Zanimljivosti

[FOTOGALERIJA] Du STEM projekt predstavljen na Maker Faireu Brno

[FOTOGALERIJA] Du STEM projekt predstavljen na Maker Faireu Brno

Predstavnici Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika, Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije, UR instituta i Informatičkog kluba Futura protekli vikend sudjelovali su na Maker Faireu Brno 2022. Posjetiteljima su predstavili dio DIY projekata i aktivnosti vezane uz projekte Du STEM, te druge aktivnosti koje provode većinom u Dubrovniku i okolici. Na izložbenom štandu privukli su veliki broj posjetitelja koji su se mogli okušati u pirografiji (oslikavanju drva paljenjem) te programiranju bez ekrana.

Maker Faire Brno 2022 održan je 22. i 23. listopada u Izložbenom centru u Brnu, Češka. Posjetitelji su mogli vidjeti preko 90 izloženih projekata, koje je predstavljalo više od 150 izlagača, od kreativaca pojedinaca pa do organizacija, tvrtki i institucija. Tako su se, primjerice, mogli vidjeti eksperimentima s visokim naponom i konstrukcijom Teslinih transformatora, sklopivi e-bicikl koji se puni pomoću besplatno dostupnih malih solarnih ploča postavljenih izravno na bicikl, interaktivni sustav Spectoda koji bežično upravlja svjetlima pomoću geste ili zvuka, demonstracije pravih tenkovskih bitaka s radijski upravljanim modelima u mjerilu 1:6 te slike iz šume kao dijelova prirode koji neće uvenuti.

Maker Faire je festival pun radionica, interaktivnih aktivnosti i entuzijastičnih i znatiželjnih ljudi, gdje proizvođači predstavljaju svoje projekte i prototipove. Gotovo sve se može doživjeti iz prve ruke i mnogo toga napraviti, a osmišljeno je kao spoj moderne tehnologije, tradicionalnih zanata, znanosti i dizajna.

Sudjelovanje i izlaganje na Maker Faireu Brno 2022 omogućeno je u sklopu projekta Du STEM. Ukupna vrijednost projekta je 2.660.083,07 HRK. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda kroz poziv „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“ iznosom od 2.261.070,61 HRK.“

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika.

 

Pročitajte još

KAKO IZBIJELITI JAJA? S octom i vodom u tri jednostavna koraka

Dulist

USKRŠNJI TRIKOVI Evo kako provjeriti jesu li jaja svježa ili pokvarena

Dulist

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist