čelu sa krovnom organizacijom Hrvatskom zajednicom za Down sindrom.
Udruga za Down sindrom Dubrovačko-neretvanske županije od svibnja 2008. godine djeluje na području Grada i županije, okuplja 64 člana: 27 djece i mladih sa DS-om do 18 godina, 1 djevojku sa DS-om u dobi do 28 godina, dok 36 članova čine roditelji.
Osnovni cilj Udruge je osigurati osobama sa Down sindromom što kvalitetniji život i senzibilizaciju društva.

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist