Grad

FOTOGALERIJA: PROŠLO JE 70 GODINA Tko je sve odao počast na Daksi

FOTOGALERIJA: PROŠLO JE 70 GODINA Tko je sve odao počast na Daksi

Jutros je na otočiću Daksa održana komemoracija za žrtve stradale 25. i 26. listopada 1944. godine, kada su partizanske jedinice bez ikakvog sudskog postupka i prava na obranu smaknule više od pedeset Dubrovčana.

Od tog dana otočić je zavijen velom tajne i šutnje, sve do vremena nezavisne Hrvatske, kad je Udruga za očuvanje uspomene na žrtve stradale na otoku Daksi „Daksa 1944./45.“ započela s brigom za to stratište.

Povodom 70. Obljetnice tog strašnog zločina, vijence su na spomen obilježju položili i svijeće zapalili predstavnici udruga, Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije, a propovjed je održao biskup dubrovački Mate Uzinić.

-Daksa i ostale Dakse ako se zataškavaju uvijek je ponavljaju. To smo vidjeli s Dubrovnikom, Vukovarom, Škabrnjom. S Daksom moramo naučiti kako ne smijemo gledati samo tuđi zločin i vlastitu žrtvu nego prepoznati i svoju krivnju. Imamo naravno puno pravo očekivati priznavanje krivnje od drugih koji su zločine počinili. Tek kad jedan ne bude slavio zločin kao pobjedu rastemo kao društvo. Tek tada nam se Daksa neće i ne može ponoviti. Moramo oprostiti i znati pitati oproštenje – rekao je u sklopu propovijedi dubrovački biskup Mate Uzinić.
Sveta misa za žrtve s Dakse održat će se večeras u 19 sati u crkvi Male braće.

Pročitajte još

Otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru nastavlja se idući tjedan

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] ‘HRVATSKA SLOBODA NIJE DOŠLA PREKO NOĆI’ 33. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije Grof

Dulist