Kultura

FOTOGALERIJA Otvorena izložba ”Slika u slici’ u hrvatskom slikarstvu XX. stoljeća’

FOTOGALERIJA Otvorena izložba ''Slika u slici' u hrvatskom slikarstvu XX. stoljeća'

Izložba ”Slika u slici’ u hrvatskom slikarstvu XX. stoljeća’ otvorena je u četvrtak navečer u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.

Izložba donosi šezdesetak djela klasika hrvatske moderne umjetnosti u kojima se javljaju prikazi drugih umjetničkih djela.

-Riječ je o dosta širokoj temi pa je dubrovačka izložba jedna od interpretacija. Fokus je na dubrovačkim slikarima Ivu Dulčiću, Antunu Masli, Đuru Pulitici, Ivu Vojvodiću i Branku Kovačeviću. Upravo u njihovim djelima može se jako dobro i kronološki odrediti koliko koriste taj motiv. Odabir umjetnika da predstavi sliku unutar same slike nije slučajan. Kod portreta daju dodatnu priču o osobi, kod interijera je odana počast prostoru, a kod mrtvih priroda imamo svojevrsne posvete drugim slikarima – izjavila je tom prilikom autorica izložbe i viša kustosica Umjetničke galerije Dubrovnik dr. sc. Rozana Vojvoda.

-Izložbom je cijela jedna epoha uspješno povezana u jednu priču. Slike su posuđene iz više javnih i privatnih kolekcija. Na ovakav način možemo javnosti prikazati blago koje se u tim kolekcijama nalazi – kazao je ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Marin Ivanović.

Između ostalih, na izložbi su zastupljeni slikari Vlaho Bukovac, Emanuel Vidović, Milivoj Uzelac i Ljubo Babić, a središnje mjesto na izložbi zauzimaju radovi dubrovačkih umjetnika: Iva Dulčića od 1946. do 1953. godine, Antuna Masle šezdesetih i Đura Pulitike sedamdesetih godina, kada ‘slika u slici’ postaje lajtmotiv njihovih djela, te radovi Iva Vojvodića i Branka Kovačevića.

Predstavljena umjetnička djela vlasništvo su privatnih dubrovačkih, zagrebačkih i splitskih zbirki te nacionalnih muzejskih institucija: Umjetničke galerije Dubrovnik, Galerije umjetnina iz Splita, Moderne galerije iz Zagreba i Gradskog muzeja iz Karlovca.

Izložba ostaje otvorena do 10. prosinca 2017. godine.

Pročitajte još

[FOTO] 40 GODINA UMJETNIČKOG RADA Gradonačelnik primio Branimira Vidića Fliku

Dulist

Ivana Marija Vidović u uglednom žiriju Međunarodnog pijanističkog natjecanja Saint Paul TroisChâteaux

Dulist

OBILJEŽAVANJE 220. GODIŠNJICE SMRTI Koncert DSO-a u čast Ivana Mane Jarnovića

Dulist