Kultura

FOTOGALERIJA Sasvim nepoznati Picasso u Dubrovniku, pogledajte izložbu koja oduzima dah!

FOTOGALERIJA Sasvim nepoznati Picasso u Dubrovniku, pogledajte izložbu koja oduzima dah!

Jedinstvena izložba otvorena je ovoga petka u prostoru samostana svete Klare – kolekcija keramike velikog Pabla Picassa.

Nakon izložbe Salvadora Dalia i njegovih grafika iz opusa ‘Božanstvena komedija’ i ‘Biblija Sacra’, u prekrasan izložbeni prostor samostana Svete Klare, sve do kraja listopada ove godine, posjetitelji će moći vidjeti kolekciju keramike ovog priznatog umjetnika, koji je obilježio cijelu jednu eru povijesti umjetnosti.

Izložbu su svečano otvorili, u ime oragnizatora Olga Vukosav, povjesničar umjetnosti Ivan Viđen i počasna konzulica Republike Španjolske Jelka Tepšić, koja je pozdravila sve prisutne u ime ove važne organizacije.

-Drago mi je da je drugi put, i to s ovom izložbom koja je zapravo je nepoznata, jer svi koji poznajemo barem dijelom rad Picassa, vidimo neke poznate motive, ali ovo je nešto sasvim drugačije, stoga mislim i vrlo zanimljivo – kazala je među ostalim Tepšić.

Viđen je, uz zanimljiv kratak presjek bogatog života ovog autora, iznio i nekoliko detalja o poveznicama Pabla Picassa i Dubrovnika, te se odmah na početku otvaranja prisjetio i ne tako davno otvorne izložbe u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, već on govori sam za sebe.

-Ovo nije prvotravanjska šala – Picasso je u Dubrovniku. Stvar je vrlo ozbiljna. Podsjetit ću vas kako Picasso nije nepoznat Dubrovniku, ovo je izložba nakon osam godina. 2008. njegova djela s temama iz grčke mitologije bila su izložena u UGD, također vrlo uspješna izložba – kazao je Viđen istaknuvši kako ovog velikog umjetnika ne treba previše predstavljati.

Jedinstvena tematska izložba jednog od najvećih umjetničkih genija javnosti predstavlja dio Piccasove kolekcije keramike, najmanje istraženo područje u slikarevom opusu. Upravo se na to osvrnuo Viđen.

-Večeras pred nama vidimo nešto što nije toliko poznato široj publici. Njegovi radovi iz primjenjene umjetnosti, točnije keramike. Ono što je zanimljivo jest da tako veliki umjetnik, genij koji čega god da se prihvati, prikazuje svoj talent, se keramikom počinje baviti nakon II svjetskog rata, dakle u svojim poznim godinama i time se bavi posljednjih dvadesetak godina svog života – kazao je među ostalim Viđen, dodavši kako se to dogodilo kada je Picasso išao u Provansu, upoznao se s keramikom, što je bila ljubav na prvi pogled. Dodao je i to kako se Picasso bavio širokim spektrom tema.

-Umjetnik uči iz same umjetnosti, bilo svoje, bilo tuđe – dodao je Viđen, pojasnivši što se sve može vidjeti na izložbi. A prisjetio se i poveznice Koste Strajnića i Piccasa, kao i one s Cvijetom Jobom.

Na kraju se zahvalio organizatorici Vukosav i njenim suradnicama koje su oplemenile ovaj prostor, pretvorivši ga u izložbeni.

Neuništiva energija
‘The Lake Collection of Picasso Ceramics’, kojom upravlja kolekcionar i vlasnik slovenske galerije Deva Puri David Razjanjcev sastoji se od preko stotinu originalnih keramičkih radova Picassa iz tzv. edicije Madoura medju kojima je i nekoliko srebrnih pladnjeva.

Na dubrovačkoj izložbi keramike Pabla Picassa, pod nazivom ‘Godine na Azurnoj obali’, izloženo je 60 Picassovih keramičkih radova, nekoliko srebrnih pladnjeva te plakata. Pablo Picasso bio je veliki avangardist, začetnik kubizma, grafičar, kipar i keramičar neuništive stvaralačke energije.

Naime, na Azurnoj obali u selu Vallauris kod Cannesa, Picasso se upoznao sa grnčarskom obitelji Ramie te je tako i došao u doticaj sa novim likovnim izražajnim sredstvom u kojem će stvarati sve do svoje smrti. Stvorio je oko 600 keramičkih predmeta – tanjura, vaza, zdjela, vrčeva, pločica i skulptura. Za razliku od svojih monokromatskih crno-bijelih grafika, ovdje se služio živim bojama pa su njegovi keramički radovi zapravo i skulpture i slike.
Osim keramike na izložbi je predstavljeno i tridesetak originalnih grafičkih radova i postera koje je slikar sam izrađivao za svaku svoju godišnju izložbu keramike, pa su tako i oni povezani s Picassovim keramičkim radovima izrađenima između 1947. i 1971. godine.

Izložba o stvaralačkim godinama na Azurnoj obali, gdje se upoznao sa tehnikom grnčarstva i keramike, posvuda u svijetu privlači veliku pozornost ljubitelja umjetnosti. Konkretno, u zadnjih godinu dana iz švedskog Gotenberga stigla je u Rovinj gdje je bila predstavljena prošloga ljeta. Izložba je naime u Dubrovnik stigla iz Njemačke i javnosti će biti dostupna do kraja listopada ove godine.

Pročitajte još

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist