Kultura

FOTOGALERIJA ‘Mi smo dobro i zdravo, isto želimo i vama!’

FOTOGALERIJA 'Mi smo dobro i zdravo, isto želimo i vama!'

Mi smo dobro i zdravo, isto želimo i vama! izložba je koja je otvorena na Korosante, 16. lipnja ispred Zavičajnog muzeja Konavala. Autor izložbe, mladi povjesničar, kustos Muzeja i galerija Konavala Marko Vodopija na izložbi je predstavio put Konavljana u Novi svijet, njihovo snalaženje i povezanost s rodnim krajem koji ni danas ne prestaje.

Tako su na izložbi prikazani brojni predmeti koji su iz Amerike dolazili u Konavle, kao i brojna pisma i razglednice koja su Konavljani slali svojoj rodbini održavajući sjećanje na rodni kraj. Marko Vodopija zahvalio je Tomu Ninkoviću i Niku Kapetaniću na pomoći u stručnom radu. Zahvaljujući današnjim potomcima iseljenika, brojni predmeti koji su u Ameriku dolazili posljednjih 150 godina, pomalo se vraćaju u Konavle i dolaze u Zavičajni muzej Konavala, gdje postaju dio zbirke iseljeništva te su na ovoj izložbi i prikazani.

Ravnateljica Muzeja i galerija Konavala Antonia Rusković Radonić zahvalila je Turističkoj zajednici Općine Konavle na financijskoj pomoći, a predstavnicima iseljeničkih društava na stalnoj pomoći u radu Muzeja i galerija Konavala. Ovom prilikom otvorena je i izložba Korosante 1959. koja je napravljena u suradnji s čilipskom obitelji pok. Kravić Iva koji je u Domovinskom ratu ostao u svojoj kući u Čilipima i spasio kuću od paleža, te na takav način osigurao očuvanje dijapozitiva na kojima su fotografirane Korosante 1959.

Autor fotografija bio je Anton Telich, konavoski iseljenik koji je došao u posjet Čilipima u svibnju 1959. godine. Izložbu je otvorio načelnik Božo Lasić. Program se nastavio nastupom KUD-a Čilipi, dubrovačkog Linđa i, šećer na kraju, mladim konavoskim bendom Teška vremena, koji je do ponoći držao uzavrelu atmosferu u prepunoj čilipskoj Precrkvi.

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist